Eduardo Grau: “A Alfafar les falles són grups d’amics i de famílies, són falles de barri”

No solament la ciutat de València es prepara per a gaudir de la setmana fallera. Són molts els municipis que també es troben immersos en els preparatius d'esta festa tan tradicional i Alfafar és un d'ells. Entrevistem a Eduardo Grau, faller des de fa anys i regidor de Falles, Sanitat i Consum a l'Ajuntament d'Alfafar, qui ens explica com es viuen estos dies de pólvora i festa en la localitat.

536

Eres infermer de formació, què és el que et va portar a fer el salt al món de la política?

Sempre he tingut interés pel món de la política, sempre m’ha agradat. A l’hora de triar la meua formació buscava alguna carrera relacionada amb la salut per a poder ajudar a les persones i en aquell temps les series d’hospitals estaven molt de moda. Supose que això va influir quan vaig triar la carrera.

El pas a la política el faig des de l’associacionisme. Sempre he sigut una persona molt vinculada a diverses associacions del municipi i amb les inquietuds que he comentat anteriorment. Per això supose que es va ajuntar tot i vaig fer el pas.

Què suposa per a tu formar part del Govern d’Alfafar?

Per a mi, que sóc una persona que ha naixcut i s’ha criat en este poble, és tot un honor, un orgull i alhora una responsabilitat poder formar part del Govern. No obstant, la nostra màxima està clara, estem ací per a treballar i ajudar a les persones en els problemas que puguen tindre dia a dia i per a poder fer una ciutat millor amb una qualitat de vida important.

He sigut faller tota la vida i estar en este lloc m’ha donat l’oportunitat de viure l’organització de tots els actes, veure el treball que tot porta darrere i al final valorar més cada acte

Com vius la gestió de les falles sent faller des de fa anys?

He sigut faller tota la vida i estar en este lloc m’ha donat l’oportunitat de viure l’organització de tots els actes, veure el treball que tot porta darrere i al final valorar més cada acte i cada moment sabent el treball que un grup de persones desinteressades fa perquè això siga possible.

Quantes falles hi ha a Alfafar? Com és la relació entre les comissions falleres i l’Ajuntament?

Ací a Alfafar som set falles i la junta local i la veritat és que tenim una relació molt fluida i bona. En el moment en què tots tenim al cap que estem per a treballar pel present i pel futur i per a fer cada dia unes millors falles, tots els esforços s’ajunten i les relacions han de ser bones per obligació.

tenim unes comissions molt treballadores que fan una tasca excepcional en tots els concursos i activitats que s’organitzen

Què és el que més destacaries de les falles d’Alfafar?

Destacaria dos coses principals. En primer lloc, són unes falles molt acollidores, tant per a la gent que no és fallera com per a la gent d’altres falles. Mai en un casal d’Alfafar et negaran res i això és molt important per a mantindre viva la nostra cultura, estar oberts a la gent i donar-se a conéixer. En segon lloc, el treball, ja que tenim unes comissions molt treballadores que fan una tasca excepcional en tots els concursos i activitats que s’organitzen.

Com acullen els veïns d’Alfafar les festes de les falles en la localitat? Hi ha un alt índex de participació en les activitats falleres?

Sí que es participa pel que he dit abans, les falles estan obertes a la població. És clar que sempre hi ha molèsties, ja que es produeixen talls de carrers, no es pot aparcar i el soroll a vegades molesta, però hi ha prou concòrdia i cada vegada les falles estan més conscienciades amb este tema, igual que la majoria del veïnat del poble.

Estem al costat de València i podem visitar les mascletaes, les falles i les activitats de la ciutat en 10 minuts amb el tren, però tornem i tenim la tranquil·litat i la familiaritat d’un poble

És diferent viure les falles en un poble com Alfafar a viure-les a la ciutat de València? Per què?

Sí que és diferent perquè a Alfafar tenim un avantatge. Estem al costat de València i podem visitar les mascletaes, les falles i les activitats de la ciutat en 10 minuts amb el tren, però tornem i tenim la tranquil·litat i la familiaritat d’un poble. A Alfafar les falles són grups d’amics i de famílies, són falles de barri, cadascuna amb la seua peculiaritat, però que treballen per la festa igualment.

Les novetats les hem introduïdes al llarg d’estos tres anys anteriors i ara és el moment de donar-los importància i consolidar-les

Hi ha alguna novetat en el programa faller respecte a anys anteriors?

Enguany hem continuat apostant per actes que hem volgut consolidar estos últims anys. La Crida, que l’any passat va canviar de dia, s’ha adaptat a un horari que acoble millor als fallers i ha sigut un èxit total. Les novetats les hem introduïdes al llarg d’estos tres anys anteriors i ara és el moment de donar-los importància i consolidar-les.

Estan implicades les falles en la vida cultural del poble al llarg de l’any?

Probablement són les associacions que més treball fan al llarg de l’any. A part de la setmana fallera tenim els belems, les creus de maig i la cavalcada de les festes patronals. A més, acudeixen als actes organitzats tant per l’ajuntament com per altres associacions.

són molts els xiquets i joves que participen en tot i és molt bonic veure com podem tindre unes “falles intergeneracionals”

Com aconseguiu acostar esta tradicional festa als joves?

Són les pròpies comissions les que fan activitats i tallers perquè els xiquets i xiquetes coneguen i s’acosten a la festa. La veritat és que són molts els xiquets i joves que participen en tot i és molt bonic veure com podem tindre unes “falles intergeneracionals” podent trobar en la mateixa comissió fins a tres generacions d’una mateixa família en la falla. És molt bonic poder tindre eixe privilegi en les nostres falles. Com he dit abans, són unes comissions molt familiars i espere que continuen així per molts anys més.