viernes, 19 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El Clínic incorpora una tècnica millorada per extreure miomes per laparoscòpia

El servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital Clínic Universitari de València ha incorporat a la seua cartera de serveis una tècnica innovadora que permet l’extracció de miomes uterins per mitjà de laparoscòpia de forma més segura.

Els miomes uterins són els tumors sòlids més freqüents de la pelvis de la dona. S’estima que el 70% de les dones desenvolupen miomes al llarg de la vida. Encara que freqüentment asimptomàtics, causen símptomes en el 25% de les dones en edat fèrtil (sagnat uterí anormal, pressió pèlvic i dolor, efectes sobre la reproducció, etc.)

La miomectomia és el procediment quirúrgic d’elecció per a dones simptomàtiques que desitgen conservar el seu úter. El procediment es pot dur a terme mitjançant laparotomia, laparoscòpia o histeroscòpia.

Tal com ha explicat  José Fernández Ramírez, metgessa especialista en ginecologia de l’Hospital Clínic de València “l’extracció d’estos miomes per mitjà de laparoscòpia està associada amb un menor sagnat intraoperatori, menor descens dels valors d’hemoglobina, disminució del dolor postoperatori i una millor recuperació amb altes hospitalàries més precoces, encara que el temps quirúrgic augmenta”.

“No obstant això, per a l’extracció d’aquests tumors extirpats via laparoscòpica, on els ports d’accés no superen els 12 mm. és necessari la fragmentació del tumor prèvia extracció. És el que es coneix com a morcelació del tumor” ha explicat la ginecòloga  José Fernández Ramírez.

“L’any 2014 es va qüestionar la seguretat de l’ús de la morcelació elèctrica en la cirurgia laparoscòpica a causa del risc de disseminació fora de l’úter de teixit cancerós inesperat, especialment en cas de sarcoma uterí” ha afegit.

Tal com ha informat “per això, hem introduït la novetat que previ a la morcelació s’introdueix pel port umbilical una borsa dissenyada a este efecte, que permet la contenció del mioma. Una vegada aïllat completament el mioma de la cavitat abdominal, es realitza la fragmentació d’este, amb morcelador elèctric, per a la seua posterior extracció”.

Fins al moment l’especialista en ginecologia  José Fernández Ramírez ha intervingut a dos pacients amb esta tècnica amb excel·lents resultades i a les quals ha estat possible donar l’alta en menys de 24 hores.

“Realitzem la miomectomia segons la tècnica estandarditzada de laparoscòpica” ha explicat la doctora  José Fernández Ramírez. Qui ha afegit “amb la morcelació en borsa incrementem amb prou feines el temps quirúrgic 12-15 minuts, reduint el risc potencial de disseminació, els miomes paràsits i les lesions viscerals”.

Recentment la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO) ha publicat un document de consens en el qual conclou que atés que la troballa inesperada de lesió maligna oculta en l’úter és extremadament baix, i segons l’oposat en revisar la literatura sobre morcelació uterina, es podria afirmar que la morcelació endoscòpica, realitzada en pacients seleccionats i per cirurgians experimentats, pot ser hui dia una opció vàlida per a extracció de la peça quirúrgica en miomectomies o histerectomies via laparoscòpica. “Seguint el consens de la SEGO i les recomanacions de la FDA, el servei de Ginecologia de l’Hopital Clínic de València, ha représ la morcelació de miomes uterins via laparoscòpica però amb la incorporació de la tècnica millorada de morcelació en borsa estanca” ha informat  José Fernández Ramírez.

Últimas noticias

Contenido relacionado