Un documental recuperarà la memòria dels afusellats pel franquisme a Paterna

'Fusilados', vol recuperar la memòria sobre els afusellaments duts a terme en 'El Terrer' de Paterna durant la repressió franquista.

PublicitatAVL

Una productora valenciana ha començat el procés de producció d’un documental que, amb el títol de ‘Fusilados’, vol recuperar la memòria sobre els afusellaments duts a terme en ‘El Terrer’ de Paterna durant la repressió franquista.

La cinta comptarà amb relats i entrevistes d’arqueòlegs, historiadors, polítics “i sobretot amb alguns familiars de les víctimes de la repressió exercida pel règim franquista durant la postguerra, submergint-se en la lluita d’aquestes famílies en busca de la reparació, la veritat i la justícia”, expliquen els responsables de la iniciativa en un comunicat.

PublicitatRovira  

La productora Vídeo al cuadrado films ha engegat una acció de micromecenatge per a finançar els costos de la pel·lícula. Tots aquells interessats a saber més, participar i col·laborar en el projecte per a fer-ho possible ho poden fer a través de l’enllaç: https://www.verkami.com/locale/en/projects/25490-fusilados

Els impulsors de la cinta recorden que la localitat valenciana de Paterna va ser “un dels llocs on més afusellaments tenien lloc”. A l’abril del 1939, un mur de 100 metres de llarg situat en la zona de ‘El Terrer’ a Paterna va ser testimoni fins al 1956 dels afusellaments d’aquells que estaven en contra del bàndol vencedor.

“CRUELTAT I PATIMENT”

“Va començar així la història d’aquesta paret, cridant-se Paredassa d’Espanya, l’eloqüent nom que ja tenia el 1956, quan va presenciar els últims ajusticiaments. Estava a 300 metres en línia recta del cementeri de Paterna. En aquesta paredassa van ser assassinades 2.238 persones, cadascun d’elles tenen la seua història i una família darrere, a les qui volem acostar-nos per a mostrar la crueltat i el patiment d’estes històries que es creuen amb eixe maleït mur”, recalquen.

Així, la pel·lícula documental repassarà algunes de les històries de diverses de les persones que van morir en la paredassa de Paterna. Entre ells figuren Maruja Badía, filla de Leoncio Badía, obligat a exercir d’enterrador de gran part dels allí afusellats per a poder salvar la seua vida; María Pérez Lacruz ‘La Jabalina’, militant anarquista espanyola afusellada a Paterna; Miguel Carceller, editor de la revista ‘La Traca’ afusellat a Paterna per caricaturitzar a Franco; o Carlos Gómez Carrera ‘Bluff’, dibuixant de la mateixes publicacions.

També es recordarà Alfredo Torán, escultor espanyol afusellat a Paterna acusat de ser maçó; María Navarro, néta de José Navarro Anchel afusellat el 12 de setembre del 1940; i Teresa Llopis, presidenta de l’associació de la fossa 100 i néta d’un afusellat a Paterna.

El projecte serà codirigida pel valencià Manuel Rossell, ja experimentat en el gènere documental amb títols com ‘Usar, Tirar, Atascar’, cinta que parla sobre el gran embós patit a València a causa de les tovalletes, o ‘Un peligro invisible’ i el curt documental ‘20.000 días en la calle’.

Manuel Rossell, juntament amb Lucas Moro, periodista i productor audiovisual brasiler, tenen l’objectiu de dirigir-se al públic més jove mitjançant un llenguatge i una narració original, amb el qual busquen que la cinta no es faça pesada i puga aconseguir alertar la joventut en els temps en els quals el discurs i la ideologia xenòfoba i d’ultra dreta està a l’orde del dia en els carrers.

Per a açò, han triat com a narrador de la pel·lícula l’actor de doblatge Claudio Serrano, doblador conegut principalment per posar-li veu a un dels personatges més coneguts pels joves: Batman.

Publicitat