16.6 C
Valencia

La Plataforma per la Llengua denuncia tres nous casos de discriminació lingüística en centres sanitaris valencians

Durant el mes d'agost ciutadans d'Alzira, Ibi i València han denunciat a l'entitat l'exigència de no parlar valencià en els respectius centres de salut.

- Publicitat -AVL
- Publicitat -

El passat 1 d’agost del 2020 una infermera de l’Hospital de la Ribera, hospital públic d’Alzira, gestionat per la Generalitat Valenciana, va exigir a una anciana ingressada, que s’expressa normalment en valencià, que li parlara en castellà, sense cap mena d’empatia ni respecte pels drets de la pacient. A la dona, a més, li costa expressar-se en una llengua que no és la seua pròpia. Pocs dies després, en la consulta telefònica del Centre de Salut Gil i Morte, de València, la senyora Anna Garcia es va adreçar en valencià a una doctora i esta li va reclamar que li parlara castellà.

El 28 d’agost de 2020, al Centre de salut d’Ibi-I, a l’Alcoià, Paloma Payà, que es trobava al centre acompanyant sa mare, es va adreçar en valencià a una doctora i esta li va ordenar que li parlés castellà. Davant esta actitud prepotent, Paloma Payà, en castellà, va iniciar una pregunta a la doctora i, paradoxalment, quan encara no havia acabat la frase, la doctora va escridassar de nou la senyora Payà, exigint que li parlés castellà. La Plataforma per la Llengua considera que es tracta d’un cas molt clar de valencianofòbia.

- Publicitat -

Els tres casos produïts al mes d’agost, en centres del sector sanitari públic valencià, són contraris als drets lingüístics de la ciutadania valencianoparlant. Les conductes de la infermera de l’hospital d’Alzira, de la telefonista del Centre de Salut Gil i Morte de València o de la doctora del Centre d’Ibi vulneren el dret a expressar-se valencià, sense cap forma de discriminació o exigència de traducció, recollit en l’article 3 de la Llei 4/1983 d’ús i ensenyament del valencià. Igualment l’article 9 de l’Estatut d’autonomia determina el següent: «els ciutadans valencians tindran dret a dirigir-se a l’Administració de la Comunitat Valenciana en qualsevol de les seues dos llengües oficials i a rebre resposta en la mateixa llengua utilitzada».

El Decret 61/2017, de 12 de maig, del Consell estableix que el valencià serà llengua «d’ús normal i general». Igualment una norma estatal, l’Estatut de l’Empleat Públic, preveu que els funcionaris «garantizarán la atención al ciudadano en la lengua que lo solicite siempre que sea oficial en el territorio».

- Publicitat -

Davant tots estos casos, la Plataforma per la Llengua ha demanat a la Conselleria de Sanitat i a les direccions de l’Hospital de la Ribera, d’Alzira, i dels centres de salut Gil i Morte, de València, i d’Ibi que s’informe els departaments professionals del deure de garantir el dret d’expressar-se en valencià per part de la ciutadania, i a rebre resposta en la mateixa llengua utilitzada, recollit en la Llei 4/1983, d’ús i ensenyament del valencià, i en l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, i en el Decret 61/2017, pel qual es regulen els usos institucionals i administratius de les llengües oficials en l’Administració de la Generalitat.

: Valencià

- Publicitat -
- Advertisement -
- Publicitat -DiVal

Segueix-nos

13,026FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -Tomatadepenjar
- Publicitat -Castelló_Alternatives
- Publicitat -Borriana_Calistenia
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

Detectados dos nuevos brotes de coronavirus en la Pobla de Vallbona por contacto social

En la Pobla de Vallbona hay 21 casos activos de coronavirus, a los que hay que sumar el brote de hoy.

Detectado un nuevo brote de coronavirus en Benissanó por contacto social

A través de la web de datos estadísticos de la Conselleria de Sanitat se pueden consultar los datos actualizados desde la última actualización.

Castelló passa la barrera dels 100 ingressats per coronavirus

12 persones estan a les Unitats de Cuidats Intensius.

Sanitat confirma 1.066 nous casos de coronavirus i 19 morts en la Comunitat Valenciana

Els hospitals valencians tenen, actualment, 1.018 persones ingressades.

Comença el termini de sol·licitud de les ajudes per a autònoms i pimes del Poble Nou de Benitatxell

Les sol·licituds per a les ajudes de l'Ajuntament es podran presentar per registre d'entrada o per seu electrònica fins al 17 de novembre, mentre que per a les de Diputació l'últim dia és el 12 de novembre.
- Advertisement -

: Valencià