2:21 pm - Thursday, 28 May 2020

El director literari de la Biblioteca de l’Exili, Manuel Aznar, a la Seu Ciutat d’Alacant

- Publicidad -Reciplasa Vila-real

El catedràtic de Literatura Espanyola Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), director del Taller de Investigaciones Valleinclanianas i del Grup d'Estudis de l'Exili Literari, parlarà de "La significación histórica del Segundo Congreso Internacional de Escritores para la defensa de la Cultura".

- Publicitat -AVL
- Publicidad -Coronavirus
- Publicidad -Escalante GVAMobilitat Matriculació
- Publicidad -CastelloTributs CaixaOntinyent Dival
- Publicidad -CoronavirusOnda mascarillas
- Publicidad -
Borriana

El més llegit

L’Ajuntament publica una recopilació dels articles periodístics de Carles Salvador

Vicent Pitarch, Lluís Meseguer i Jaume Garcia arrepleguen l'obra del mestre de Benassal divulgada en quatre diaris castellonencs.

Les Juntes de Districte exerciran el control en l’execució dels pressupostos participatius

La Comissió Permanent de Participació Ciutadana i les Juntes seran informades contínuament del compliment de les obres.

Troben ceràmiques en el Torrelló del Boverot d’Almassora després de 16 anys

Trobades noves restes de ceràmica i ossos en el jaciment del Torrelló d'Almassora. Les excavacions permetran datar amb exactitud la construcció de la muralla que envolta l'assentament.

La llista dels morosos de la província de Castelló amb Hisenda

Aquesta es la llista de morosos publicada pel Ministeri d'Hisenda, hem triat només els que corresponen a la província de Castelló.

El director de la Biblioteca de l’Exili, catedràtic de Literatura Espanyola Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), director del Taller de Investigaciones Valleinclanianas i del Grup d’Estudis de l’Exili Literari (GEXEL), serà demà dimarts, 28 de novembre, a la Seu Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4) per a impartir la conferència «La significación histórica del Segundo Congreso Internacional de escritores para la defensa de la cultura (Valencia-Madrid-Barcelona-París, julio de 1937)». La xarrada tindrà lloc a les 20 hores i forma part del programa d’activitats organitzades pel CEMAB. El catedràtic de Literatura Hispanoamericana de la UA, José Carlos Rovira, presentarà el conferenciant.

Una de les resolucions del Primer Congrés Internacional d’Escriptors per a la Defensa de la Cultura, celebrat a París el 1935, va consistir en la creació d’una Associació Internacional d’Escriptors per a la Defensa de la Cultura (AIDC) el Comitè Internacional de la qual va quedar compost per dotze escriptors antifeixistes d’indubtable prestigi, un dels quals era Valle-Inclán. La inauguració el 4 de juliol de 1937 a l’Ajuntament de València del Segon Congrés Internacional d’Escriptors per a Defensa de la Cultura va constituir, sens dubte, l’acte de propaganda intel·lectual més espectacular realitzat pel Ministeri d’Instrucció Pública i Belles Arts durant la Guerra Civil espanyola. En aquest congrés, que va organitzar també sessions a Madrid, Barcelona i París, van intervenir més d’un centenar d’escriptors antifeixistes de tot el món, entre els quals es trobaven intel·lectuals de gran prestigi literari com André Chamson, Aleksei Tolstoi, Bertolt Brecht, Langston Hughes; Octavio Paz, Alejo Carpentier, Nicolás Guillén, Vicente Huidobro, Pablo Neruda, Rafael Alberti, Antonio Machado o Juan Gil-Albert, entre molts altres escriptors i artistes de renom internacional.

Manuel Aznar assegura que «en l’Espanya del 1937, amb un poble en armes contra el feixisme internacional, el Segon Congrés Internacional d’Escriptors per a Defensa de la Cultura no podia ser un congrés més, un simple entreteniment de saló, sinó un congrés de la intel·lectualitat antifeixista mundial que va tenir llavors i té ara, setanta anys després, una significació històrica real en el nostre temps».

Manuel Aznar

Manuel Aznar Soler, catedràtic de literatura espanyola contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), és director del Taller de Investigaciones Valleinclanianas (TIV) i del Grup d’Estudis de l’Exili Literari (GEXEL), dos grups d’investigació vinculats al Seminari de Literatura Espanyola Contemporània del Departament de Filologia Espanyola de la UAB, seminari del qual és responsable. Actualment és director literari de la «Biblioteca de l’Exili», així com director de Laberintosanuario de estudios sobre els exilios culturales espanyoles», i del Correo de Euclidesanuario científico de la Fundación Max Aub.

Especialitzat en la literatura durant la II República, la Guerra Civil i l’exili republicà del 1939, entre les seues publicacions es poden esmentar llibres comLiteratura española y antifascismo (1927-1939) [1987], I Congreso Internacional de Escritores para la Defensa de la Cultura (París 1935) [1987], Guía de lectura de “Martes de carnaval”, de Valle-Inclán [1992] o Max Aub y la vanguardia teatral (Escritos sobre teatro, 1928-1938) [1993]. Ha preparat edicions, entre altres, de Rafael Dieste, Juan Gil-Albert, María Teresa León o José Sanchis Sinisterra, i estudis i assajos sobre, per exemple, Manuel Azaña, José Bergamín, Juan Chabás o Valle-Inclán. És autor de nombrosos llibres, capítols de llibres, edicions i articles sobre la literatura espanyola dels segles XVIII, XIX i XX. Entre els seus últims llibres hi ha Valencia, capital literaria y cultural de la República [2007], Materiales documentales del Segundo Congreso Internacional de Escritores para la Defensa de la Cultura (Valencia-Madrid-Barcelona-París, 1937) [2009] i República literaria y revolución (1920-1939) [2010].

Esta publicació està disponible en : Valencià

Rovira

També te pot interessar

Últimes notícies

L’Alfàs sol·licita a Diputació la cessió del tram de la CV-753 ‘El Racó de l’Oix-N332 per l’Albir’

Tot amb la intenció de portar a bon terme diferents projectes en tramitació per a la millora de l'accessibilitat, mobilitat i seguretat en el terme municipal.

L’Ajuntament d’Onda implanta un servei gratuït per a digitalitzar les cartes dels establiments hostalers

El client podrà consultar el menú directament en el seu mòbil mitjançant l'escaneig d'un codi QR com a mesura preventiva

Els centres tindran ensenyament online i classes de fins a 10 alumnes en la Fase 2

En les etapes d'Educació Infantil i Especial, la Generalitat Valenciana ha decidit no obrir les aules.

La Diputació estudia fórmules per a ajudar al Gremi d’Artistes Fallers

El president, Toni Gaspar, es reuneix amb els responsables del col·lectiu per a escoltar les seues propostes i buscar vies de col·laboració que mitiguen la delicada situació que travessa el sector

Un autobús de l’EMT s’incendia en ple recorregut al Passeig de l’Albereda de València

Un autobús de l'EMT s'ha incendiat en ple recorregut de la Línia 16 a l'altura del Passeig de l'Albereda de València.

Esta publicació està disponible en : Valencià