Els disturbis s’estenen a València i a una desena de ciutats espanyoles

Els altercats i detinguts a Barcelona, Bilbao, Oviedo, Sevilla, Saragossa, Santander, València i Burgos esta setmana, han continuat a Vitòria, Madrid i Logronyo este mateix dissabte.

Segona nit de disturbis en diverses ciutats espanyoles després de les protestes en contra de les mesures restrictives per a tractar de contenir la segona ona de la pandèmia del coronavirus. Els altercats i detinguts a Barcelona, Bilbao, Oviedo, Sevilla, Saragossa, Santander, València i Burgos esta setmana, han continuat a Vitòria, Madrid i Logronyo este mateix dissabte.

El mateix president del Govern, Pedro Sánchez, publicava en la nit d’ahir en les seues xarxes socials un tuit fent una crida a la prudència i demanant responsabilitat als ciutadans.

A Madrid la Policia Nacional ha detingut almenys a 30 persones, segons Delegació del Govern a Madrid, pels disturbis violents que s’han produït en el centre de la ciutat després d’una protesta contra les restriccions. Samur Protecció Civil, segons recull Efe, ha hagut d’atendre 12 persones, 3 d’elles policies, encara que cap dels ferits revestia gravetat, es van realitzar dos trasllats a hospitals: un ciutadà amb una ferida al cap per a sutura i un policia nacional amb una luxació de muscle.

Un grup de desenes de persones ha intentat tallar a última hora de la nit d’aquest dissabte el carrer Gran Via cremant contenidors i formant barricades.

Passades les deu de la nit els agents de seguretat van desallotjar la Porta del Sol on estava convocada una manifestació sota el lema ‘Eixim al carrer, el poble està cansat’. Davant esta situació els assistents van traslladar la seua protesta a la plaça d’Òpera on es van concentrar més d’un centenar de persones amb lemes contra el Govern de Pedro Sánchez.

Al final d’esta manifestació diverses desenes de persones van ser a Plaça Espanya on van instal·lar barricades i van cremar contenidors amb l’objectiu de tallar la Gran Via. En la seua marxa també han destruït mobiliari de la principal artèria madrilenya i han llançat pedres contra aparadors d’alguns comerços. La Policia Nacional els ha dissolts i s’han dispersat pel carrer Princesa i la zona limítrofa.

Sis detinguts i set policies ferits a Logronyo

També en el centre de Logronyo s’han registrat disturbis protagonitzats per un grup d’uns 150 radicals, els qui han creuat i cremat contenidors, tirat pedres a la Policia i tallat el trànsit en la rodalia de les seus del Palau regional i la Delegació del Govern. Els actes vandàlics a Logronyo han deixat un saldo, segons Delegació del Govern a La Rioja, de 6 detinguts i set policies ferits.

Este grup de radicals ha aparegut uns deu minuts després que unes 400 persones, entre els quals figuraven hostalers, es concentraren de manera pacífica i sense autorització davant la Delegació del Govern com a protesta pel tancament de l’hostaleria a Logronyo i Arnedo durant un mes per la situació provocada per la COVID-19.

Disturbis en les tres capitals basques, amb quatre detinguts a Bilbao

A Bilbao quatre joves han sigut detinguts este dissabte a la nit en el centre de la ciutat després dels disturbis protagonitzats per grups de joves contraris a les mesures aprovades per a fer front a la COVID-19; mentre que a Vitòria s’han produït actes de vandalisme en el centre de la ciutat i a Sant Sebastià, Arrasate i Eibar, a Guipúscoa, s’han registrat danys per la crema de contenidors de fem.

Un dels joves detinguts a Bilbao estava llançant bengales als agents de l’Ertzaintza, i els altres tres estan acusats de desordres públics per bolcar contenidors en l’Albereda Urkijo, i hauran d’afrontar també l’acusació d’atemptat contra agents de l’autoritat, segons han informat fonts de la Policia basca.

Un detingut en una protesta contra els desnonaments a Barcelona
D’altra banda, els Mossos d’Esquadra han detingut a una persona pels incidents en la protesta contra els desnonaments d’este dissabte a la vesprada a Barcelona.

Unes 1.000 persones han participat en la marxa, que ha començat en el Pla de la Catedral de Barcelona, i ha pujat per la Via Laietana fins a la plaça de Sant Jaume; des d’allí, alguns manifestants s’han dirigit a la plaça de Sant Miquel, on s’han registrat els incidents.

Es dona la circumstància que una altra manifestació havia sigut convocada per a este dissabte a la vesprada en la plaça de Sant Jaume per grups contraris a les mesures acordades per a frenar la pandèmia de la COVID. El fort dispositiu desplegat pels Mossos en la plaça ha impedit que esta segona manifestació haja tingut lloc.

A València, segona nit amb incidents, encara que no tan greus
El divendres les protestes anticovid havien arribat a la capital del Túria i es van saldar amb diversos joves detinguts i cinc agents de la Policia Nacional ferits després d’un grup de setanta persones es manifestara en la plaça de l’Ajuntament, moltes d’elles sense màscares, en contra de les mesures sanitàries acordades pel Govern i la Generalitat per a frenar l’expansió del coronavirus.

Incidents a València

Durant la nit del dissabte s’han registrat incidents en els voltants de l’avinguda Germanies de València, no obstant això els incidents no van arribar a la magnitud del dissabte. De moment no hi ha constància ni de ferits ni detinguts en els disturbis.

CatalanSpanish