Dra. Medina: “L’atenció primària ja té una falta d’inversió històrica i ara amb la covid, no podem fer més amb el mateix”

Representants sanitaris reivindiquen de nou que se'ls dote de mitjans però ara ho fan des de la força d'un nou fòrum de societats científiques constituït fa una setmana i que aglutina més de 10.000 professionals que "exigeixen" recursos a la Conselleria

Vuit associacions científiques de l’àmbit sanitari, representant a més de 10.000 professionals del sector, planten cara a l’enquistada situació de falta de recursos en què es troba l‘atenció primària. Una realitat difícil d’assumir i més encara quan, en plena pandèmia covid, la conselleria de Sanitat va anunciar que és este servei el que també ha d’assumir el control de possibles casos i els hi encomana la tasca sense dotar-los de mitjans.

Dra. Maria Ängeles Medina (font: sovanfic.net)

Actualitat Valenciana ha parlat amb la Dra. Maria Ángeles Medina per conèixer esta realitat en la qual es troba l’atenció primària. Encara que esta vegada, la presidenta de la Societat Valenciana de medicina Familiar i Comunitària (sovanfic) deixa clar que ho fa, com a membre d’este fòrum de societats de metges de família, pediatres, col·legi de metges d’Alacant i estudiants de medicina, “constituït fa una setmana per conjugar a tots els actors que intervenen en atenció primària i millorar el servei reivindicant el que ens fa falta”, apunta.

De fet, este és el tema del webinar organitzatper a este dimecres 27 des del Col·legi de metges de Castelló, on participaran experts de l’àmbit sanitari per presentar les reivindicacions que els professionals d’Atenció primària exigeixen a la Conselleria. Un debat, que curiosament, hores abans del seu inici encara té pendent de confirmar la participació de qui serà el representant de la Conselleria de Sanitat que acudirà.

ATENCIÓ PRIMÀRIA I COVID

“No volem tornar a una nova normalitat. No consentirem fer un pas enrere perquè exigim que d’una vegada es tinguen en conter les necessitats d’un servei bàsic que des del mateix Ministeri es considera com un dels pilars de la sanitat però que té un falta d’inversió històrica”. Així, explica la Dra. Medina, la situació en què es trobava ja abans de la pandèmia un servei que compta amb entre un 11 i un 17% d’un pressupost del qual estimen que li hauria de correspondre entre un 22 i un 25% per poder funcionar amb els mitjans adequats.

“No podem fer més amb el mateix. Se’ns han adjudicat funcions importantíssimes i el que no es pot fer és que per a assumir el que és nou calga deixar el que és el nostre treball, l’atenció als pacients”

Ara, amb la covid i una vegada superat el col·lapse de les UCI’s i les hospitalitzacions, els professionals de l’atenció primària són plenament conscient que el seu paper, per a detectar i controlar la presència de nou casos és clau “però el que no ens esperàvem és que això no vingués de la mà dels recursos adequats per poder de fer-ho bé”, lamenta Medina.

“No podem fer més amb el mateix. Se’ns han adjudicat funcions importantíssimes i el que no es pot fer és que per a assumir el que és nou calga deixar el que és el nostre treball, l’atenció als pacients que tenim, els seguiments dels crònics, el que fem cada dia”, afegeix.

Respecte als ‘reforços’ de personal al que es va referir la consellera de Sanitat, en diverses ocasions durant la crisi covid, la representant d’este nou fòrum assegura que encara estan esperant que s’incorporen eixes 1.200 persones que va anunciar.

De fet, el malestar generat per l’anunci unilateral de la consellera de Sanitat, en l’assumpció de noves tasques, com per exemple, la realització de les proves PCR per part d’Atenció primària “que es va fer va dos setmanes, i recorde que un divendres a les 3 de la vesprada”, ja van generar resposta immediata dels metges en entendre que es necessitava que Sanitat dotara dels recursos sanitaris materials i humans els centres que assolien els nous protocols i tasques en ‘l’era covid’.

LES REIVINDICACIONS

El nou fòrum de professionals sanitaris de l’Atenció Primària hi ha elaborat també un manifest, que compartirà a la xarrada d’este dimecres per passar-li a la Conselleria quines són eixes necessitats que cal cobrir d’immediat pel bé dels usuaris.

Entre els punts que es reivindiquen les 8 organitzacions que formen el fòrum, la Dra. Medina avança que un dels fonamentals “és una direcció general d’atenció primària dotada de pressupost propi i que per tant puga cobrir les necessitats que es generaran amb la nova situació”.