La Diputació s’implica en la candidatura de l’Horta de València com a SIPAM

Com a territori proposat com a SIPAM, l’Horta reuneix els cinc criteris indispensables

La Diputació de València col·labora amb la Càtedra Terra Ciutadana, de la Universitat Politècnica de València i l’Ajuntament de València, en la difusió del treball que duen a terme per a presentar la candidatura del regadiu històric de l’horta de València com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM), un reconeixement que atorga l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO).

En esta línia, s’ha celebrat en la Llotja de Pescadors d’El Palmar una presentació amb l’objectiu de definir els elements i accions estratègiques que ha de contindre el Pla d’Acció de la candidatura d’aquest regadiu històric com a SIPAM.

La vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, ha destacat que “amb esta magnífica iniciativa s’obri una nova via d’oportunitats, ara mundialment, per rebre el reconeixement que l’Horta mereix”. Una iniciativa que es fa possible “amb la col·laboració amb altres administracions i institucions” i que s’emmarca dins de l’aposta per la defensa i dinamització de l’Horta de València.

Per la seua part, el Director de Càtedra Terra Ciutadana i coordinador de la proposta, José María García Álvarez-Coque, ha agraït l’ajuda de la Diputació, que “està implicant-se en la comunicació amb els ajuntaments de l’Horta perquè facen les seues aportacions, per tal que siga un esforç col·lectiu de tota l’àrea metropolitana de València esta presentació a la FAO”. Per això, “haurà de reunir-se un comité assessor en Roma, per a valorar si l’Horta té mèrits suficients per a este reconeixement”.

A més de la presentació de hui, el pròxim dimecres, 26 de setembre, se celebrarà a Meliana un encontre per tal d’informar i implicar els municipis de l’Horta Nord en la proposta.

L’Horta de València com a SIPAM
Com a territori proposat com a SIPAM, l’Horta reuneix els cinc criteris indispensables. Per una bandaacompleix les dimensions de seguretat alimentaria i de nutrició definides per la FAO: disponibilitat, accés, utilització i estabilitat. Per altra, el d’agrobiodiversitat, ja que les explotacions familiars locals han aconseguit mantindre l’stock agrícola natural, la seua biodiversitat i una producció d’alta qualitat, amb alguns cultius que són únics, com ara la xufa. Amb sistemes de coneixement local i tradicional que distribueixen l’aigua, gestionats pel Tribunal de les Aigües amb un mètode de reg per gravetat.

També l’existència de cultures, sistemes de valors i organitzacions socials, ja que es tracta d’un sistema periurbà que permet als agricultors i pescadors tindre un contacte directe amb el mercat de la ciutat de València i ha facilitat la creació d’espais com ‘La Tira de Contar’. Per últim, els paisatges i característiques d’aquests tenen un important valor visual i escènic, ecològic, agrícola i cultural. Tot açò fa de l’Horta de València un espai idoni per a ser declarat SIPAM per la FAO.

Publicitat