domingo, 14 julio 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La Diputació estudia un projecte per a recuperar la Casa del Tío Florencio de Titaigües

La Diputació de València ha pres en consideració l’estudi d’un projecte per a la recuperació de la coneguda com la Casa del Tío Florencio de Titaguas. Així ho ha comunicat el diputat de Cultura, Xavier Rius, durant la visita efectuada recentment a aquesta localitat de la comarca de Serrans, on s’ha reunit amb el seu alcalde, Ramiro Rivera, i representants del departament de cultura per presentar les línies estratègiques de l’Àrea i els diferents programes culturals d’aquest departament per al present exercici 2017, a més de conèixer les necessitats en matèria cultural que acredita aquest municipi.

La Casa del Tío Florencio constitueix un immoble que data del segle XVIII i per al qual existeix un projecte orientat a la seua rehabilitació i habilitació com a espai cultural i expositiu. Des de la corporació provincial s’està estudiant la possibilitat de poder contribuir a l’execució de les actuacions previstes perquè els veïns i veïnes de Titaguas puguen gaudir de la idiosincràsia d’aquest edifici adreçat a l’activitat cultural.

Xavier Rius ha incidit en «l’aposta d’aquesta Diputació per recuperar els nostres béns immobles amb un elevat valor patrimonial», tal com representa la Casa del Tío Florencio de Titaguas. El responsable de l’Àrea de Cultura també ha destacat «el nostre interès per potenciar la programació cultural municipal i dinamitzar la cultura en les comarques valencianes», perquè com ha emfatitzat Rius «la promoció de la cultura als pobles és un dels eixos fonamentals dels governs de progrés per a poder avançar com a societat».

Col·laboració amb el MuVIM

La visita a Titaguas ha estat acompanyada amb la presència de Rafael Company, director del Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM), ja que una de les intencions es què en un futur no molt llunyà la Casa del Tío Florencio puga albergar un espai per a difondre la figura de l’il·lustrat valencià Simón de Rojas Clemente (1777-1827), fill del poble i estudiós del seu patrimoni natural i paisatgístic.

Simón de Rojas Clemente constitueix un referent per a la ciència de la Il·lustració. Encaminat a eclesiàstic es va enriquir amb el naturalisme i la botànica. Va ampliar els seus estudis a París i Londres, i al llarg de la seua trajectòria va realitzar la Historia natural del Reino de Granada, va investigar i va ser bibliotecari i fins i tot director del Jardí Botànic de Madrid.

El llegat científic-literari del botànic de Titaguas transmet les bases pràctiques i l’esperit que generaran el naixement de l’etnobotànica moderna: el sistemàtic esforç per la recol·lecció de dades de camp, extretes de les converses amb els que viuen i treballen en contacte amb les plantes objecte de l’estudi. Clemente no resultava un botànic academicista a l’ús, amant de lupes i herbaris, sinó un enamorat del coneixement de les plantes en el seu hàbitat, de les àrdues excursions per paratges muntanyencs, i de la conversa amb pastors, agricultors i gent del món rural.

Últimas noticias

Contenido relacionado