24.6 C
Valencia

El canvi de freqüències de la TDT comença en 18 municipis de la Comunitat Valenciana

18 municipis de les províncies de Castelló i València hauran d'adaptar les seues instal·lacions col·lectives de recepció de televisió.

- Publicitat -AVL

A partir del 18 de setembre, comença el canvi de freqüències de televisió digital terrestre (TDT) en 18 municipis de la Comunitat Valenciana, 10 a la província de València i 8 de Castelló.

Aquest canvi de freqüències és un procés que no implicarà l’aparició ni desaparició de canals de televisió, que simplement es desplacen de freqüència, ni l’obsolescència de televisors ni descodificadors de TDT. Així mateix, depenent de la seua tipologia, en alguns edificis no serà necessari adaptar les instal·lacions de recepció del senyal de televisió, mentre que en els quals calga fer-ho la ciutadania no haurà d’assumir cap cost, ja que podrà sol·licitar les ajudes previstes pel Govern.

Durant el canvi de freqüències de TDT, amb la finalitat de facilitar la transició i minimitzar l’impacte per a la ciutadania, les cadenes de televisió emetran simultàniament a través de les freqüències nova i antiga (simulcast) abans de conducta a l’apagat d’aquesta última. Aquesta emissió simultània tindrà una durada de quatre i sis mesos en la major part dels municipis i de tres mesos en algun d’ells.

El Segon Dividend Digital a la Comunitat Valenciana

En total, a la Comunitat Valenciana, 128.872 edificis en els quals resideixen 3.026.168 persones, hauran d’adaptar les seues instal·lacions durant el procés del Segon Dividend Digital.

A partir del 18 de setembre s’iniciarà l’emissió en simultani en les freqüències nova i antiga dels 18 municipis que reben el senyal de televisió de l’àrea geogràfica de Terol. En ells, migrarà una freqüència, la qual cosa afectarà diferents canals de televisió. Per això, les comunitats de propietaris dels edificis on s’hagen de realitzar adaptacions deuran, durant els pròxims mesos, realitzar els canvis en els seus sistemes de recepció de TDT per a visualitzar els canals en les noves freqüències.

En l’últim trimestre de l’any començarà el canvi de freqüències en els tres municipis de Castelló que reben el senyal de televisió de l’àrea geogràfica de Tarragona Sud. En la majoria dels municipis valencians restants -els 521 inclosos en les àrees geogràfiques d’Alacant, Castelló i València-, el simulcast s’iniciarà a principis de 2020: 141 municipis a Alacant, 124 a Castelló i els 256 de la província de València.

L’adaptació al Segon Dividend Digital

El canvi de freqüències del Segon Dividend Digital no afectarà per igual a tots els edificis. En concret, hauran de realitzar adaptacions els edificis comunitaris de grandària mitjana o gran que estiguen equipats amb sistemes monocanales o centraletes programables. Per part seua, els habitatges individuals no necessitaran fer aquesta adaptació.

Per a dur a terme l’adaptació, les comunitats de propietaris dels edificis en els quals calga realitzar canvis en els sistemes de recepció del senyal de televisió hauran de contactar amb un instal·lador registrat per a efectuar-los. La informació de contacte d’aquests pot consultar-se en el Registre d’Instal·ladors de Telecomunicacions de la Secretaria d’Estat per a l’Avanç Digital (SEAD) i en la pàgina web www.televisiondigital.es. Habitualment, serà l’administrador de finques o el president de la comunitat de propietaris qui contacte amb l’empresa instal·ladora, sent el més recomanable comparar diferents preus abans de prendre la decisió de contractar amb alguna. Aquelles comunitats que, sent necessari, no realitzen les adaptacions precises en els sistemes de recepció del senyal TDT dels seus edificis, podrien deixar de veure alguns dels canals de televisió dels quals gaudeixen en l’actualitat fins que les duguen a terme.

No obstant això, independentment del tipus d’equip de recepció de senyal dels edificis, tots els ciutadans i ciutadanes deuran resintonizar els seus televisors per a poder gaudir de l’oferta completa de TDT una vegada que finalitzen els simulcast, cap a finals de gener de 2020. La població que no realitze aquesta resintonización a través del comandament del seu televisor podria deixar de rebre alguns dels canals de televisió fins que l’efectue.

El canvi de freqüències de la TDT es produeix a conseqüència de l’anomenat Segon Dividend Digital, pel qual s’ha d’alliberar abans del 30 de juny de 2020, per mandat europeu, la banda de 700 MHz de l’espectre radioelèctric per a permetre el desplegament de futures xarxes de telecomunicacions 5G. Aquest procés és molt similar al Primer Dividend Digital de 2015. Es manté així l’aposta per situar a Espanya entre els països líders en el desenvolupament d’aquesta tecnologia, que impulsarà la competitivitat del teixit empresarial i facilitarà l’aparició d’innovacions disruptivas.

Ajudes públiques

Per a minimitzar l’impacte d’aquest procés sobre la ciutadania, el Consell de Ministres va aprovar mitjançant Reial decret el passat 21 de juny la concessió directa de subvencions per valor de 145 milions d’euros, que seran gestionades per l’empresa pública Red.es.

Les ajudes aniran destinades a compensar els costos derivats de la recepció o accés als serveis de comunicació audiovisual televisiva en les edificacions afectades pel Segon Dividend Digital. La quantia de la subvenció oscil·la entre 104,3 € i 677,95 €, en funció de la infraestructura prèviament instal·lada en l’edifici.

Les sol·licituds d’ajudes es podran presentar online fins al 30 de setembre de 2020, després d’haver realitzat prèviament l’adaptació de les instal·lacions de recepció del senyal de TDT, entre l’1 de juny de 2019 i el 30 de setembre de 2020. Serà necessari presentar la documentació justificativa com la factura i el butlletí d’instal·lació. Només es podran sol·licitar ajudes per a les actuacions realitzades per empreses instal·ladores del Registre d’Instal·ladors de Telecomunicacions de la Secretaria d’Estat per a l’Avanç Digital (SEAD).

Canals d’informació a la ciutadania

Els ciutadans i ciutadanes podran consultar tots els seus dubtes en la pàgina web http://www.televisiondigital.es/ i en els telèfons 901 201 004 i 910 889 879.

: Valencià

- Advertisement -
- Publicitat -GVA_CEICE

Segueix-nos

12,772FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -DiVal
- Publicitat -DipCas
- Publicitat -onda
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

Borriana redistribuirà les seues àrees de competència delegades per l’Alcaldia

Després de la dimissió del regidor socialista Javier Gual "per motius personals" i la pròxima incorporació d'Ester Meneu en l'equip municipal de govern.

Detectats brots de coronavirus a Castelló, Orpesa, Onda i Benicarló

La província de Castelló ha registrat en 24 hores un total d'11 brots.

Sanitat prorroga durant 21 dies més les mesures restrictives per a la Comunitat Valenciana des de dilluns que ve

La Comunitat Valenciana registra 707 nous casos de coronavirus i 688 altes a pacients

L’AVL reivindica la figura literària de Carmelina Sánchez-Cutillas

Dona rebel, apassionada, lluitadora, forta, a més d’escriptora excepcional de les lletres valencianes del segle XX han sigut alguns dels molts qualificatius pronunciats en la Jornada Feminari en homenatge a Carmelina Sánchez-Cutillas, Escriptora de l’Any 2020, organitzada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

La Generalitat convoca oposicions per a formar part de l’escala d’orientadors de Labora

Amb aquestes proves Labora pretén oferir estabilitat a un servei fonamental per a la ciutadania
- Advertisement -

: Valencià