3:09 pm - Friday, 14 August 2020

Educació presenta l’esborrany del nou decret de Currículum de Primària per a dotar de més autonomia els centres educatius

- Publicidad -Reciplasa
SaguntaEscena
L'Alcora
- Publicidad -

El més llegit

L’Ajuntament publica una recopilació dels articles periodístics de Carles Salvador

Vicent Pitarch, Lluís Meseguer i Jaume Garcia arrepleguen l'obra del mestre de Benassal divulgada en quatre diaris castellonencs.

Les Juntes de Districte exerciran el control en l’execució dels pressupostos participatius

La Comissió Permanent de Participació Ciutadana i les Juntes seran informades contínuament del compliment de les obres.

Troben ceràmiques en el Torrelló del Boverot d’Almassora després de 16 anys

Trobades noves restes de ceràmica i ossos en el jaciment del Torrelló d'Almassora. Les excavacions permetran datar amb exactitud la construcció de la muralla que envolta l'assentament.

La llista dels morosos de la província de Castelló amb Hisenda

Aquesta es la llista de morosos publicada pel Ministeri d'Hisenda, hem triat només els que corresponen a la província de Castelló.
AVL

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha presentat en la mesa sectorial d’Educació l’esborrany del decret del Consell, perquè es modifica el Decret 108/2014, que estableix el currículum i desenvolupa l’ordenació general de l’Educació Primària al territori valencià.

L’objectiu d’aquesta modificació és dotar de més autonomia els centres educatius pel que fa al desenvolupament de coneixements, tenint en compte els seus contexts específics. En aquest sentit, l’esborrany de decret afavoreix que cada centre tinga més hores setmanals de lliure configuració perquè cada escola puga aprofundir en les àrees de coneixement que crega convenients.

D’aquesta manera s’intensifica el camí per a la innovació educativa per part del professorat, centre a centre, a fi de promoure experiències pedagògiques que poden anar des del treball per projectes entre diferents àrees de coneixement fins a la intensificació d’alguna àrea que un centre en concret crega convenient reforçar pel seu context, per a afavorir el bon aprenentatge del seu alumnat.

Amb açò es pretén flexibilitzar el coneixement més enllà de les assignatures i àrees compartimentades. En aquest sentit, el nou decret estableix que cada centre dispose de 3.30 hores setmanals de lliure configuració.

Jornada lectiva

Les principals novetats del decret tenen com a objectiu oferir una major flexibilitat a la jornada lectiva. Per això, l’horari lectiu setmanal permetrà als centres educatius programar bàsicament en sessions setmanals de 45 minuts o bé de 60 minuts.

A més, es possibilita l’aplicació de projectes d’innovació pedagògica, projectes de contingut competencial, interdisciplinaris i tasques d’equips, dins del marc de l’autonomia que els centres tenen reconeguda en la Llei d’Educació vigent.

Distribució de l’horari mínim lectiu setmanal

Els centres han de confeccionar un horari setmanal per a cada curs d’acord amb els requisits següents:

– La càrrega horària conjunta assignada al bloc d’àrees troncals (Ciències de la Naturalesa, Ciències Socials, Llengua Castellana i Literatura, Matemàtiques i Primera Llengua Estrangera) ha de ser, com a mínim d’11.15 hores setmanals en cada curs, que representa el 50% de l’horari lectiu setmanal destinat al desenvolupament del currículum.

– La càrrega horària conjunta assignada als blocs de lliure configuració autonòmica (Valencià: Llengua i Literatura) i al d’àrees específiques (Educació Física, Religió / Valors Socials i Cívics, Educació Artística) ha de ser, com a mínim, de 7.45 h.

– La càrrega horària assignada a les àrees instrumentals (Valencià: Llengua i Literatura, Llengua Castellana i Literatura i Matemàtiques) no podrà ser inferior a 3 hores.

– El període lectiu de lliure disposició queda establit en 3.30 h setmanals per a cada curs.

– Es tindrà en compte allò que s’ha disposat respecte a l’hora de lliure disposició destinada a la competència comunicativa oral, d’acord amb el nivell del programa d’educació plurilingüe que tinga autoritzat el centre.

– Els períodes lectius setmanals de lliure disposició es poden assignar a diverses àrees o a projectes interdisciplinaris, els objectius dels quals siguen assegurar a l’alumnat l’adquisició de les competències i els objectius del currículum. La distribució d’aquests períodes lectius no podrà ser aplicada a una sola àrea. En el cas de tractar-se d’àrees no lingüístiques hauran d’enquadrar-se en la llengua en què consten en el Projecte Lingüístic de Centre.

– D’acord amb aquesta distribució, les àrees de Valencià: Llengua i Literatura i de Llengua Castellana i Literatura han de tindre la mateixa càrrega horària en el còmput total de cada curs.

Foment de la innovació i coordinació

Per a fomentar la innovació i promoure l’autonomia dels centres, la programació didàctica es pot dur a terme mitjançant projectes específics, com per exemple, treball per projectes, per àmbits, interdisciplinaris, dirigits a millorar l’èxit escolar que asseguren als alumnes i les alumnes l’adquisició de les competències i els objectius del currículum.

Igualment, per a afavorir la coordinació, els docents podran organitzar-se en equips, sota la direcció d’un coordinador. La seua tasca serà la coordinació de les diferents programacions docents i l’adequació d’aquestes als currículums vigents.

Quant als projectes lingüístics, els centres hauran d’ajustar-se al que disposa el Decret 9/2017, pel qual s’estableix el model lingüístic educatiu valencià i es regula l’aplicació als ensenyaments no universitaris del territori valencià.

Esta publicació està disponible en : Valencià

També te pot interessar

Últimes notícies

Un Policia Local de Borriana dóna positiu en coronavirus

Els altres 5 companys del mateix grup de patrulla es troben aïllats de manera preventiva.

Detinguda una parella per robar un vehicle en Almassora

El vehicle va ser localitzat, recuperat i entregat al seu propietari per la Guàrdia Civil.

El Consell assegura que no té vacances per a garantir la seguretat dels ciutadans

El síndic del PSPV-PSOE en les Corts assegura que "el PP està instal·lat en la rumorologia, la tafaneria i les informacions malicioses".

Detingudes dos personas en una agressió amb ganivet a Gandia

La Policia Nacional ha detingut a un home de 37 anys, com a presumpte autor d'un delicte d'amenaces i a una dona de 58 anys, com a presumpta autora d'un delicte d'atemptat contra agent de l'autoritat, tots dos d'origen lituà.

Èxit rotund del Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola

Més de 1.300 espectadors han pogut gaudir dels diferents espectacles programats, molts d'estos amb les entrades esgotades.

Alló més llegit

Esta publicació està disponible en : Valencià