9:27 am - Monday, 10 August 2020

El Clot de Borriana recupera plantes autòctones després d’eliminar les espècies invasores

- Publicidad -Reciplasa

S'han plantat més de 2.000 helòfites i arbustives en esta segona fase d'intervenció en el Paratge Natural de la Mare de Déu

SaguntaEscena
L'Alcora
GVAEconomia
- Publicidad -

El més llegit

L’Ajuntament publica una recopilació dels articles periodístics de Carles Salvador

Vicent Pitarch, Lluís Meseguer i Jaume Garcia arrepleguen l'obra del mestre de Benassal divulgada en quatre diaris castellonencs.

Les Juntes de Districte exerciran el control en l’execució dels pressupostos participatius

La Comissió Permanent de Participació Ciutadana i les Juntes seran informades contínuament del compliment de les obres.

Troben ceràmiques en el Torrelló del Boverot d’Almassora després de 16 anys

Trobades noves restes de ceràmica i ossos en el jaciment del Torrelló d'Almassora. Les excavacions permetran datar amb exactitud la construcció de la muralla que envolta l'assentament.

La llista dels morosos de la província de Castelló amb Hisenda

Aquesta es la llista de morosos publicada pel Ministeri d'Hisenda, hem triat només els que corresponen a la província de Castelló.
AVL

Més de 2.000 helòfites i arbustives d’espècies de ribera autòctones s’han introduït en els margenes del Clot de la Mare de Déu, en la segona fase de la restauració ambiental, ja conclosa, de la desembocadura del riu Anna en el paratge natural conegut com l’Estany de la Vila, després d’haver retirat invasores i arbratge en mal estat.

La intervenció de restauració ambiental del domini públic hidràulic en el Paratge Natural és fruit de la coordinació entre la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), el Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) de la Generalitat Valenciana, la Fundació Limne i l’Ajuntament de Borriana.

Este matí, el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, i representants de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, de la Generalitat Valenciana i de la Fundació Linne, han visitat el Paratge Natural per a comprovar els treballs realitzats en esta actuació conjunta d’adequació i de restauració morfològica i ambiental.

En la visita, Arnandis ha agraït al Comissari d’Aigües de la CHJ, Miguel Polo “el seu interés a conèixer el paratge natural i les actuacions desenvolupades”, així com, “la implicació i el treball fonamental realitzat” per la Confederació en la primera fase amb fons econòmics propis, que va consistir a eliminar aproximadament 6.500 m² de canyar, per a evitar la proliferació d’esta perillosa espècie invasora en el Paratge Natural, i també en la retirada d’oms morts afectats per la grafiosis i podes selectives en l’arbratge que poguera suposar un perill per als visitants, atenent criteris aportats per tècnics en arboricultura.

Al mateix temps, el regidor de l’àrea ha destacat que estos treballs, units als de replantació, suposen “l’actuació més important que s’ha realitzat en el Clot en molts anys, tant a nivell d’inversió econòmica com d’impacte ambiental, quant a l’extensió sobre la qual s’ha actuat i per la seua transcendència per la restauració hidrologicoforestal i la repercussió en la qualitat de l’ecosistema”.

En la segona fase de restauració del Clot, personal tècnic de la Fundació Limne ha realitzat plantacions d’espècies de ribera autòctones en les zones en les quals va actuar la Confederació Hidrogràfica. Concretament, ha introduït més de 900 plantes aquàtiques, com ara lliris grocs i diferents tipus de joncs, en primera línia per al reforç dels marges i, després d’ells una franja arbustiva, al voltant de 1.200 arbustives, composta per diferents espècies de salzes, tamarius i baladres.

Els treballs d’adequació morfològica i ambiental d’esta fase, segons han comprovat els tècnics, són una continuació de les actuacions que es van iniciar el mes de gener passat de la mà la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, centrades a eliminar diverses àrees de canyar, per tal d’evitar la proliferació d’esta perillosa espècie invasora en el Paratge Natural.

La canya és considerada com una de les 100 espècies més perilloses pel que fa a la seua capacitat d’invasió i d’alteració dels hàbitats que colonitza i, per això, retirar-la ha estat crucial per a mantenir la biodiversitat i riquesa del Paratge Natural.

Entre els efectes que provoca una alta densitat d’esta planta figuren la competència i reducció de les espècies autòctones, una major evapotranspiració o l’augment del risc d’inundació en episodis de pluja torrencial, al contrari que la vegetació autòctona, que sosté els marges i és flexible, adaptada als episodis de pluja mediterranis”.

Esta espècie invasora ha precisat Bruno Arnandis, “és un dels principals perills per a la biodiversitat, en provocar la desaparició de les plantes i animals propis de cada regió i modificar profundament els nostres ecosistemes, i és que, contràriament a la creença popular, les aus troben en els canyars poques oportunitats per a niuar”.

La Confederació ha eliminat les espècies invasores del domini públic hidràulic del Clot i l’Ajuntament s’ha encarregat de repoblar esta zona i del seu manteniment i, a més, continuarà amb l’eliminació d’invasores i la repoblació de la resta del Paratge Natural amb el finançament d’un 50 per cent a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del Programa Operatiu Pluriregional d’Espanya, en l’estratègia EDUSI..

Esta publicació està disponible en : Valencià

També te pot interessar

Últimes notícies

10 incendis forestals a la Comunitat Valenciana en un cap de setmana

Les altes temperatures i el vent han fet en alguns casos que els incendis foren molt difícils de controlar.

Declarat incendi en zona vegetal de Torrent

El foc es declarava vora les 18 de la vesprada de hui diumenge.

La Diputació i el Col·legi d’Arquitectes Tècnics subscriuen un conveni per a reforçar la cooperació científica i cultural vinculada a la ceràmica

El president de la institució provincial, José Martí, destaca que l'acord "ens permet continuar avançant en la millora d'iniciatives que repercuteixen en els serveis que es presten a la societat".

Una xiqueta de quatre anys pateix un traumatisme cranioencefàlic després de caure’s d’un tobogan a Benicàssim

Segons ha informat el Centre d'Informació i Coordinació d'Urgències (CICU), el succés ha ocorregut vora les 23.00 hores d'este dissabte en esta localitat de la Plana Alta.

Alló més llegit

Esta publicació està disponible en : Valencià