La Diputació ultima la restauració del Castell de Peníscola per a convertir-lo en el més visitable d’Espanya

El Govern Provincial està treballant en la rehabilitació de cobertes, paraments verticals i el polvorí de la fortalesa

467

La Diputació de Castelló avança en la restauració del Castell de Peníscola per a fer-lo el més visitable d’Espanya. Així, el Govern Provincial està ultimant aquests dies la rehabilitació de les cobertes, els paraments verticals i el polvorí de la fortalesa com a part de la segona fase del Pla Director que li portarà a començar el mes vinent d’abril la restauració ambiental de l’interior de les sales principals que envolten el pati d’armes, totes elles actuacions cofinançades per la UE amb Fons FEDER.

El vicepresident primer i diputat provincial de Cultura, Vicent Sales, ha explicat que “aquests treballs es dirigeixen a convertir el Castell de Peníscola en el gran pol d’atracció de visitants, la millor porta a un turisme internacional amb capacitat d’irradiar oportunitats turístiques i riquesa a tota la província. Hem conclòs la primera fase d’aquesta gran aposta pel patrimoni, i comprovant els resultats que ha tingut estem convençuts que amb aquesta segona fase estarem en disposició de tindre el castell més visitable d’Espanya, amb capacitat de tracció i estirada turística per a tota la província, reivindicant-se com el gran motor de tracció del turisme provincial”.

I és que aquesta actuació fa de la recuperació d’espais i la investigació arqueològica i històrica la millor base científica per a una transformació completa de la visita al monument convertint-la en tota una experiència turística.

Sales ha explicat que “en aquesta segona fase del Pla Director estem reparant i impermeabilitzant cobertes i façanes, i impulsant la recuperació, condicionament i museografia de les sales circumdants al pati d’armes i condícies. Per a la seua execució, com està ocorrent fins ara, la Diputació adapta la realització de les obres als períodes més adequats per a no interferir en el rendiment turístic del monument”.

En les obres de restauració de paraments s’estan consolidant molts impactes dels bombardejos, en els quals hi havia materials petris disgregats que queien a la via publica i posaven en perill la seguretat de les persones. Els llenços de carreus que donen a nord que es troben al costat de l’Església de l’Ermitana presentaven una gran deterioració i es veien molt afectats.

Aprofitant les obres de restauració s’ha continuat amb pla de sondatges arqueològics en tots els espais ja iniciat en les obres de 2015, atés que el monument va patir moltes reformes en el segle XX i la majoria de paviments es van modificar en el segle passat. Així s’estan documentant vestigis de nivells més antics de paviments que ja es van detectar en els estudis previs del projecte i que en la coberta del pati d’armes es deixaren a la vista.

Especial cura mediambiental

Les obres en el monument a més de les autoritzacions habituals del Ministeri de Cultura o la Conselleria de Cultura, compten amb l’autorització de la Direcció territorial de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, amb qui s’ha mantingut diverses reunions per a poder compatibilitzar les obres de conservació del monument amb la protecció dels ocells, en concret els falciots.

Així, amb la finalitat de no impedir la niuada d’aquests ocells que solen arribar a la primavera, la direcció d’obra ha consensuat una sèrie de mesures amb els tècnics de la Conselleria i de l’agència mediambiental, que s’adoptaran, com la realització d’una sèrie de nius compensatoris per a poder consolidar els buits dels murs que presenten major perill per a la seguretat, la retirada de bastides de la zona sud abans de l’1 d’abril i l’eliminació de xarxes per a no impedir el vol.

Cal assenyalar que la primera fase del Pla Director ja ha suposat la recuperació i condicionament de les sales de la planta baixa del castell i les sales pontifícia, obrint al visitant totes les sales que anteriorment es dedicaven a labors administratives i que ara es concentren en el far, també habilitat per a tal fi per la Diputació. La museografia d’aquestes sales i l’adequació del far com a centre de recepció de visitants han sigut ja també realitzades com a part d’aquesta primera fase.

Gran aposta per les Noves Tecnologies

En aquest decidit impuls de la Diputació al potencial turístic del Castell de Peníscola hi ha un gran protagonisme també de les noves tecnologies, amb l’activació de la nova pàgina web (castillodepeniscola.dipcas.es) i l’aplicació per a dispositius mòbils (App) amb la condició de visibilitzar millor les virtuts del monument, enriquir la seua visita i facilitar la compra d’entrades en línia a tots els interessats a visitar-lo sense necessitat de fer cues.
A més de la informació d’horaris i obertures, la pàgina desplega una introducció al cap de 700 anys d’història del Castell posant l’accent principalment en els seus constructors templers i en el seu més il·lustre inquilí, el Papa Lluna, informació de cadascuna de les sales que poden visitar-se, l’agenda d’esdeveniments culturals, un vídeo amb espectaculars imatges de la fortalesa i una galeria de fotos que permeten al visitant preparar la seua visita.

La pàgina també ofereix la possibilitat d’adquirir les entrades de forma en línia, la qual cosa agilita l’entrada i ofereix una millor experiència al visitant que en els dies punta d’estiu patien les molèsties de les cues per a la compra d’entrades.