El nombre de donants de medul·la òssia s’incrementa en més d’un 22% este any

S'ha optimitzat el registre, millorant el tipus de donants, ampliant l'estudi del perfil genètic i implantant la tecnologia més avançada

El Centre de Transfusions de la Comunitat Valenciana registra un total de 2.133 noves persones donants de medul·la òssia en 2019

En la Comunitat Valenciana durant el 2019 es van registrar 2.133 noves persones voluntàries o donants de medul·la òssia, de les quals 1.388 són dones (65%) i 745 homes (35%).

Estes dades han sigut facilitades pel Centre de Transfusions de la Comunitat Valenciana amb motiu de la celebració dissabte que ve, 19 de setembre, del Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia, figura que en el món ja aconsegueix la xifra de 37.169.540 donants.

Els dos objectius previstos pel Centre de Transfusió s’han aconseguit; un era el de rejovenir el registre, que s’ha aconseguit limitant la inscripció de nous donants a un màxim d’edat de quaranta anys, en comparació amb els cinquanta-cinc anys especificats en el pla original.

El segon objectiu, que era optimitzar el registre, millorant el tipus dels antígens leucocitaris humans (HLA) de donants i ampliant l’estudi del perfil genètic HLA de tres loci (A, B, DR) a 5 loci (A, B, C, DR, DQ) i implantant la tecnologia més avançada de tipus d’alta resolució (NGS o ‘Next Generation Sequencing’) ha propiciat la fi de “donar més visibilitat” als donants registrats i així aconseguir donants veritablement efectius (els que se seleccionen per a trasplantament) de forma més precisa i ràpida.

Dades de gener a setembre de 2020
Des de l’1 de gener de 2020 fins a este divendres, s’han registrat 1.594 nous donants (Alacant 941, Castelló 158 i València 495), la qual cosa suposa un increment del 22,42% respecte al mateix període del passat any 2019, en el qual es van registrar 1.302 donants.

Per tant, s’ha superat el nombre de persones voluntàries, fet molt significatiu per les circumstàncies que es viuen amb la pandèmia, lluny d’allunyar-se dels problemes la solidaritat dels valencians i valencianes ha sigut exemplar. Una dada que crida l’atenció i sembla tendència des de l’any passat és que del total de donants d’este any 1031 són dones, enfront de 563 homes.

Donació de medul·la òssia i Centre de Transfusió

El Centre de Transfusions de la Comunitat Valenciana (CTCV) realitza l’analítica als candidats a donants de medul·la òssia des de la dècada dels noranta. Es tracta de determinar la compatibilitat entre donant i receptor. La col·laboració és estreta, ja que el CTCV posa a la disposició de la ciutadania alguns punts de col·lecta a més de les seues pròpies instal·lacions a València, Alacant i Castelló per a realitzar el tràmit si es fes donant de medul·la.

Des del Centre de Transfusions s’insisteix que és necessari documentar-se a fons sobre el compromís que suposa fer-se donant de medul·la òssia i organitza durant l’any moltes xarrades per a informar sobre això a petició de diversos col·lectius.

Una vegada presa aqueixa decisió, el voluntari emplenarà un formulari i signarà el consentiment informat per a registrar-se com a donant de medul·la. Gràcies a una xicoteta mostra que s’analitzarà en el CTCV es disposarà també de la informació necessària per a determinar una possible adequació entre donant i receptor.

Per a més informació es podrà consultar la pàgina web del Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana, consultar ací, de la Conselleria de Sanitat consultar ací i les pàgines web de l’Organització Nacional de Trasplantaments o la Fundació Internacional Josep Carreras.

Les dades de donant recollides a través del formulari, així com l’analítica realitzada, són inclosos en el Registre Espanyol de Donants de Medul·la Òssia (Redmo). Es tracta d’una base gestionada per l’Organització Nacional de Trasplantaments i per la Fundació Internacional Josep Carreras.

El Redmo està, al seu torn, connectat amb els registres internacionals de donants de medul·la òssia. D’esta manera, les persones donants estan a la disposició de qualsevol pacient, tant al nostre país com a l’estranger. A Espanya hi ha més de 400.000 donants de medul·la registrats.

CatalanSpanish