La diputació ajudarà als ramaders a solucionar el problema dels purins abans del 2023

La Diputació de Castelló va celebrar ahir el seu ple ordinari corresponent al mes de maig.
El tema que més debat va suscitar va ser el dels purins, arran d’una moció presentada pel Grup Compromís, per a l’estudi de la gestió dels purins de les granges, que no ha tirat endavant amb els vots en contra del PP.

Perquè segons el diputat del PP, Mario García, la moció semblava eixida de “’El rincón del vago‘, perquè han dit veuré el que s’està fent des de l’equip de govern”. A més, ha afegit que primer “cal conéixer la realitat, analitzar la capacitat de cadascuna de les instal·lacions, les característiques del titular de les instal·lacions, veure les perspectives de futur, determinar el balanç del purí de cada explotació”.

Al que el diputat de Compromís, Xavi Trenco, li ha contestat que “jo no puc saber res si vosté no m’ho explica. No sabem el que faran perquè no hem vist els documents, per això no retirarem la proposta”.

Cal recordar que els ‘purins’, que són els residus de la cabanya porcina, són altament contaminants. A més, en la província de Castelló hi ha 25 explotacions ramaderes.
Els ramaders de la província hauran de solucionar el problema abans de 2.023.

Quan es va tractar el tema de la modificació de plantilla, des de Castelló en Moviment, se li va retraure al govern provincial que “la modificació s’havia fet d’esquena als sindicats, que no van aparéixer en la reunió”. A més, els va recriminar que “tindre majoria absoluta en la Diputació no és excusa perquè els acords es facen sense els sindicats, que se senten menystinguts per aquesta institució”. Al que Luis Martínez va respondre, “estem treballant sobre el reglament i els Sindicats tenen la porta oberta del despatx i ens podem reunir quan vulguen”.

En el despatx extraordinari es va aprovar per unanimitat una declaració institucional sobre la dissolució de la banda terrorista ETA, i el suport a les forces de seguretat que van combatre als terroristes.

El president, Javier Moliner, ha volgut agrair que tots els grups s’hagen posat d’acord en un tema tan important.
També hi ha hagut una picada d’ullet a la detenció d’Eduardo Zaplana, quan Pau Ferrando de Compromís ha dit “Enhorabona a l’UCO per l’operació. A per ells, a per ells!”.

Al que Moliner, en un moment del ple ha soltat una pulla “els que no hi han empatitzat amb els fills de la Guàrdia Civil, ni amb l’assetjament a les casernes, ara donen les gràcies. Benvinguts al nostre grup!”.

I va cridar l’atenció la unanimitat en el vot a favor de dos Convenis entre Diputació i Generalitat. Tots dos se subscriuen amb la Conselleria d’Educació Investigació i Cultura, per al manteniment, amb fons públics, del centre CEE Penyeta Roja en el 2018, i del Centre Integrat ‘Excel·lentíssima Diputació’, també per al 2018.

També es va aprovar per unanimitat la moció presentada per Ciutadans per a reduir el nombre d’accidents en ciclistes, per la qual cosa la seua portaveu, Cristina Gabarda, ha demanat que esperem que la Diputació treballe tant per a posar mesures en carreteres de la seua competència com per a reclamar al Consell les mesures necessàries per a frenar aquestes terribles dades en les vies autonòmiques.

Per a finalitzar s’ha aprovat, amb els vots a favor del PP i Ciutadans, la moció en defensa de la presó permanent revisable, que com ha apuntat el vicepresident de la Diputació, Vicent Sales, “l’única crueltat està en la ment d’aquests miserables, que quan es veuen lliures i tenen oportunitat tornen a atemptar contra la vida de la víctima com s’ha vist recentment. El problema és que hi ha delinqüents que no es penedeixen i no tenen voluntat de reinserció. Entenem que en un sistema democràtic com el nostre ha d’haver-hi una pena així per a qui no és capaç de viure en societat pels seus crims”.CatalanSpanish