```
jueves, 25 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Diputació participa en dos projectes europeus cap a l’economia circular

La Diputació impulsa de forma activa el reciclatge de residus amb la seua participació en dos projectes: el projecte URBANREC, sobre residus voluminosos i el projecte LIFE RECYPACK sobre residus comercials

L’Organització de les Nacions Unides va establir en 2015 els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, entre els quals s’inclou l’objectiu nombre 7: garantir la sostenibilitat ambiental abans de 2030. Una de les majors amenaces per a este desenvolupament sostenible és la generació de residus, que impedeix a milions de persones tenir accés a un medi ambient i una salut adequats. S’entén com a residu aquell material que rebutgem en les nostres activitats diàries per haver perdut utilitat o valor per a satisfer una necessitat.

Un dels models més eficaços per a reduir la generació de residus és l’economia circular, un sistema que trenca la relació lineal produir-consumir-tirar per a recuperar materials al llarg del procés i mantenir el seu valor el màxim temps possible. Una de les eines per a aconseguir-ho és emprar les anomenades “tres R” de la gestió dels residus: Reduir, Reutilitzar i Reciclar.

El dia 17 de maig se celebra el Dia mundial del Reciclatge per a conscienciar sobre la necessitat de reduir el consum i el malbaratament de materials. I els entorns urbans tenen un paper fonamental per a aconseguir estos objectius ambientals. La majoria dels residus generats a Europa són d’origen urbà, d’entre els quals es troben els residus derivats de l’activitat comercial.
El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha afirmat que “l’aposta que fem des de l’àrea de Medi Ambient pels Objectius de Desenvolupament Sostenible és un compromís que s’ha de reflectir en totes les nostres accions. En este marc, és imprescindible treballar pel desenvolupament d’una economia circular capaç, entre altres coses, d’augmentar els nivells de reciclatge als nostres pobles i ciutats. En este sentit és imprescindible treballar cada dia per conscienciar a la ciutadania, i també als comerços, de la importància de reciclar els residus i caminar en eixa direcció”.

Segons les dades d’Eurostat de 2016, Espanya recicla només el 29,7% dels residus que genera, sent un dels països d’Europa que menys residus recicla. En aquest repte de reduir la quantitat dels residus la ciutadania té un paper fonamental per tenir la capacitat d’elecció i de consum, però s’exigeix també un esforç per part de les empreses i les Administracions Públiques que han de posar en açò el seu compromís.

La Unió Europea ha plantejat com a objectiu per a 2025 que el 55% de les deixalles municipals siga reciclat i que este percentatge augmente fins al 65% per a 2035, moment en el qual s’espera poder portar a abocador solament el 10% del total dels residus que es generen.

La Diputació de València amb l’economia circular

La Diputació de València impulsa de forma activa el reciclatge de residus amb la seua participació en dos projectes europeus amb fons europeus, tant del programa horitzó 2020 com del programa LIFE.

El projecte URBANREC té com a objectiu aconseguir el reciclatge o valorització del que es rebutgen en l’àmbit urbà. Per a açò, s’han engegat accions en quatre regions europees: la província de València a Espanya, Flandes a Bèlgica, Varsòvia a Polònia i Izmir a Turquia.

Els beneficis ambientals esperats són la reducció del 50% dels residus voluminosos abocaments i la valorització del 80% d’estos residus obtenint un benefici estimat i 225,6 € per tona. El projecte cerca també millorar la reutilització creant una xarxa d’empreses socials i associacions sense ànim de lucre per a promoure la participació ciutadana en la gestió d’estos residus. Amb tot açò, el projecte pretén fomentar el desenvolupament de productes reciclats d’alt valor i renovables reduint el 20% de les emissions de CO2 derivades de la gestió dels residus voluminosos, evitant el seu abocament o incineració.

D’altra banda, i atés que el 21% dels residus sòlids urbans a Espanya procedeixen de l’activitat comercial, la Diputació de València està immersa en el projecte europeu LIFE RECYPACK, que treballa per a corregir la inadequada gestió residus plàstics d’envasos comercials assimilables a domèstics.

Per aconseguir açò, el projecte implantarà un sistema de recollida selectiva de plàstic comercial, que augmente el seu reciclat a Espanya, Itàlia i Hongria, països participants en el projecte. El projecte espera obtenir plàstic comercial valoritzable per a la indústria, desenvolupant quatre nous models de selecció de residus comercials, tant és Espanya com Itàlia.

L’adequada gestió del plàstic comercial pot constituir una solució innovadora que comporte la fi de considerar aquests materials com a mers residus. Açò permetria l’obtenció de matèries primeres de segona generació, per a elaborar equipament per al seu ús als mateixos municipis; mobiliari urbà o papereres, demostrant d’esta forma la possibilitat d’implantar mesures reals per al foment de l’economia circular en els municipis.

A més, i amb l’objectiu de facilitar el treball i l’eficiència dels Consorcis de Residus la Diputació de València manté acords amb el Consorci València Interior per a la millora de la recollida selectiva del residu verd i la seua reconversió a compost; amb el Consorci Ribera Valldigna, per a l’aprofitament energètic del residu verd i cogeneració en les seues pròpies instal·lacions i amb el Consorci Palància Bellcaire per a l’adquisició de terrenys on es troben ecoparcs que ja gestionen.

Últimas noticias

Contenido relacionado