jueves, 18 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La Diputació de València subvenciona amb 40.000 € l’exhumació i identificació dels cadàvers de les fosses del franquisme del cementeri de Gandia

L’Alcaldessa de Gandia, Diana Morant, i el diputat provincial de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, signen un conveni per a la realització del projecte, que té dues fases; els treballs de localització i exhumació de les restes, que podrien començar la setmana pròxima; i la post excavació i identificació.

L’Alcaldessa de Gandia, Diana Morant, en companyia del diputat provincial de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, han signat este migdia un conveni amb motiu de la subvenció directa de vora 40.000 euros que la Diputació de València ha concedit a Gandia per al projecte de localització, excavació, exhumació i identificació dels cadàvers de les fosses del franquisme del cementeri municipal de la nostra ciutat. A l’acte també hi han estat presents el regidor delegat de Memòria Democràtica, Nahuel González, el diputat provincial de la Safor, Vicent Mascarell, i la representant de l’associació de víctimes del Franquisme, Aina Roselló.

El projecte té dues fases: La primera inclou els treballs de localització i exhumació de les restes. Està dotada amb 16.630 euros. I a la segona s’inclou els treballs de postexcavació i identificació. Està dotada amb 22.506 euros. El conveni és plurianual i finalitza el 31 de desembre de 2021.

“Amb este conveni demostrem que la Diputació i l’Ajuntament estem compromesos amb la Memòria democràtica, i amb totes les víctimes que van patir molts anys (massa anys) d’un silenci clamorós i amagat. També és una manera de reconéixer les víctimes i ajudar les seues famílies”, ha manifestat l’alcaldessa. Morant ha assegurat que tots els governs “haurien d’afavorir iniciatives com està, per a contribuir a la realització dels principis de veritat, justícia i reparació, reconeguts pel dret internacional vinculat als drets humans Des del Govern local volíem que este silenci de tantes famílies gandianes s’acabara i poguera eixir a la llum. I, ara, a la fi, estem passant d’eixa foscor de tants i tants anys, a esta llum d’esperança, convertint este tipus d’accions en normals perquè es tracta donar tranquil·litat a unes famílies que han patit molt”.

Recordem que fa un any, en novembre de 2019, es van iniciar els treballs de la prospecció amb geo-radar en el Cementeri municipal de Gandia, encarregats per la mateixa Diputació de València, per a confirmar si hi havia fosses comunes de represaliats de la Guerra Civil. Estos treballs van detectar 4 zones susceptibles de comptar amb foses comunes. I, en algunes d’elles, hi ha una alta probabilitat que siguen fosses de persones afusellades pel franquisme en acabar la Guerra Civil.

És la primera vegada en la història de Gandia que es porta a terme un projecte d’esta índole. I açò ha estat possible gràcies a mesures com: La nova Llei de Memòria Democràtica (l’avantprojecte de la qual va ser aprovada pel Govern d’Espanya el passat mes de setembre); Llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana, impulsada en 2017 pel Consell; L’estreta col·laboració que s’ha establert amb la Diputació de València en este àmbit.

Per la seua banda, Rivera ha manifestat que “el més important de tot és que tornem a estar al costat de les persones a les quals un dia l’administració els va fallar. I, sobretot, reconéixer l’honor de totes aquelles a les quals se les va tractar indignament; la memòria històrica ha de tornar la normalitat a les institucions. És d’un gran valor que Gandia haja apostat decididament per l’actuació d’exhumació i col·laborarem molt més en el que siga necessari per a dur endavant tota classe de projectes per tornar la dignitat a les persones represaliades”.

El regidor de Memòria Democràtica ha agraït la col·laboració de la Diputació de València, el compromís ferm i la voluntat política del govern del Serpis, així com la lluita constant de les famílies víctimes amb voluntat constructiva de reparació i justícia. González ha anunciat que el projecte ja està en licitació i, si to va bé, podria estar adjudicat entre dilluns i dimarts de la setmana vinent. La intenció és poder iniciar a finals de la setmana pròxima les cates en el cementeri, només falta un permís preceptiu de la Conselleria de Cultura.

“Hi ha persones encara filles directes, com el senyor Albero, que somien encara en poder veure en els darrers anys de la seua vida, localitzades les restes de son pare i poder tindre un lloc on plorar-li i recordar-lo. És la primera vegada en la història que els governs de l’Estat, autonòmic, les diputacions i les administracions locals estem totes unides per la memòria democràtica”.

Finalment, la representant de l’associació de víctimes del franquisme a Gandia ha expressat la seua emoció que, “una cosa que fa dos anys semblava tan llunyana puga començar a materialitzar-se en poques setmanes”. Roselló ha mostrat el seu agraïment, en nom de les famílies de les víctimes represaliades a Gandia, a la Diputació de València i l’Ajuntament de Gandia pel seu suport.

Últimas noticias

Contenido relacionado