17.9 C
Valencia

Educació impulsa una comissió mixta amb ajuntaments i Fiscalia de Menors per a disminuir l’absentisme escolar

Proposa vincular la Renda Valenciana d'Inclusió al compromís de les famílies de garantir l'assistència a classe dels seus fills.

- Publicitat -AVLLa Conselleria d’Educació ha proposat la creació d’una comissió mixta integrada per este departament de la Generalitat, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i la Fiscalia de Menors amb l’objectiu de coordinar actuacions que servisquen per a reduir l’absentisme escolar.

Representants de la Conselleria han presentat el nou protocol global de prevenció i actuació per a combatre l’absentisme escolar a totes les parts que intervenen en la lluita contra este problema social. La pretensió recorda el departament de Campanar en un comunicat, és “reforçar la col·laboració entre Educació de la Generalitat, els ajuntaments i la Fiscalia de Menors a l’hora de disminuir l’absentisme i reduir l’abandó prematur de les aules”.

Amb esta premissa, la directora general d’Educació Inclusiva, Raquel Andrés, ha coordinat la trobada, en el qual han participat les direccions generals d’Infància i Adolescència, d’Acció Comunitària i Barris Inclusius, les dos de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, i també la d’Administració Local, que depén de Presidència de la Generalitat, les Fiscalies de Menors d’Alacant, Castelló i València, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i el Consell Escolar Valencià.

La presentació del protocol, segons detalla Raquel Andrés, ha servit per a “desenvolupar un marc general de col·laboració interinstitucional per a disminuir les taxes d’absentisme escolar, fracàs escolar i d’abandó prematur”.

En esta línia, Educació de la Generalitat ha proposat la creació d’una comissió mixta que “facilite i assegure consensos, acords i convenis entre Consell, Federació Valenciana de Municipis i Fiscalia de Menors per a coordinar les actuacions”.

Així mateix, ha advocat en esta reunió inicial per mesures com garantir que en tots els municipis o mancomunitats existisca el Consell Escolar Municipal i que este dispose, tal com obliga la llei, amb una persona dels Servicis Socials, responsable de l’absentisme escolar.

Altres propostes llançades per Educació són l’establiment des de totes les institucions d’actuacions de prevenció de l’absentisme, comuns, campanyes informatives, acompanyament a famílies i a l’alumnat.

Educació de la Generalitat també demana que s’estudie vincular el cobrament de la Renda Valenciana d’Inclusió al compromís per part de les famílies perceptores de garantir l’assistència a classe dels seus fills i filles menors d’edat, i que treballen conjuntament les direccions dels centres educatius amb els agents socials dels ajuntaments respectius, tal com ja s’està realitzant en este moment en alguns municipis.

La Direcció general d’Educació Inclusiva proposa la resta d’organismes l’establiment de recursos i mesures específiques en les zones d’acció singulars i barris inclusius, com un educador social o un tècnic d’integració social (TIS) que realitze tasques específiques en estes zones, amb les famílies i conjuntament amb els centres educatius en l’aplicació d’este protocol, i amb l’acompanyament, suport i comunicació directa amb les institucions.

CLAUS DEL NOU PROTOCOL
El nou el protocol per a la prevenció i intervenció de l’absentisme escolar elaborat per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport aporta “novetats significatives com per exemple una única definició i classificació d’absentisme per a tots els centres educatius valencians, la qual cosa permetrà proporcionar dades d’absentisme fiables”, afirmen des d’este departament del Consell.

Paral·lelament, incorpora una part molt important d’actuacions de prevenció de situacions d’absentisme als projectes educatius, en l’acció tutorial, els plans de transició i els plans d’igualtat i convivència. Estes accions estan basades en la comunicació amb les persones de l’entorn escolar, el treball amb les famílies i fonamentalment compten amb la mateixa participació de l’alumnat.

A més, Educació ja ha implementat els canvis necessaris en la plataforma Ítaca, perquè únicament a partir de la introducció de faltes d’assistència i la justificació o no d’estes faltes, es genere tota la informació que l’àmbit educatiu, social i local necessita per a poder realitzar actuacions.

D’esta manera, a més de la reducció de la documentació del centre educatiu, es garanteix que la informació només és consultada i enviada per les persones que tenen autorització.

El protocol també fixa en la intervenció de situacions d’absentisme lleu i greu actuacions per a la reincorporació, acolliment i acompanyament de l’alumnat i de les seues famílies o representants legals.

Igualment, es determina, per a tots els centres els moments de comunicació i trasllat de la informació als consells escolars municipals i també als servicis socials que formen part d’ells.

Per a facilitar la tasca del personal docent i dels equips directius dels centres escolars en l’execució d’este protocol, la Direcció general d’Educació Inclusiva publicarà en la pàgina web de la Conselleria en les pròximes setmanes una ‘Guia d’orientacions per a la prevenció i la intervenció davant casos d’absentisme escolar’.

: Valencià

- Advertisement -
- Publicitat -GVA_CEICE

Segueix-nos

12,784FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -DiVal
- Publicitat -DipCas
- Publicitat -onda
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

La Universitat Jaume I ha celebrat el solemne acte d’obertura del curs acadèmic 2020-2021

La rectora reivindica el valor de la ciència i aposta per la solidaritat en la inauguració del nou curs acadèmic

Cultura atorga el premi a la millor exposició a ‘Territorio y refugio’ de la galeria Luis Adelantado

El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont ha entregat el premi

Conselleria informa dels acords en la Sectorial del Ministeri d’Educació i de Sanitat

Ahir es va reunir la sectorial i es van prendre nous acords que afecten el sistema educatiu. STEPV ha traslladat una sèrie d'incidències i propostes per a implementar urgentment

Aldaia i les muralles de València

Del 16 de setembre de 2020 al 10 de gener de 2021 al MUPA

Muro de Alcoy registra un altre brot de covid-19 per contacte social

Des que es comptabilitzen els casos de coronavirus el municipi ha tingut 28 persones malaltes (siguen asimptomàtiques o no) i 2 han mort a causa de la malaltia.
- Advertisement -

: Valencià