sábado, 20 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El Clínic participa en un estudi sobre la relació entre l’ús de llistes de verificació quirúrgica i la reducció de morts

  • En l’estudi han col·laborat 497 hospitals de 27 països, incloent-se per a l’anàlisi un total de 44.814 participants.
  • El CheckList és una llista de verificació realitzada abans de l’anestèsia, de la incisió quirúrgica i abans d’abandonar el quiròfan.

El grup de recerca en Anestèsia de l’Institut de Recerca Sanitària de l’Hospital Clínic de València, INCLIVA, ha participat en un estudi en el qual han conclòs que les llistes de verificació de seguretat quirúrgica redueixen el nombre de morts i les complicacions associades a la cirurgia.

Es tracta d’un estudi observacional multicèntric en el qual s’han comparat les complicacions dels pacients després de la cirurgia, tenint en compte l’ús previ d’una llista de verificació de paràmetres relacionats amb la seguretat quirúrgica.

La llista de verificació de seguretat quirúrgica (“checklist” quirúrgica) elaborada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) és la més àmpliament utilitzada i inclou 19 ítems recollits en tres moments: el primer, abans de la inducció de l’anestèsia, el segon, abans de la incisió quirúrgica, i un tercer, abans que el pacient abandone el quiròfan.

La principal troballa d’aquesta recerca ha estat que els pacients exposats a una llista de verificació de seguretat quirúrgica van tenir una menor incidència de complicacions postoperatòries i de mortalitat en comparació de pacients que no van ser exposats a una llista de verificació. Aquests resultats poden reflectir una major qualitat de l’atenció als hospitals on la llista de verificació té un ús habitual, segons indica l’estudi.

“Si bé les dades incloses en els metanàlisis són principalment observacionals, aquest estudi se sumisca a la comprensió general del conegut com “CheckList” quirúrgic, mostrant que l’ús d’una llista de verificació afavoreix la seguretat i qualitat del pacient, i és àmpliament utilitzada en l’àmbit internacional” ha explicat Marina Soro, especialista en Anestesiologia i Reanimació i coordinadora de l’estudi a l’Hospital Clínic Universitari de València.

En l’estudi han col·laborat 497 hospitals de 27 països, incloent-se per a l’anàlisi un total de 44.814 participants. Els criteris d’inclusió van ser tots els pacients majors d’edat sotmesos a cirurgia programada, que el pacient hagués de romandre ingressat a l’hospital, almenys una nit. Tots els participants van ser informats i van donar el seu consentiment per formar part de l’estudi.

Cada centre col·laborador va seleccionar una setmana única de recollida de dades, entre abril i agost de 2014. Durant aquest període, es van recopilar dades dels pacients fins a l’alta hospitalària, usant un format de registre estàndard. Les dades van incloure informació demogràfica de referència com l’edat, sexe, tabaquisme, malalties associades com la diabetis, hipertensió, malalties respiratòries, etc. A més, del tipus d’intervenció quirúrgica, les cures després de la cirurgia i els resultats clínics postoperatoris.

Sobre la seguretat del pacient en intervencions quirúrgiques

Cada any es duen a terme més de 310 milions d’intervencions quirúrgiques al món i hi ha dades recents que suggereixen que aproximadament 75 milions de pacients experimentaran una complicació postoperatòria. Els esdeveniments adversos postoperatoris representen un de cada sis incidents de seguretat del pacient, i s’estima que fins a la meitat de les complicacions són potencialment evitables. Les llistes de verificació són una forma senzilla i reproduïble d’estandarditzar aspectes seleccionats de l’atenció del pacient, segons reflecteix l’estudi.

En 2008, l’OMS va proporcionar una llista de verificació de diversos ítems relacionats amb la seguretat quirúrgica (comprovació del nom, col·locació del pulsioxímetre, etc.) a manera de guia recomanada per a unes pràctiques quirúrgiques més segures, que ha estat adoptada en més de 4.000 hospitals a tot el món, i ara es considera un prometedor marcador de la qualitat de la cura al pacient.

Últimas noticias

Contenido relacionado