15.7 C
Valencia

El camp, un dels grans damnificats per la gota freda amb milions de pèrdues

Concretament les associacions xifren entre 100 i 200 milions d'euros els danys per la gota freda en els cultius de la Comunitat Valenciana, amb una superfície agrària afectada que va entre les 46.000 i les 30.000 hectàrees

- Publicitat -AVL
- Publicitat -

Les associacions AVA-Asaja i La Unió han xifrat respectivament entre 100 i 200 milions d’euros els danys per la gota freda en els cultius de la Comunitat Valenciana, amb una superfície agrària afectada que va entre les 46.000 i les 30.000 hectàrees.

Segons una primera estimació d’urgència elaborada pels servicis tècnics de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA), els danys superarien els 100 milions d’euros, principalment en la província d’Alacant, amb més de 92 milions en pèrdues. Entre les comarques valencianes afectades pel temporal destaquen la Vall d’Albaida, la Costera, la Ribera i l’Horta Sud, on es registren al voltant de sis milions de pèrdues.

- Publicitat -

En total, la superfície sobrepassa les 46.000 hectàrees. A aquestes primeres previsions, AVA-Asaja adverteix que caldria sumar les destrosses i els sobrecostos en alimentació en les explotacions ramaderes (sobretot en apicultura i granges d’oví), així com en les infraestructures agràries (camins, marges, murs, instal·lacions de reg, magatzems, hivernacles, etc.) i en la maquinària agrícola.

Els cultius més afectats són els cítrics –principalment llimons situats en les comarques del sud d’Alacant– que acumulen unes pèrdues properes als 60 milions d’euros a causa de la inundació dels camps i als problemes d’asfíxia radicular que es produiran en els pròxims dies, ha recalcat.

- Publicitat -

VEREMA

La superfície citrícola que aconsegueix uns nivells d’afecció d’almenys el 40 per cent de la collita sobrepassa les 20.000 hectàrees. Els productors de raïm de taula i de vi també han patit “importants perjuís econòmics” a les portes de la verema. En aquest cas, quantifica en 17.000 les hectàrees de vinya afectades repartides en les províncies d’Alacant i València, amb més de 22 milions d’euros en pèrdues.

- Publicitat -

Les hortalisses, en molts casos recentment plantades, han resultat “literalment arrasades” en unes 6.000 hectàrees, per la qual cosa l’impacte econòmic ascendeix a més de 10 milions de pèrdues. Altres produccions damnificades són la magrana, amb 2.000 hectàrees danyades i tres milions de pèrdues; el caqui en la Ribera Alta, amb 100 hectàrees afectades i prop d’un milió de pèrdues; i l’arròs en el parc natural de l’Albufera, especialment les varietats de cicle curt com el Bomba, amb unes 800 hectàrees inundades i 850.000 euros de pèrdues.

SEGURS

AVA-Asaja sol·licita a Agroseguro que “agilitze” les tasques de peritatge de les parcel·les i el pagament de les indemnitzacions posat que aquest temporal “vé a agreujar la delicada situació de molts agricultors i ramaders valencians, que ara pateixen una severa descapitalització per a afrontar els gastos d’una nova temporada”.

Així mateix, l’organització agrària reclama a les administracions que mostren una “especial sensibilitat” cap al sector, en forma d’ajudes o mesures fiscals destinades a pal·liar la crítica situació en la qual es troba sumit.

Per la seua banda, la primera valoració de pèrdues directes en les collites afectades per la DANA a Alacant i València realitzada per La Unió ascendeix a prop de 200 milions d’euros, en un radi d’acció d’unes 30.000 hectàrees de cultiu.

El Baix Segura és el més danyat amb prop de 25.000 hectàrees i unes pèrdues de 167 milions d’euros, seguida de la Costera i la Vall d’Albaida amb 2.600 hectàrees i unes pèrdues de 3,3 milions d’euros; Baix i Mitjà Vinalopó amb 1.200 hectàrees i 4,8 milions d’euros de pèrdues; l’Alt Vinalopó amb quasi 400 hectàrees i 1,2 milions d’euros i la Marina Alta i Baixa amb més de 500 hectàrees i prop de 300.000 euros.

El cultiu més danyat és el dels cítrics amb més de 131 milions d’euros, seguit de les hortalisses amb més de 20, el raïm de taula amb prop de cinc milions i el raïm de vi amb 3,3 milions. Altres cultius afectats seran l’ametler, la magrana o la flor i vivers.

No obstant açò, segons La Unió, aquesta xifra inicial es veurà augmentada sens dubte en el transcurs de les pròximes setmanes, “tant per eixes pèrdues directes en collites, com pels greus i quantiosos danys causats en les infraestructures agràries tant de domini públic, com els camins o barrancs, com a privat (sistemes de reg per goteig, tancats o marges), després de quedar completament destrossats en nombroses localitats”.

A més, afegeix les pèrdues de jornals, els gastos dels tractaments fungicides en les plantacions per a evitar l’aparició de fongs o les pèrdues d’animals. Tampoc s’han tingut en compte camps de cítrics i caquis; sobretot en les comarques de la Ribera, la Safor, Vall d’Albaida, la Costera i la Marina Alta, on caldrà comprovar l’evolució dels cultius depenent del temps que transcórrega fins que es desembalse l’aigua.

La Unió confia que les diferents administracions “estiguen a l’altura de la magnitud del desastre” que ha causat aquest fort temporal de pluges i que els agricultors i ramaders de la Comunitat Valenciana afectats “puguen veure així compensades en part els danys”. Així, l’organització demanda un suport econòmic “adequat” i “agilitat” en les ajudes.

CRÍTICA A AGRICULTURA

En aquest sentit, l’organització demana “major diligència” a la Generalitat per a avaluar danys en el camp i proposar mesures, “doncs la situació contrasta amb Múrcia on ahir diumenge el Govern regional ja es va reunir amb les organitzacions agràries, cooperatives, representants de les oficines comarcals agràries, Agroseguro i els Col·legis d’Enginyers Agrònoms i d’Enginyers Tècnics Agrícoles de la Regió de Múrcia, per a establir un full de ruta comú que permeta avaluar els danys patits en el sector agrícola i ramader”. “Ací a la Comunitat Valenciana no tenim encara notícies de la Conselleria d’Agricultura sobre este tema”, lamenta.

: Valencià

- Publicitat -
- Advertisement -
- Publicitat -Borriana_Calistenia 9octubreGVA DiVal

Segueix-nos

13,013FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -Tomatadepenjar
- Publicitat -Castelló_Alternatives
- Publicitat -Borriana_Calistenia
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

Castelló passa el seu primer toc de queda des del 23-F

No s'han destacat incidents greus durant la primera nit de restricció de la mobilitat.

Benicarló lliura els Premis Literaris 2020 en un acte restringit per la pandèmia

L'Auditori Pedro Mercader ha acollit l'acte de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Benicarló 2020, l'esdeveniment cultural més important de l'any a Benicarló. A causa de la pandèmia, l'acte ha quedat restringit a les autoritats locals, guanyadors i patrocinadors.

Comerç comença els tràmits per a reformar la nau de pescateria del Mercat del Cabanyal

També es troba en procés de licitació la rehabilitació de la façana i de la coberta del mercat

El MUCC crea un nou itinerari històric sota el títol ‘Espais de Memòria’

La ruta recordarà els llocs clau del període comprés entre la Segona República i el final de la dictadura franquista

València passa el seu primer toc de queda des del 23-F

No s'han destacat incidents greus durant la primera nit de restricció de la mobilitat.
- Advertisement -

: Valencià