viernes, 19 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Dolços, costums i tradicions del Dia de Tots Sants a la Comunitat

Els bunyols de vent i els ossos de sant són els dolços més típics en aquestes dates. A més, repassem l'emblemàtica "Fira de Tots els Sants" de Cocentaina i la clàssica obra "Don Juan Tenorio".

L’assenyalat Dia de Tots Sants ja és aquí i des Diari d’Alacant volem destacar els dolços i tradicions més importants a la Comunitat Valenciana. Comencem pel pla gastronòmic, per a això tenim un “menú deliciós” amb el qual pretenem “endolcir” aquest dia de memòria i homenatge als nostres difunts.

A la Comunitat Valenciana, hi ha diversos dolços típics que ja són un emblema a la nostra cuina. Arrenquem amb “els bunyols de vent”. Aquest saborós menjar ha experimentat novetats amb el pas del temps. Ha deixat de ser “una pasta fregida, historiada i ensucrada” per “banyar-se” en l’actualitat de “farcits de crema, nata i crema de xocolata”.

Els ingredients de “els bunyols de vent” i “els bunyols de vent farcits de xocolata” són els següents:

Bunyols de vent
200 grams de farina.
100 grams de sucre.
2 ous.
25 grams de mantega.
1/2 sobre de llevat.
Ratlladura d’1 llimona.
1 mica de sal.
1/2 gotet de vi blanc.
Oli d’oliva.

Els bunyols de vent (xocolata)
200 grams de farina
50 grams de mantega o margarina
5 ous
Mig litre de llet
un got petit d’aigua
1 pell de llimona
sucre
Canela
oli
sal
Rajola de xocolata de fondre

La seva elaboració

Barrejar en un recipient profund els ous, el sucre, la sal, la pell de llimona ratllada i la mantega. Tirar el llevat en la farina i barrejar bé. Afegiu-hi la farina amb el llevat i el vi blanc als ingredients anteriors i barrejar tot enèrgicament. Ha de quedar una massa bastant consistent, sense que degoti. Escalfar abundant oli en una paella fonda i anar tirant culleradetes de massa. (Com menys massa es faci més senzill és que quedin redonditos). Fregir fins que estiguin daurats per tots els costats. Escórrer i arrebossar en sucre. Si estiguessin una mica oliosos posar-los damunt d’un paper absorbent.

Ossos de sant

Seguim “la ruta gastronòmica” amb “els ossos de sant”. Igual que els bunyols ha experimentat canvis i ha ampliat la seva varietat. Si històricament els ossos estaven farcits únicament de dolç de rovell, avui dia també es pot assaborir de “xocolata, coco, maduixa, iogurt o praliné”.

Els ingredients per a “el massapà” i per “el dolç de rovell” són els següents: següents:

massapà:

200 grs. de sucre
100 grams aigua
150 grams d’ametlla mòlta

Dolç de rovell:

100 grs. de sucre
50 grams d’aigua
4 rovells d’ou

La seva elaboració

El massapà: Fer en el foc almívar fort amb el sucre i aigua. Afegir l’ametlla i regirar fortament fins a formar una pasta. Deixar refredar mentre es confecciona el dolç de rovell.

El dolç de rovell: En el foc fer almívar fort amb el sucre i aigua. Batre els rovells soles i afegir a rajolí l’almívar mentre es regira. (Es pot fer amb la batedora).
Lo fora de nou a la cassola on s’ha fet l’almívar i posar-lo al bany maria, remenant fins que espesseixi molt. Anar amb compte que no bulli, ja que es pot tallar la crema. Deixar refredar.

Muntatge dels ossos: Pastar el massapà i estirar amb el rotllo de cuina, en una superfície empolvorada amb sucre glacé. Tallar tires de 4 centímetres. I després aquestes en quadrats. Enrotllar cada quadrat en un palet d’1 centímetre de diàmetre. Enganxar la massa amb els dits per formar uns petits cilindres i passar-les per sucre glacé. Treure del pal, deixar assecar i omplir amb el dolç de rovell.

Arrop i talladetes

No obstant això, un dels dolços més tradicionals i concrets de la Comunitat Valenciana per al Dia de Tots Sants és el “arrop i talladetes”. “El arrop i talladetes” és un dolç àcid d’origen àrab que s’ha instaurat en la gastronomia alacantina i valenciana del nostre temps. És molt habitual trobar aquest menjar en fires i mercats de carrer, llocs on tradicionalment s’ha venut.

L’arrop és un xarop nodrit most concentrat que forma un espès almívar molt fosc, al qual se sol afegir calç per neutralitzar l’acidesa. La seva olor i el seu sabor són particulars.

El arrop més famós és que el que es realitza a Benigànim (València). Avui, però, detallem la recepta de l’elaborat a Gaianes (Alacant). La seva elaboració està recollida en en el llibre de Francisco G. Seijo Alonso.

La seva elaboració

Les figues es posen en una bossa i aquesta dins d’una olla amb aigua, deixant-los bullir fins que estiguin totalment desfets. Després, es cola el brou. Un dia abans, es talla la carbassa a trossos i es posen en aigua, afegint-calç. D’aquesta manera, quedarà molt dura, tesa. Llavors es renta i se’ls incorpora el brou de figues o arrop preparat, deixant que bulli fins que estigui molt espès.

Per saber quan està al punt (l’arrop), es tira una gota en un got d’aigua: si flota, ja pot retirar del foc. En Almudaina, a més de la carabassa, s’afegeixen també peres i pomes; en altres llocs, meló. El pa se sol servir tallat en llesques, sent un mos exquisit. Existeix també una dita: “Arrop i talladetes i merda pals boretes “.

Tradicions emblemàtiques com la prestigiosa “Fira de Tots Sants” a Cocentaina

No obstant això, si hi ha esdeveniment per aquest assenyalat dia que posa al mapa a la Comuninat, a la província d’Alacant i en aquest cas a Cocentaina és la “Fira de Tots Sants”. Aquesta és la fira per excel·lència dels difunts i una de les més antigues (1326) i rellevants de tot el territori espanyol. Una bona prova d’això és que té la distingida Declaració d’Interès Turístic Nacional, ja que concentra en tres o quatre dies a més de 800.000 persones. La fira està dividida en diversos espais: el més tradicional és a la part central; el de maquinària agrícola; i els encantadors “soc àrab i mercat cristià” i les divertides “zones d’animals i atraccions infantils”.

Si abans hem esmentat que és una de les fires més importants d’Espanya, per a aquest edició Cocentaina ha donat un gran salt qualitatiu en reconeixement. Aquesta edició (de l’1 al 3 de novembre de al 2019), la número 673, la Fira de Tots Sants de Cocentaina estrenarà la Declaració de Festa d’Interès Turístic Internacional. Això suposarà que tots els seus visitants es trobin un certamen amb un espai de 135.935 m2 i un total 750 expositors. A més, l’objectiu de Cocentaina és superar els 558.000 visitants, que es van calcular que “van desfilar” per “La Fira”.

Una altra novetat d’aquesta edició es trobarà a la Zona Gourmet. Allà hi haurà una vintena de camionetes amb productes variats, la coneguda Food Truck.

El Camí de les Ànimes és una altra tradició per aquestes dates. Destaquem el qual té lloc a Alacant. Aquí tradicionalment “es posen espelmes a les finestres des del 28 d’octubre per indicar la ruta a les ànimes dels morts”.

Altres tradicions més globals

No obstant això, la tradició per excel·lència del Dia de Tots Sants és acudir al cementiri per honrar la memòria dels nostres difunts. Allà, vam visitar les seves tombes, les netegem i els deixem flors fresques. El més religiosos, li dediquen un rés. Tot el deixem perfecte per regalar un bonic homenatge als nostres éssers estimats.

Des del punt de vist lúdic-cultural, era molt habitual representar l’obra “Don Juan Tenorio” en els teatres. Era idònia per a aquestes dates, ja que l’escena més famosa d’aquesta obra clàssica es desenvolupa en un cementiri en el qual es produeixen aparicions dels morts. És un costum que tenia molt de pes en èpoques passades i que malauradament en l’actualitat té menys per l’auge de festes paganes com “Halloween”.

Últimas noticias

Contenido relacionado