Diputació i UJI treballen junts per impulsar ‘Camins de Penyagolosa’

La Diputació de Castelló i la Universitat Jaume I han tornat a sumar esforços per a donar un nou impuls a la candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO ‘Camins del Penyagolosa’, amb la presentació del llibre ‘Paisatge, Etnografia i rituals’, del director de la Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris Culturals, Juan Antonio García Esparza.

El vicepresident de la Diputació i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha valorat en la presentació d’avui “el treball que estem realitzant per estudiar el nostre patrimoni, de la mà d’ajuntaments, veïns, i en la part científica amb la Universitat Jaume I, per a difondre-ho, fer valdre i que repercutisca en noves oportunitats per als pobles”.
En aqueix sentit, cal tenir en compte que aquest llibre recopila les diferents perspectives sobre els itineraris culturals com a patrimoni mundial UNESCO dutes a terme per experts en patrimoni i en paisatges culturals, que van servir com a arguments de l’expedient per a la declaració de Patrimoni Mundial ‘Camins del Penyagolosa’.

El seu autor, Juan Antonio García Esparza, ha exposat que “aquesta iniciativa ajuda a visibilitzar el patrimoni comú, i posa de manifest una vegada més la necessitat de la relació entre les administracions i el món acadèmic. Els itineraris que hem realitzat en els pobles han tingut un gran acolliment, amb 700 persones inscrites, la qual cosa demostra que la societat té ganes de conéixer més sobre la nostra història”.

Per part de la Universitat Jaume I, el vicerector Wences Rambla, ha assenyalat que “aquests estudis pretenen aprofundir en el passat per a projectar-ho en el futur. Aquest llibre, com a part de la Biblioteca de les aules, estudia el passat a través d’uns ítems com el paisatge, ho valora i ho projecta a un futur”.
Cal assenyalar que el llibre, sota la coordinació i aportacions de Juan A. García Esparza, compta amb les perspectives sobre els itineraris com a patrimoni mundial UNESCO de més d’una desena d’experts d’Espanya i d’altres països.

CatalanSpanish