viernes, 29 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El comissionat de la visita del Papa a València assegura que la FVEMF era privada: “Mai vam tindre cap dubte”

Pérez Boada diu que ni Camps ni Cotino tenien "poder de decisió" en el patronat i que l'expresident solament va acudir en una ocasió.

L’exdirector de l’Institut Valencià de Finances (IVF) i que va ser comissionat de la visita del papa Benedicte XVI a València l’any 2006, Enrique Pérez Boada, ha assegurat que l’entitat encarregada de l’organització de l’esdeveniment, la Fundació V Encontre Mundial de les Famílies (FVEMF), era “de caràcter privat”. “Mai vam tindre cap dubte”, ha insistit.

Així s’ha pronunciat aquest divendres Pérez Boada en declaracions als mitjans que l’esperaven la seua eixida de la Ciutat de la Justícia de València, on ha acudit a declarar en qualitat d’investigat davant el Jutjat d’Instrucció número 5, que investiga presumptes irregularitats en les contractacions de la Fundació V Econtre Mundial de les Famílies (FVEMF) per a la visita del papa Benedicte XVI a la ciutat en 2006.

Qui va ser comissionat de la visita del pontífex ha explicat que ha contestat les qüestions que li ha plantejat el seu lletrat i les preguntes que li ha formulat la jutgessa, amb la finalitat d'”aclarir els dubtes que poguera haver-hi sobre un esdeveniment que va tindre una gran repercussió mundial per a València i per a la Comunitat, que va eixir bé, fa 13 anys ja quasi”. “Esperem que estiga tot aclarit com més prompte millor i que es puga passar ja pàgina a aquest capítol”, ha expressat.

Sobre la naturalesa de la fundació que va servir per a l’organització de la visita de Benedicte XVI, Pérez Boada ha emfatitzat: “Mai vam tindre cap dubte que la fundació s’havia constituït com una fundació privada, que tenia caràcter privat”.

“A més, com a director de l’IVF i estant en l’àrea econòmica de la Generalitat teníem eixa certesa, mai la fundació va aparéixer en els pressupostos de la Generalitat, així com sí que apareixien altres fundacions o empreses de caràcter públic. Mai va aparéixer encara que l’haguera constituït en part la Generalitat”, ha explicat.

En aquesta línia, ha insistit que “mai la va sectoritzar com a pública la Intervenció General de l’Estat” fins a, creu recordar, ha dit, l’any 2014. “Quan la Generalitat, huit anys després de l’esdeveniment, assumeix el deute de la fundació i la sectoritza de manera unilateral. Per tant mai va haver-hi dubtes sobre la naturalesa de la fundació”, ha reiterat.

Preguntat per les contractacions de la FVEMF, investigades en aquesta causa, ha sostingut que van ser legals: “El patronat, com a òrgan sobirà, decidia què necessitats hi havia per a celebrar aquell gran esdeveniment que va acollir a més d’un milió de persones i ho va fer amb caràcter de fundació pública, donant-li publicitat a tot el que requeria donar publicitat i tractant que el màxim d’empreses i de gent de la Comunitat poguera participar o col·laborar de forma interessada o menys interessada en l’esdeveniment, així com patrocinadors, donacions que va haver-hi…”, ha desenvolupat.

GARCÍA GASCO “TENIA MOLTA VEU”

Inquirit pel paper que va exercir el mort cardenal Agustín García-Gasco, arquebisbe emèrit de la diòcesi, en la presa de decisions en tot el relacionat amb l’esdeveniment, l’exdirector de l’IVF ha afirmat que el patronat de la Fundació “era l’òrgan rector de l’esdeveniment”, però –ha continuat– “aquest era un esdeveniment sobretot de caràcter religiós, que organitzava l’església i que va decidir fer-ho a València”.

“Era la cinquena edició de l’Encontre Mundial de les Famílies i tenia molt caràcter religiós i cultural i aleshores clar que la veu de l’arquebisbe ací era molt important perquè era qui coneixia bé les necessitats, des de dissenyar i construir un altar per a la missa que es va fer el diumenge fins a l’acte litúrgic o el congrés de les famílies”, ha assenyalat.

“L’arquebisbe tenia molta veu ací, en eixes necessitats, com és lògic”, ha subratllat.

COTINO PARTICIPAVA EN LES REUNIONS COM A “VOLUNTARI”

Pel que fa a la participació dels polítics investigats en la causa, com l’expresident de la Generalitat Francisco Camps o l’ex-vicepresident i expresident dels Corts Juan Cotino, ha apuntat que a Camps solament el va veure “en el primer patronat”, quan es va constituir, i després “no va tornar a aparéixer en cap reunió fins al dia que es va celebrar l’esdeveniment”. A més, ha negat que l’excap del Consell tinguera “poder de decisió” en la Fundació.

Sobre Cotino, Pérez Boada ha relatat que qui va ser també conseller d’Agricultura “sí va assistir a alguna reunió de treball, com altres persones de forma voluntària, puntuals, a més o menys reunions”. “Però tampoc formava part del patronat ni tenia cap poder de decisió”, ha postil·lat.

PREVARICACIÓ, MALVERSACIÓ I FALSEDAT

La jutgessa va obrir en 2016 aquesta causa per delictes de prevaricació, malversació i falsedat per suposades irregularitats en les adjudicacions per part de la fundació que va organitzar la visita del papa Benedicte XVI a València al juliol de 2006. L’origen va ser la peça separada del cas Gürtel remesa a València pel Jutjat Central d’Instrucció número 5 de l’Audiència Nacional.

En concret, s’investiga si eixes adjudicacions es van realitzar sense respectar les normes generals de contractació, sense concurs ni concurrència pública. Al febrer del passat any es va acordar la consideració d’investigats de l’expresident Francisco Camps i la resta de exalts càrrecs.

Segons es va informar en el seu moment pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), a aquestes diligències es va unir una peça separada del cas Vaersa, que s’investigava en Instrucció 15, per la qual cosa també es va informar que serien cridats a declarar com a investigats dos exdirectors de Vaersa Enrique Simón i Felipe Espinosa Bolaños.

Últimas noticias

Contenido relacionado