Cada vegada es llig i es venen més llibres en valencià

De les 200 publicacions que ha tret la Institució Alfons el Magnànim, 122 ho són en Valencià. A més, el percentatge de les autores femenines ha crescut exponencialment.

464
Alfons el Magnànim
Foto: Europa Press.

Costa imaginar, en el creixement que ha tingut la Institució Alfons el Magnànim Centre Valencià d’Estudis i Investigació, que només tinga 13 treballadors. I es que des de l’1 de gener de 2016 fins al 16 de desembre d’este any, el Magnànim ha publicat 200 llibres i revistes. La presidenta de la Diputació de València María Josep Amigó ho ha dit en dades: “es ven pràcticament un llibre a la setmana“.

D’eixos 200 exemplars, 122 han sigut editats en valencià, quantitat que també va ser subratllada per Vicent Flor, director del Magnànim: “No és veritat que el valencià no embena, perquè sí que embena”. Estes dades certifiquen que Alfons el Magnànim és la producció més gran en valencià d’una editorial no universitària valenciana en la història de qualsevol període, tenint en compte que s’espera un nou increment del 7% previst per al 2020.

Des que arribara el nou equip el desembre del 2015, la nova programació que han fixat per al pròxim any és la primera que s’ha realitzat exclusivament per ells. El director hi ha amontillat que, conseqüentment, esta és la programació “més potent en la història del Magnànim”.

Les vendes també són positives a la institució. Dels quasi 30.000 euros per vendes en 2015, s’ha passat als 70.000 euros, a data del 13 de desembre. Increment degut, principalment, a un major interés provocat per les publicacions, l’augment de la difusió i la millora de la distribució, així com als nous canals de venda a través de la pròpia página web.

Les dones augmenten el nombre d’autores en l’editorial

Com diu l’informe presentat per Amigó i Flor, la Institució Alfons el Magnànim ha sigut una editorial “molt masculina”. No obstant això, este caràcter va anant canviant a poc a poc. Del 9,8% dels llibres escrits per dones en 2017, s’ha passat al 22,5% enguany. Es considera que el percentatge que s’aconseguirà l’any que vé siga del 27,1%. És a dir, “el més elevat dels 70 anys d’història de la institució”, va destacar el director.

Entre els llibres més venuts es troben Simplement és professionalitat. Històries de la Brigada Polític Social de València, de Lucas Marco, dins de la col·lecció de Periodisme, i les obres completes de Marc Granell i Pérez-Montaner en l’apartat de Poesia, al costat d’assajos sobre educació, obres historico-polítiques, biografies com la de José Vidal-Beneyto i debats com el que gira entorn de la música popular.