L’Ajuntament de Vila-real decreta tres dies de dol per l’assassinat masclista d’Andrea

Després del tancament de la investigació que conclou que la jove és una víctima de la violència de gènere, la corporació municipal aprova una declaració institucional per a mostrar el seu rebuig unànime a aquesta xacra i guarda tres minuts de silenci.

253

L’Ajuntament de Vila-real ha celebrat un Ple extraordinari per a declarar el dol oficial de la ciutat durant tres dies per l’assassinat masclista d’Andrea Carballo Claramonte. La investigació ha determinat que es tracta d’un nou cas de violència de gènere, per la qual cosa les banderes de l’Ajuntament onejaran a mitja asta fins al dijous i s’han suspés tots els actes oficials, a més s’ha aprovat una declaració institucional en memòria de la jove i contra la violència masclista.

La declaració institucional aprovada en el Ple recorda que en 2017 han perdut la vida 49 dones i vuit menors en tot l’Estat i encara queden quatre assassinats més en investigació. “La violència de gènere té les seues arrels en la històrica desigualtat que han tingut i encara tenen les dones, com a conseqüència del patriarcat existent en la nostra societat, per açò és fonamental abordar la seua erradicació des de les polítiques d’igualtat, per a afavorir una cultura de la igualtat enfront d’una cultura de la submissió”, resa el text.

A més de demanar mesures polítiques i institucionals des de diferents àmbits per a abordar el problema i donar resposta a les víctimes, se sol·liciten recursos i personal especialitzat i es posa de manifest “el preocupant grau de presència de la violència contra les dones entre joves i adolescents, que mantenen perfils de submissió i gelosia, la qual cosa indica que no anem per on toca en educació i prevenció”.

A més, s’ha realitzat una concentració de tres minuts de silenci de condemna cap a aquest assassinat i contra totes les violències de caràcter masclista, que ha comptat amb la presència del subdelegat del Govern a Castelló, David Barelles; el secretari autonòmic d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Alberto Ibáñez, i el president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, a més de la família d’Andrea Carballo, amics i veïns de tota la ciutat.

L’alcalde, José Benlloch, ha expressat que “Vila-real ha viscut unes setmanes molt difícils. Hem perdut una veïna molt jove, en la flor de la vida, perquè un home, la seua exparella, ha decidit que podia disposar de la seua vida”. “Si ja és dur el colp de perdre un ésser estimat, encara ho és més quan es produeix en aquestes circumstàncies, en aquestes dates i amb la confusió generada social i mediàticament”, ha incidit.

A més, Benlloch ha instat a tots, com a ciutadans, a “alçar la veu i educar els nostres fills en valors d’igualtat i també a denunciar quan es conega un cas” i ha felicitat a tota la societat vila-realenca per “l’exemple de conscienciació i condemna contra la violència masclista que es va donar diumenge en la manifestació convocada”.

Per aquest motiu, l’Ajuntament dedica un sentit record a la memòria de totes les dones assassinades per violència de gènere, especialment a Andrea Carballo, a més de manifestar el seu pesar i suport a la família de la víctima. Així mateix, el consistori declara la seua voluntat de fer de la prevenció una política prioritària i transversal i exigeix als governs estatal i autonòmic més mesures de protecció. “No tolerarem ni una dona menys, ni una víctima més”, ha manifestat l’alcalde en nom de tots.