2:50 am - Thursday, 6 August 2020

Educació reforça la coordinació entre els centres i els ajuntaments per a combatre l’absentisme escolar

- Publicidad -Reciplasa

Disminuir l'absentisme escolar i reduir l'abandó prematur de les aules és una de les línies estratègiques d'esta legislatura.

SaguntaEscena
Borriana
GVAEconomia
- Publicidad -

El més llegit

L’Ajuntament publica una recopilació dels articles periodístics de Carles Salvador

Vicent Pitarch, Lluís Meseguer i Jaume Garcia arrepleguen l'obra del mestre de Benassal divulgada en quatre diaris castellonencs.

Les Juntes de Districte exerciran el control en l’execució dels pressupostos participatius

La Comissió Permanent de Participació Ciutadana i les Juntes seran informades contínuament del compliment de les obres.

Troben ceràmiques en el Torrelló del Boverot d’Almassora després de 16 anys

Trobades noves restes de ceràmica i ossos en el jaciment del Torrelló d'Almassora. Les excavacions permetran datar amb exactitud la construcció de la muralla que envolta l'assentament.

La llista dels morosos de la província de Castelló amb Hisenda

Aquesta es la llista de morosos publicada pel Ministeri d'Hisenda, hem triat només els que corresponen a la província de Castelló.
AVL

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha elaborat un protocol per a lluitar contra l’absentisme escolar, que “aprofundeix en la coordinació del treball i la col·laboració” entre l’administració, els centres educatius i els ajuntaments, “no només en el moment d’intervenir davant este problema social, sinó també en la prevenció i en l’avaluació i millora dels procediments d’actuació”.

Disminuir l’absentisme escolar i reduir l’abandó prematur de les aules és una de les línies estratègiques d’esta legislatura. En este sentit, el conseller d’Educació, Vicent Marzà, subratlla que “erradicar l’absentisme escolar és clau per a previndre l’exclusió social i garantir una inserció social i laboral futura”.

Afig, en un comunicat, que “l’absentisme escolar és un problema social que deriva de la interacció de diferents dimensions més enllà de l’àmbit educatiu i és per açò que cal avançar en la construcció d’un marc protector global i comunitari que unifique criteris i que es puga integrar en els programes d’absentisme de cada municipi i territori”.

Totes les actuacions sobre absentisme escolar estan estructurades en este protocol des de l’àmbit educatiu, però van dirigides també a l’àmbit local mitjançant els consells escolars municipals.

Des del departament de Campanar recorden que l’absentisme escolar és la falta d’assistència no justificada, ocasional, freqüent o total en el centre educatiu de l’alumnat que cursa les etapes d’Educació Primària, Educació Secundària Obligatòria i Formació Professional Bàsica, siga per voluntat pròpia o de la seua família o representants legals.

NIVELLS
En funció d’açò les instruccions del protocol defineixen una escala de tres nivells d’absentisme escolar de menor a major gravetat i les actuacions a emprendre. Així, es considera absentisme lleu quan un alumne o alumna presenta entre un 15% i un 25% de faltes no justificades, mensualment. Esta situació determina l’inici del procediment d’intervenció sobre la situació d’absentisme en el centre educatiu.

Els casos greus (entre un 25% i un 50% de faltes no justificades, mensualment) i crònics (a partir d’un 50% de faltes no justificades) s’abordaran conjuntament pels centres i el Consell Escolar Municipal.

Este instrument, que entrarà en vigor l’1 de setembre del 2020, naix amb la finalitat de “garantir l’accés, la participació i l’aprenentatge a tot l’alumnat per a aconseguir la plena escolarització i la reducció de l’absentisme escolar en les etapes d’Educació Primària, d’Educació Secundària Obligatòria (ESO) i de Formació Professional Bàsica, entre els 6 i 16 anys, i que, a conseqüència d’açò, es reduïsca la taxa actual d’abandó prematur de les aules”, recalquen.

“Persegueix, per tant, quatre grans objectius: establir un protocol per a la prevenció i la intervenció en casos d’absentisme escolar, que sistematitze i coordine les actuacions de tots els agents implicats; detectar i assegurar intervencions en els estadis més primerencs, que eviten la cronificació de l’absentisme escolar; obtindre informació actualitzada i fiable que permeta reconéixer les situacions d’absentisme escolar i identificar les circumstàncies que ho provoquen i ho mantenen; i, a més, afavorir la reincorporació al sistema i el seguiment de l’alumnat absentista i reduir l’abandó escolar”, detallen.

ACTUACIÓ EN TRES FASES
El primer pas previst és el de la prevenció. En esta fase cada centre educatiu arreplegarà, en el projecte educatiu de centre, actuacions per a la prevenció de l’absentisme escolar i determinarà les funcions de les persones implicades. Els procediments es difondran entre tota la comunitat educativa: equip educatiu, òrgans col·legiats, alumnat, famílies, etc.

A més, a través dels diferents plans que conformen el projecte educatiu de centre, es desenvoluparan totes aquelles accions de prevenció de l’absentisme escolar, com per exemple, tutoria entre iguals, formació de famílies, plans d’orientació personalitzats, programes de transició entre etapes, plans de l’entorn, etc.

El professorat, per la seua banda, introduirà les faltes d’assistència en la plataforma Ítaca diàriament. El tutor o la tutora farà constar setmanalment les faltes que estan justificades i les que no, i ho comunicarà a la família o representants legals.

La segona fase és la d’intervenció davant els casos d’absentisme escolar detectats. Identificats els casos d’absentisme, caldrà verificar i analitzar les causes possibles, comunicar-ho a la família, entrevistar l’alumne o alumna i registrar totes les actuacions realitzades.

COMPROMÍS FAMÍLIA-TUTOR-ALUMNE
El protocol reforça l’actuació conjunta entre els centres educatius i els servicis socials municipals a l’hora de realitzar les intervencions, en les quals també es demana la cooperació de les famílies mitjançant la firma d’una carta de compromís família-tutor-alumne en la qual es plasmaran les responsabilitats de les parts, les actuacions a implementar, la planificació i el seguiment dels acords presos.

La direcció del centre traslladarà els casos catalogats com a greus o crònics al Consell Escolar Municipal, perquè els responsables siguen coneixedors i inicien les accions corresponents en el seu marc de competència. Esta decisió es comunicarà a la família per mitjà de correu certificat perquè per al seu coneixement.

Si es detecta, a més de la situació d’absentisme, que l’alumne es pot trobar en situació de risc o desprotecció, es tramitarà el Full de desprotecció davant la Conselleria de Benestar Social. Si implementades totes les actuacions, no es resol la situació d’absentisme, es considerarà el cas com una vulneració molt greu del dret a l’educació i es comunicarà a la Fiscalia de Menors.

La tercera i última fase del protocol és la d’avaluació i millora. Abans de l’inici de cada curs escolar, els equips directius dels centres d’Educació Primària i d’Educació Secundària Obligatòria, en aplicació dels plans de transició, comprovaran que tot l’alumnat es troba escolaritzat.

En finalitzar el curs, o amb la freqüència que establisca el centre, els equips directius analitzaran l’estadística sobre l’absentisme escolar del centre per a determinar altres actuacions de caràcter organitzatiu i estructural. L’equip directiu també avaluarà la implementació de les actuacions realitzades, l’evolució dels casos d’absentisme escolar i ho incorporarà a la memòria de finalització de curs. Esta informació, per la seua rellevància, es pot traslladar al Consell Escolar Municipal. Finalment, s’incorporaren les propostes de millora a través del Pla d’actuació per a la millora (PAM).

Per a facilitar la tasca del personal docent i dels equips directius dels centres escolars en la implantació d’este protocol, Educació publicarà en el web una ‘Guia d’orientacions per a la prevenció i la intervenció davant casos d’absentisme escolar’.

Esta publicació està disponible en : Valencià

També te pot interessar

Últimes notícies

Sanitat detecta rebrots de coronavirus en Burjassot i Tavernes Blanques

Els dos rebrots sumen 9 positius, tant a Tavernes Blanques com a Burjassot el focus és d'origen social.

Detingut un jove a San Antonio de Benagéber per intentar matar son pare

Primer el jove suposadament va atropellar amb un vehicle al seu progenitor i amb posterioritat li va atacar amb una arma blanca.

El colectiu jove de Compromís per Vila-real insisteix que retiren les condecoracions al rei emèrit

Fa dos mesos, Compromís per Vila-real sol·licitava que Govern i Fiscalia prengueren cartes en l'assumpte i investigaren i auditaren les presumptes actuacions fraudulentes del monarca.

Confirmen el processament de Trenzano per falsedat documental: “No es van complir els controls”

Trenzano haurà de respondre per les ajudes atorgades a les dos empreses vinculades al germà del president de la Generalitat.

Dermatologia del General d’Alacant ja ha diagnosticat este any 25 casos de melanoma

Per a la millora del diagnòstic d'esta mena de càncer, l'Hospital d'Alacant va incorporar un microscopi confocal làser in vivo, eina d'última generació per a la detecció precoç del melanoma maligne.

Alló més llegit

Esta publicació està disponible en : Valencià