Alós: “la millora de la situació econòmica es traduirà en una disminució dels impostos”

Alós: "Nosaltres tenim demandes per a tots, Moncofa necessita moltíssimes coses i en certa forma ens sentim una mica abandonats des del principi de legislatura".

P.- Qui és Wenceslao Alós?

Wenceslao Alós Valls és un ciutadà més de Moncofa, que per raons de com va veure el seu poble, va decidir fer el pas d’entrar en política perquè creia que les coses es podien fer millor. Eixe pas ho vaig donar l’any 2011 i des de 2015, soc l’alcalde de la nostra localitat, tenint clar que es tracta d’un càrrec, que és temporal i que tornaré a ser un ciutadà més. No sé si sóc la persona més adequada per a parlar de mi mateix, possiblement destacaria la constància en el treball, cercar el benefici comú de tots.

P.- Què ressaltaries del que portes de legislatura com a alcalde?

R.- El gran canvi que hi ha hagut en la nostra població, crec que hem aconseguit traure a Moncofa de la paràlisi en la qual estava. A més hem aconseguit disminuir el deute de 7’5 milions d’euros a pràcticament a 0 euros, que és el que esperem aconseguir el pròxim any. Açò es traduirà en una baixada d’impostos als nostres veïns. És fonamental, que el benefici que puga tenir l’ajuntament, amb la millora de la situació econòmica es trasllade en una disminució dels impostos, que han sigut els que han permés a la nostra població eliminar eixe deute, juntament amb el treball de l’equip de govern, ha sigut fonamental tot l’esforç que han fet tots els veïns pagant els impostos elevadíssims, i crec que és el moment de revertir, però tot açò ho hem fet compatible amb fer coses.
Moncofa s’ha convertit en una ‘Mar d’activitats’, hem fet el camp de gespa artificial, s’estan tornant a asfaltar carrers i camins, s’estan millorant els parcs.

P.- Quins plans tens fins a les eleccions de 2019 per a Moncofa?

R.- En aquests moments la prioritat per al nostre equip de govern és l’ocupació, destinarem prop del 8% dels pressupostos de l’any que ve, que estem en negociació en aquests moments, al foment de l’ocupació, són molts diners, però creem que és una necessitat molt gran per a la població.
La següent en quantia econòmica és el tema del clavegueram. Una part fonamental de l’economia, ja que Moncofa depén del turisme, i a causa de la paràlisi de l’última dècada, tenim un problema molt greu de la xarxa de clavegueram i serà el segon aspecte a atacar en les inversions.

P.- Què necessita Moncofa del govern? En l’àmbit provincial, autonòmic i estatal.

R.- Nosaltres tenim demandes per a tots, Moncofa necessita moltíssimes coses i en certa forma ens sentim una mica abandonats des del principi de legislatura. La Generalitat Valenciana ens està prometent una obra d’ampliació de l’ambulatori, que no arriba.
També teníem el compromís de l’Estat de realitzar espigons, una defensa integral de la costa, que va avançant i en aquests moments també tenim el compromís de la Generalitat per a un institut. Tot açò són compromisos i necessitem que arribe la realitat.
Hem parlat amb la Conselleria d’Educació i hem quedat que ens acollirem al Pla Edificant, creiem que és una llàstima, que s’haja de recórrer a un nou sistema, amb la qual cosa han de ser els ajuntaments els que gestionen la construcció. No sabem com eixirà, però si és la forma d’agilitar el procés i acabar amb la paràlisi, que també existeix en aquest àmbit, doncs estem disposats a açò, i anem a trau-lo avant, i d’ací tenim el compromís que hi haja un institut a Moncofa
Amb Diputació mantenim una relació prou bona, creiem que és la institució de la qual més estem rebent i d’una forma més immediata.
Ens van ajudar finançant el 66% del camp de gespa artificial. A més, enguany ens han ajudat amb 100.000 en obres de clavegueram, la qual cosa ens ha permés passar de 200.000 a 300.000 i amb un pressupost moltíssim més limitat, que el que és mil vegades la Generalitat Valenciana, que ens ha aportat 30.000 euros per a obres del clavegueram.

P.- Què ens pots explicar del potencial turístic de Moncofa?

R.- Moncofa té un gran potencial turístic, que nosaltres en els últims anys també ho estem valorant, és clar que en els últims temps del boom, aquest ajuntament va arribar a tenir tres vegades més de pressupost que ara, més de 30 milions d’euros, ara ens estem barrejant amb un pressupost prop dels 10 milions d’euros.
El final d’eixe boom va ser deixar-nos un deute, que va sobrepassar els 9 milions d’euros, nosaltres estem a punt d’arribar a zero, però no obstant això, açò va portar amb si una paràlisi, també absoluta de la dinàmica d’atracció de la nostra població de turisme potencial.
En els últims anys ho hem aconseguit revertir. Moncofa s’està convertint en un referent en l’àmbit comarcal, tota la gent sap, que ací a l’estiu hi ha moltes activitats, la ‘Mar d’Activitats’ i açò alhora està atraient el turisme.
Ara veiem un salt més quantitatiu i hem de, amb els peus en el sòl, potenciar aquestes zones que s’han urbanitzat, però no s’han omplert els habitatges. A poc a poc, esperem que es vagen omplint, però amb els peus en el sòl i pas rere pas, convertir-nos en aquella platja, que tots hem pensat que podem ser i que anem pel camí d’açò.

P.- Penses que l’oposició t’està ajudant o interferint en els teus projectes?

R.- Nosaltres intentem mantenir un diàleg constant amb l’oposició, creiem que s’estan fent més coses que mai, moltes que ells portaven en el seu propi programa, algunes són comuns de tots, creiem que aquesta situació no es produïa en el passat, ja que ells feien el seu treball i en alguns moments no ens ho posen fàcil, encara que creiem que entre tots farem que la nostra població avance.

P.- Els partits de l’oposició a Moncofa tenen odi al PP, com ocorre en altres localitats?

R.- La veritat és que creem que hi ha certs partits o certs membres d’algun partit, que sí que se’ls nota, com a certa antipatia extrema, la qual cosa nosaltres no compartim cap a ells. En alguns partits consideren que tot el que ve del PP és dolent, la qual cosa fa molt difícil traure coses abans amb ells, però nosaltres estem ací per a treballar pel bé del poble.

P.- Què li diries als veïns de Moncofa per al nou any?

R.- Moncofa en els últims anys hem aconseguit reactivar-la, la situació ha millorat moltíssim, i eixa millora es traslladarà al veí.
Som un gran poble, seguirem avant i açò millorarà en els pròxims anys.