Diputació reactiva les ajudes a la natalitat en els pobles de menys de 1.000 habitants

  • El Govern Provincial sumisca aquesta iniciativa a altres recursos contra la despoblació com les escoles matineres i Unitats Respira. 
  • Vicente-Ruiz: “Estem amb els pobles petits i tot recurs que ajude a la seua pervivència ho anem a tenir en compte”.

La Diputació de Castelló ha activat ja les ajudes econòmiques per naixement o adopció en municipis amb població inferior a 1.000 habitants per a aquest exercici 2018. Amb això, el Govern Provincial sumisca aquesta iniciativa a altres recursos que ja ha engegat contra la despoblació de l’interior i que han tingut molt bon acolliment com són les escoles matineres en centres educatius i les Unitats Respira (Unitats de Respir Familiar) per a la cura de dia de persones majors dependents.

La diputada provincial d’Acció Social, Elena Vicente-Ruiz, ha explicat que “aquestes ajudes a la natalitat es limiten als pobles més xicotetes de la província i que per molt pitjor ho tenen per remuntar aquesta situació de despoblació que pateix gran part del nostre interior. Sabem que les ajudes no són la gran solució al problema, però a través d’aquestes ajudes sí que estem llançant un missatge de suport a totes les parelles que decideixen quedar-se en aquests pobles a desenvolupar el seu projecte de vida familiar. Estem amb els pobles xicotets, i tot recurs que puga ajudar al fet que la gent jove decidisca quedar-se en ells ho tenim en compte, doncs de la seua permanència depén també la de la província tal com la coneixem, amb totes i cadascuna de les 135 identitats que la fan única”.

En aquest sentit, cal tenir en compte que aquestes ajudes contemplen una quantia inicial total de 30.000 euros i s’articulen en tres períodes, amb tal d’abastar tot l’any. No es tenen en compte criteris de renda sinó que ha de justificar-se la seua residència en aquests pobles mitjançant el volant d’empadronament emés per l’Ajuntament corresponent, en el qual haurà de fer-se constar la data d’antiguitat com a veí del municipi.

Mil famílies són ateses ja per Escoles Matineres i Unitats Respira

Les ajudes a la natalitat formen part de l’ambiciós programa de la Diputació contra la despoblació, Repoblem, que ha aconseguit ja atendre a mil famílies de 66 pobles de Castelló a través de les Escoles Matineres de la Diputació en centres escolars i de les Unitats Respira (Unitats de Respir Familiar) posades ja en marxa.

“Els recursos que hem creat, fruit d’escoltar als alcaldes dels pobles més xicotets, estan funcionant molt bé, i podem dir que avui aquestes famílies tenen un poc més fàcil poder conciliar la seua vida familiar i laboral als seus pobles i no es veuen empesos a deixar-los per anar-se a ciutats que sí que tenen aquest tipus de serveis des de fa temps. Sempre diem que treballem per igualar les oportunitats de tots els castellonencs, visquen on visquen, i el que estem fent amb Repoblem dóna bona mostra d’això”.

Cal recordar que durant 2018 la Diputació ampliarà de 10 a 25 els municipis amb escoles matineres, i de 56 a 66 les Unitats Respira amb un cost total de manteniment i engegada de 600.000 euros.

CatalanSpanish