La Diputació i el Teatre Escalante inauguren l’obra “Pi”

Pi replica les simetries, les espirals, els fractals i els calidoscòpics que podem trobar en els éssers vius. L'espectacle es representa del 15 de gener al 8 de febrer a la Sala Russafa.

El Teatre Escalante inaugura la programació de 2018 amb una producció pròpia de dansa contemporània. Entre el 15 de gener i el 8 de febrer, la companyia OtraDanza pujarà a l’escenari de la Sala Russafa el seu nou espectacle, Pi, inspirat en “els codis secrets que amaga la naturalesa”.

“Des de l’àmbit públic és fonamental apostar per la dansa valenciana, una disciplina que aporta molts valors als nostres petits, tant en el seu desenvolupament personal com a artístic”, valora el director de Teatre Escalante, Josep Policarpo.

PublicitatTroballengua  

En tots els seus treballs destinats a un públic familiar, la companyia OtraDanza sempre indaga en les grans preguntes i curiositats que el pensament humà no acaba de desxifrar. Per a la seva nova creació han triat el misteri de les matemàtiques.

Pi és un espectacle per a cinc ballarins dirigits per la coreògrafa i ballarina Asun Noales. L’elenc està integrat per Salvador RocherSaray Hortes, Diana Hortes, Carmela García i Sebastián Rowinsky. En la seva coreografia, els cossos dels ballarins es tornen petites criatures: insectes, centpeus, cucs… A través del real i l’imaginari, la creadora vol fer valdre “la importància de respectar tot el que ens envolta i no trencar l’ordre secret i màgic del nostre univers”. L’obra és, en suma, una metàfora de l’admiració per la vida i pel que ens envolta.

La mirada que es llança és una sort de cop d’ull microscòpic, que apunta als detalls que habitualment no veiem. Com destaca el director artístic de Teatre Escalante, “existeix la voluntat de presentar la naturalesa com l’hàbitat gegant que és i que compartim amb altres éssers vius. I, lògicament, se subratlla la necessitat de preservar-ho”.

La composició coreogràfica és inicialment senzilla i a poc a poc es va teixint i complicant. S’inspira en un treball de recerca corporal sobre la simetria, el mirall, l’espiral, els fractals, els dibuixos calidoscòpics, la fragmentació i la coordinació.

“És una creació molt moderna quant al llenguatge i a la posada en escena. Hi ha una forta presència de la imatge i d’efectes digitals sorprenents que ajuden a crear una atmosfera atractiva, enigmàtica, que desperta de seguida la curiositat dels nens”, avança Policarpo.

En un món tan petit

“Pi és la relació entre la longitud d’una circumferència i el seu diàmetre en geometria euclidiana. Aquest punt ha fonamentat la composició espacial, els cossos en l’escenari i la seua composició sobre l’espai, i també ha estat el motor d’inspiració per als visuals utilitzats en l’obra”.

En *Pi hi ha una important presència de l’audiovisual. D’aquesta forma, els moviments i la dansa s’abrigallen amb projeccions que acompanyen en perfecta sincronia als ballarins i els elements escenogràfics. Els espectadors s’endinsen en aquest univers, màgic i nou, ajudats per la combinació d’imatge real i sintètica, vídeo generatiu i ús de sensors, el resultat conjunt dels quals es projecta sobre l’espai escènic.

Com resumeix Policarpo, Pi “és un espectacle lluminós, sensorial i que irradia vida pels quatre costats”.

Una dècada d’èxits

L’estrena coincideix amb el desé aniversari de OtraDanza. Des de la seua formació, la companyia il·licitana ha creat produccions pròpies aclamades, com a Terra, Dóna Capo i la trilogia composta per Back, Llaura i Tattoo, i coproduccions per encàrrec, cas del Gran Banquet, amb el Teatre Chapí de Villena o Mater, al costat del Festival Medieval d’Elx.

La formació dirigida per Asun Noales ha rebut diferents guardons i esments. Entre uns altres, Premis de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana i Recomanacions de la Xarxa Nacional de Teatres. Els seus treballs s’han presentat en festivals i espais de referència com Madrid en Dansa, Dansa Gijón, Dansa València o el Mercat dels Flors (Barcelona), Tanzmesse (Dusseldorf), Schrit_matcher (Aachen) o Harris Theater (Chicago).

PublicitatDesdejuna amb Actualitat Valenciana