La Diputació augmenta un 42% les inversions a l’Alcalatén i l’Alt Millars

José Martí fa una crida a la unitat en tots els municipis per a consensuar una resposta única per a reconstruir econòmica i socialment la província.

La Diputació de Castelló ha augmentat les inversions a l’Alcalatén i l’Alt Millars en un 42 per cent en el primer pressupost dissenyat i aprovat per l’equip de govern de José Martí. Este percentatge es tradueix en un increment d’1,4 milions d’euros, fins a assolir la xifra de 4,7 milions.

El president de la institució ha apel·lat a «la majoria d’edat dels ajuntaments» per a defensar el que considera «un canvi de rumb», que implica dotar de més poder de decisió als municipis a l’hora de decidir on destinar els recursos que reben de la corporació provincial.

Els 4,7 milions d’euros són la dada més cridanera de quantes s’han sentit esta vesprada en el cinqué fòrum de la convenció d’alcaldesses i alcaldes que la Diputació de Castelló ha organitzat per a recollir sentir els pobles i recavar idees per a l’elaboració dels comptes públics de 2021. En ella han estat representades 24 localitats de les comarques interiors de l’Alcalatén i l’Alt Millars. En un principi, l’acte estava previst que es realitzara a l’Alcora, però les restriccions per l’avanç de la pandèmia de Covid-19 han motivat el canvi de format de presencial a telemàtic.

En línia amb les noves polítiques instaurades per la Diputació, el president ha demanat a la representació municipal present «unitat i altura de mides» per a «reconstruir totes i tots a una la nostra província». És en este punt quan ha recordat l’adhesió de tots els partits polítics representats a la Diputació al Pla Reactiva Castelló, dotat amb nou milions d’euros per a estimular la recuperació econòmica i social de les huit comarques de Castelló, i l’aprovació de 24 declaracions institucionals i 143 acords amb tots els vots afirmatius. «Vos demane que treballeu pel consens a tots els municipis de la província i que deixeu de costat qualsevol diferència política o ideològica perquè el que ara cal és centrar-nos en un objectiu comú, que és traure Castelló d’esta situació que vivim i que ho fem millor que abans».

Amb relació a este objectiu, Martí ha destacat davant dels alcaldes i alcaldesses de sengles comarques l’aposta de la Nova Diputació per reforçar els serveis públics i les infraestructures «perquè així contribuïsquen a fixar la població». En este sentit, el mandatari ha destacat la xifra de 45 milions d’euros destinats a esta finalitat. D’ells, 4,7 han recaigut en estes dos comarques, que sumen una població conjunta de 19.300 habitants.

Gran part d’estes inversions han arribat a través del renovat Pla 135, amb una quantitat que ronda els 2,4 milions d’euros, i del Fons de Cooperació Municipal, amb 421.000 euros, “una xifra que mai abans s’havia arribat a veure en estos ajuntaments”. El quadre d’ajudes es completa amb actuacions com la millora de les comunicacions per via terrestre, la construcció de depuradores -com la d’Argelita- i subvencions per la contractació de personal i per a la millora i l’ampliació dels serveis públics relacionats amb el benestar social i la lluita contra el despoblament. Es tracta de reivindicacions llargament demanades per la població d’ambdues comarques.

Al costat de Martí també han contestat a les inquietuds i propostes de les alcaldesses i alcaldes el diputat de Concertació, Ximo Huguet, el diputat de Bombers, Abel Ibáñez, la diputada de Turisme, Virginia Martí, i el diputat de l’àrea de Cicle Integral de l’Aigua, Ignasi Garcia.

COL·LABORACIÓ DIRECTA EN MOMENTS EXTRAORDINARIS

El president de la Diputació, José Martí, ha afirmat que «no està sent un any fàcil per a tothom i això ens obliga a actuar amb celeritat i fermesa», ja que «com a institució provincial hem de liderar la resposta davant les crisis que se’n presenten». Una d’elles ha estat el temporal ‘Glòria’, que va afectar la zona nord de l’Alcalatén, en especial Benafigos i Atzeneta, on la neu va deixar desperfectes en multitud d’indrets dels seus termes.

La Diputació, ha explicat el mandatari, «va enviar ràpidament el Consorci de Bombers i ara ha fet efectiva una ajuda per a sengles ajuntaments per un import d’11.000 euros.

CatalanSpanish