El Castell de la Vilavella apareix ple de pintades i grafitis

El Castell de la Vilavella va ser declarat Bé d'Interés Cultural en 2003 i la seua restauració es va completar recentment.

Efectius de la Policia Local de la Vilavella han detectat en la seua patrulla habitual l’aparició de nombroses pintades i grafitis en els voltants del Castell de la Vilavella. Des de l’Ajuntament consideren este acte “una barbàrie contra el patrimoni local i un insult a la història de tots els veïns de la localitat.”

Durant els últims dies, algunes persones van realitzar estes pintades per tot el recinte, incomplint no sols el Reial decret de l’Estat d’Alarma, sinó també escometent un delicte de danys patrimonials “irreversibles” contra un edifici declarat com a Bé d’Interés Cultural per la Generalitat Valenciana. L’acte vandàlic ja ha sigut denunciat davant la Policia i la Generalitat i des del Consistori asseguren que faran tot el possible per trobar als culpables. Així mateix, la mateixa regidora de Patrimoni Inmaculada Traver ha iniciat els tràmits perquè un equip d’especialistes realitze una anàlisi pericial i obtenir així un informe detallat que permeta valorar l’abast dels danys realitzats.

Mari Carmen Navarro, alcaldessa de la localitat ha condemnat amb duresa els fets: “En un moment on hem de centrar els esforços en la salut dels veïns, hem de contemplar atònits com s’ha fet semblant ferida en el nostre patrimoni.”
El Castell de la Vilavella data, segons els últims estudis, d’entre els segles VIII a X i forma part d’un dels passatges del procés de la Reconquesta. Entre els seus murs han estat personatges de la talla de Jaume I, Jaume II, Guillem de Moncada i Gilabert de Centelles. Es va iniciar la seua restauració en 2018 amb un pressupost de 126.000 euros i va concloure a penes fa uns mesos.

Des del Consistori posaran tots els mitjans per a poder iniciar una nova restauració i estan segurs que “la Diputació confiarà novament en la posada en valor un edifici històric que forma part del patrimoni dels vilavellers i de la història de tots els valencians”.