La Diputació de València finança 334 projectes d’infraestructures a L’Horta

L'Horta Nord té aprovats 207 projectes i 15 milions d'euros per a 22 municipis, pels 127 projectes i 16,1 milions que té assignats L'Horta Sud en 19 localitats.

Els municipis de L’Horta poden executar ja els projectes de millora d’infraestructures i serveis inclosos en el Pla d’Inversions 2020-21 de la Diputació de València, que deixarà en les dos comarques que la formen 31.169.000 euros. La corporació provincial ha donat llum verda a 334 projectes sol·licitats pels ajuntaments, que amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les veïnes i veïns de L’Horta seran una realitat en els pròxims mesos.

Un total de 41 municipis es beneficiaran de les ajudes del Pla d’Inversions provincial, el més ambiciós de la història de la corporació. Només Paterna, a L’Horta Nord, i Torrent, a L’Horta Sud, participaran en una altra línia de subvenció de projectes específics al costat de Gandia i Sagunt, en la seua condició de grans ciutats.

Del total d’obres finançades per la Diputació en el marc d’este pla provincial, 207 pertanyen als municipis de L’Horta Nord, amb una inversió global de 14.984.000 euros. Per a L’Horta Sud hi ha aprovats altres 127 projectes amb un cost total de 16.185.000 euros. La sostenibilitat és la nota predominant en moltes de les actuacions, ja que 138 projectes coincideixen amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) bonificats en el pla.

A L’Horta Nord, destaquen les 31 actuacions de millora de l’eficiència energètica en enllumenat i instal·lacions públiques; les 35 obres de mobilitat i urbanització de carrers i places; les 23 intervencions en instal·lacions municipals; una vintena de projectes d’equipaments esportius; altres 16 de sanejament i xarxes d’aigua potable; i 13 encaminats a millorar l’accessibilitat en edificació i espais públics, que se sumen a altres obres de millora en vials, recintes educatius i culturals, zones verdes i patrimoni.

A L’Horta Sud, la renovació o creació d’espais esportius encapçala el llistat amb 17 intervencions, seguida per l’eficiència energètica amb 14 actuacions projectades i les 13 inversions en instal·lacions municipals. A més, el ple de la Diputació va donar llum verda a una dotzena d’obres d’accessibilitat en espais públics i el mateix nombre d’obres de millora d’equipaments urbans i reurbanització de carrers i places.

Projectes destacats

El vicepresident i responsable de Cooperació Municipal i Coordinació Institucional, Carlos Fernández Bielsa, va avançar en el ple de setembre alguns dels projectes més ambiciosos que la Diputació finançarà a les comarques valencianes en el marc del Pla d’Inversions 2020-21. És el cas de la construcció d’una nau que servisca com a magatzem per a la brigada d’obres a Xirivella, amb una inversió de 525.000 euros en el municipi de L’Horta Sud.

A L’Horta Nord destaquen, entre altres actuacions, la primera fase de reforma i ampliació de la casa consistorial de Foios, amb un pressupost pròxim al mig milió d’euros; la pista coberta en el poliesportiu de Massalfassar (235.000 euros); la rehabilitació del camp de futbol i la coberta de la piscina de La Pobla de Farnals (360.000); l’asfaltatge de l’entorn de l’Avinguda Il·lustració de Burjassot (200.000); la prolongació del col·lector al carrer Maestro Serrano d’Alboraia (200.000); la construcció de dos piscines a la platja de Puçol (290.000); la reordenació dels accessos en el barri de Nolla de Meliana (200.000); i l’adquisició d’un solar per a espai jove a Emperador (180.000).

De tornada a L’Horta Sud, a més de la nova infraestructura de Xirivella trobem aprovada la primera fase de l’aparcament públic en l’estació d’Albal, amb un pressupost de 460.000 euros; la renovació de la xarxa d’aigua potable i l’accessibilitat en la zona del carrer Blasco Ibáñez de Beniparrell (410.000 euros); la conversió en zona de vianants del nucli urbà de Llocnou de la Corona (340.000); la primera fase de reurbanització dels carrers València, Sant Antoni i Tomás Sanz de Mislata per a millorar la seua accessibilitat (790.000); el subministrament i col·locació de jocs infantils en parcs i jardins d’Alaquàs (245.000); la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en diferents espais públics d’Alcàsser (150.000); la reforma a l’Ajuntament de Paiporta per a crear noves oficines i millorar la protecció contra incendis (440.000); i la remodelació del Parc Barraques de Catarroja (490.000).

En paraules del diputat de Cooperació Municipal, Carlos Fernández Bielsa, “les obres d’este nou Pla d’Inversions donen resposta a les necessitats dels municipis de la província, que són els que millor coneixen la seua situació i indiquen a la Diputació on han de destinar-se les ajudes”. En l’apartat tècnic, Fernández Bielsa destaca “la flexibilitat del programa, l’ampliació dels terminis per a facilitar l’execució de les obres i la possibilitat de suspensió dels mateixos per circumstàncies extraordinàries, l’assessorament per a reinvertir els romanents i garantir que els municipis disposen de l’import total que els correspon, així com l’avançament del 50% de l’anualitat en el moment de l’adjudicació”.

Un pla de valors

El responsable provincial destaca que este és “un pla de valors”, no sols quant al percentatge de projectes vinculats a la sostenibilitat. Un 54% dels municipis ha certificat la seua aposta per la mobilitat sostenible i un 76% dels ajuntaments, al voltant de 200, tindrà un pla d’igualtat en 2021, la qual cosa convertirà València a “la província més compromesa amb la igualtat, però també amb l’energia no contaminant, l’aigua neta i el sanejament, a l’avantguarda de ciutats i comunitats sostenibles”.

I dins d’este pla de valors juguen un paper important els plans urbanístics d’actuacions municipals (PUAM), una eina de previsió de creixement sostenible i estratègia de desenvolupament local amb la qual la Diputació incentiva als ajuntaments. En el cas de L’Horta, 40 projectes estan directament relacionats amb els PUAM.

En línies generals, el Pla d’Inversions 2020-21 donarà resposta a 2.284 sol·licituds dels ajuntaments de la província, ens locals menors i mancomunitats per a executar projectes de millora d’infraestructures i serveis en els municipis valencians, amb una inversió global de 144 milions d’euros. El 90% de les obres les gestionaran directament els consistoris i la resta la Diputació, a petició d’estos.

Quant a les categories en les quals s’enquadren els projectes presentats pels ens locals, un 72% són obres de millora en infraestructures i espais públics, un 14% subministraments, un 12% plans urbans estratègics, els anomenats PUAM, i un 2% adquisició de terrenys. Un altre pilar d’este Pla d’Inversions és la sostenibilitat. Més de 900 projectes, un 40% del total, coincideixen amb objectius de desenvolupament sostenible com l’eficiència energètica (21% de les sol·licituds); xarxa de sanejament o distribució d’aigua potable (25% dels projectes); millora de l’accessibilitat en edificació i espais públics (15%); i noves zones verdes (14% de les actuacions previstes).

CatalanSpanish