El Govern central proposa Dolores Delgado com a fiscal general de l’Estat

El Consell de Ministres aprovarà dimarts la proposta de nomenar l'exministra de Justícia Dolores Delgado com a nova fiscal general de l'Estat.

PublicitatAVL

El Consell de Ministres aprovarà dimarts la proposta de nomenar l’exministra de Justícia Dolores Delgado com a nova fiscal general de l’Estat en substitució de María José Segarra, segons ha confirmat La Moncloa.

El president del Govern central, Pedro Sánchez, va informar divendres passat a Delgado que no continuaria al capdavant de la cartera de Justícia que havia assumit el juny del 2018. Este mateix dilluns, Juan Carlos Campo la substituirà al capdavant del Ministeri.

PublicitatRovira  

Delgado es va definir en la presa de possessió com una “fiscal de trinxera” i va prometre ser una “ministra de trinxera”. Durant el seu any i mig de mandat va apostar per la cooperació internacional i per l’avanç en la digitalització de la justícia.

Va nàixer a Madrid el 1962 i fins que va entrar a l’executiu central la passada legislatura exercia de fiscal coordinadora contra el gihadisme a l’Audiència Nacional. Va entrar a formar part d’aquest òrgan el 1993 i des d’aleshores la seua tasca es va centrar en la lluita contra el narcotràfic, el crim organitzat i el terrorisme etarra i, posteriorment, gihadista, en el qual es va especialitzar després dels atemptats de l’11 de març del 2004 a Madrid.

Compta amb experiència en el Tribunal Penal Internacional, en el qual va exercir com a fiscal a partir del 2011 i va preparar la documentació de l’orde de detenció contra el dictador libi Moammar al-Gaddafi per jutjar-lo per crims contra la Humanitat.

Durant els últims mesos, el Ministeri que ha dirigit ha dut a terme nombrosos actes per “traure de la fossa de la desmemòria”, com la mateixa Delgado va explicar, l’exili republicà, amb motiu del seu 80è aniversari. També s’ha centrat en la recuperació i reparació de la dignitat de les víctimes del franquisme.

Tot això en el marc de la Direcció General de la Memòria Històrica, que ha depès del seu departament i que ara passa a estar en mans de la vicepresidència de Carmen Calvo sota el nom de Memòria Democràtica. Amb la seua creació s’ha donat impuls a les iniciatives relacionades amb la llei de memòria històrica del 2007, que marcava com a principal desafiament exhumar les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos.

Això finalment es va aconseguir el passat 24 d’octubre, després de guanyar la batalla als tribunals. Delgado va tenir un paper essencial en el trasllat de les restes del dictador fins al cementiri de Mingorrubio, perquè, com a ministra de Justícia, ha ostentat el càrrec de notària major del Regne.

Publicitat