El col·legi de metges de Castelló ha emés un comunicat on mostren la seua discrepáncia amb les declaracions de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló. Barceló va anunciar ue els metges d’Atenció Primària (AP) començaran, el dilluns 11 de maig, a atendre els pacients que vagen als Centres de Salut amb la normalitat anterior a la irrupció de la pandèmia de la Covid-19.
Des del col·legi professional asseguren que esta normalitat no pot ser tal “donada la situació generada per la pandèmia que suposa una sobrecàrrega al gran volum de treball que ja per si mateix realitzen els metges de l’Atenció Primària.”
La Junta Directiva afirma que cal una adequada i detinguda planificació. Esta mesura suposarà un increment del volum de pacients a atendre, ja que des d’eixe moment haurem d’atendre de manera simultània i amb els mateixos recursos humans, mínims si no s’incorporen reforços, les 200 telefonades diàries de seguiment de pacients que es realitzen en els centres de salut, a una mitjana de 20 a 30 crides per facultatiu i dia. A això, a més dels pacients de Covid 19 se sumaran els que presenten altres patologies que també necessiten supervisió i atenció.
Des del Col·legi de Metges de Castelló (COMCAS) exigeixen que se dote a tots els professionals sanitaris, en general, i als quals treballen en els centres d’Atenció Primària, que s’encarregaran des del dilluns d’abordar la vigilància i control de possibles contagis per la Covid-19, en particular, dels equips de protecció necessaris per a fer un treball en les màximes condicions de seguretat.
El Col·legi de Metges de Castelló en el seu comunicat, a banda de reiterar la seua disposició a col·laborar amb les administracions sanitàries per a atallar la pandèmia de coronavirus. considera idònia la mesura que els professionals de l’Atenció Primària (AP) s’encarreguen del control dels test i de la vigilància epidemiològica des dels ambulatoris. No obstant això, adverteix, com apunten entitats científiques com la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (Semfyc), que per a això es precisen, a més d’una planificació adequada per a evitar la improvisació, recursos humans i materials i tindre clar quin test es realitzaran i per a què.