```
viernes, 26 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Drons per a transportar material sanitari en temps de COVID-19

El projecte situa a la UPV i a la Generalitat Valenciana com a referent nacional i internacional en la investigació de l'ús d'estes aeronaus per a fer front a emergències com les que estem vivint actualment amb esta pandèmia.

En el marc de la pandèmia provocada per la COVID-19, la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital va llançar al març una crida perquè els agents del Sistema d’Innovació de la Comunitat Valenciana proposaren solucions innovadores en la lluita contra el coronavirus. Entre els projectes seleccionats, un d’ells, liderat per la Universitat Politècnica de València, treballa en l’ús de Drons per a transport de material d’emergències, medicaments i mostres de laboratoris.

La Comunitat Valenciana ha acollit este dilluns el primer transport experimental de material sanitari amb dron fet a Espanya dins de l’entorn urbà i el segon a Europa. Es tracta de l’enviament de diversos productes sanitaris realitzat des de Fira València, on es troba el recinte que la Generalitat usa com a magatzem d’esta mena de material davant la pandèmia de la Covid-19, fins a l’hospital Arnau de Vilanova d’esta ciutat, un trajecte que s’ha dut a terme en uns tres minuts.

El vol entre Fira València i l’hospital Arnau de Vilanova, en el qual s’ha traslladat un kit de primera intervenció Covid, una màscara, guants, ulleres, bus i un test ràpid, l’han completat altres dos. Per a possibilitar els tres recorreguts s’ha establit un Lloc de Comandament Avançat (PMA), gestionat i coordinat per l’Agència Valenciana de Seguretat i Respostes a les Emergències en col·laboració amb la UPV.

El segon dels vols ha transportat des de l’hospital comarcal Francesc de Borja de Gandia fins al centre de salut El Grau i la residència de majors Solimar Daimús diferent material sanitari i mostres biològiques, mentre que amb l’altre s’ha emportat equipament des de l’aeròdrom de Siete Aguas (València) a diferents zones rurals de l’entorn.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha presidit l’acte convocat per a realitzar el vol des de Fira València al costat de les conselleres d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual; la de Sanitat, Ana Barceló, i Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, i la delegada del Govern, Gloria Calero. Així mateix, han assistit el rector de la UPV, Francisco Mora; el director general de Fira València, Enrique Soto, i representants d’emergències i cossos policials entre altres.

En este projecte, en el qual han intervingut més de cent persones de vint institucions i empreses, posa a l’abast del sistema sanitari una nova manera de transport que permet resoldre necessitats logístiques de “manera ràpida i fiable”. 

A més de la rapidesa d’este transport, cal destacar que entre els seus avantatges està també que no és necessari el contacte entre emissor i receptor, no dependre d’infraestructures terrestres i no ser contaminant. En vols com els d’este dilluns es poden traslladar entre 5 i 9 quilograms de material i ha avançat que s’estudia ja dins de l’àmbit sanitari la possibilitat de transportar òrgans per a trasplantaments.

En el projecte també participa la Secretaria d’Estat del Ministeri de l’Interior, amb un programari denominat SEGLE-CD, que permet controlar l’espai aeri per a detectar drons intrusos en l’operació i, fins i tot, inhibir-los i baixar-los a terra.

Últimas noticias

Contenido relacionado