viernes, 19 abril 2024

Noticias de Castellón y provincia

El confinament dispara les recaigudes en les addiccions al joc ‘en línia’

La Fundació Patim demana al govern central que "en estos moments es decrete la prohibició de la publicitat d'apostes i jocs en línia" mentre dure esta situació.

Sis de cada deu cridades rebudes en les dos últimes setmanes per la Fundació Patim contra les addiccions estan vinculades als jocs en línia. En especial de jugadors que han recaigut i altres que descobreixen estos dies de confinament un problema de ludopatia, fins al moment emmascarat.

Paco López, president de Patim demana que es prohibisquen la publicitat de joc i apostes ‘en línia’ mentre dure este període. En declaracions a Actualitat Valenciana, López explica que tot i que són conscients que, tal vegada ara “la petició que s’ha fet arribar al govern central no tinga força, en estos moments, però en la revisió que se li farà a l’executiu a posteriori, esta situació passarà factura”.

“El mateix estat que ens diu que no isquem de casa és el que ens està incitant a jugar mitjançant la publicitat”, apunta López. I és que “no es tracta d’estar tot el dia amb l’ordinador o el mòbil sinó que inclús quan veus la tele, les publicitats de joc estan ahí i si el que preocupa són els diners que t’has gastat amb la targeta, també estan les publicitats dels microcrèdits!”.

RECAIGUDES I ‘DESCOBRIMENTS’

Les cridades més habituals són les de recaigudes, i des de Patim amb este tipus de persones, i en esta situació de confinament, “es tracta de fer teràpia en línia individualitzada”. Però també hi ha casos de primeres demandes on es tracta d’intervenir “encara que siga telefònicament”, ja que ara no es pot fer d’una altra manera.

L’argumentació de “és que no tinc cap altra cosa a fer” sembla ser una de les més repetides però també hi ha un altre sector de jugadors continus, constants i de pocs diners, usuaris habituals de les cases de joc que han descobert que la seua addicció es descontrola totalment quan és en línia i el fet de gastar-se 10 euros diaris en les maquinetes, passa a ser poder estar tot el dia davant la pantalla.

Totes estes circunstàncies fam que el Patim haja reclamat al Govern que decrete la prohibició immediata de la publicitat del joc en línia en els mitjans de comunicació mentre dure el període de confinament per coronavirus. Es tracta d’una mesura d’excepció proposada després de rebre nombroses demandes d’assessorament de famílies que s’assega incapaces de resoldre els problemes que està generant la “dependència” d’internet dels seus fills -adolescents i joves- després de la declaració de l’estat d’alarma.

“Moltes famílies descobreixen que gran part del temps QUE PAsSEN ELS SEUS FILLS davant de les pantalles el dediquen al joc en línia i les apostes”

Segons dades d’esta organització, el 60% de les consultes telefòniques ateses per Patim en l’última setmana estan vinculades amb problemes de joc en línia. “Moltes famílies no ens criden perquè els seus fills o néts estan tot el dia ‘enganxats’ a internet sinó perquè descobreixen que una gran part d’aquest temps davant de les pantalles el dediquen al joc en línia”, explica Francisco López i Segarra. “Estan desbordats i no saben com actuar perquè, en alguns casos, reconeixen que s’han generat conflictes que han acabat més enllà de les paraules”, afegeix.

De fet, les principals operadores adverteixen que les xarxes de telecomunicacions, tant fixes com mòbils, estan vivint en els últims dies una “explosió de trànsit” amb increments pròxims al 40%. I l’ús del mòbil ha augmentat un 25% en el cas de les dades.

Des de Patim s’ha remés una carta a la Moncloa perquè es prenguen mesures que protegesquen als joves però també a altres col·lectius vulnerables com són els exjugadors o aquelles persones que estan en tractament per addiccions en l’actualitat de manera ambulatòria.

“Hem d’adoptar decisions valentes per a respondre a moments excepcionals per a reduir els danys en determinats col·lectius i davant contextos tan singulars com l’actual”, assegura el president de Patim. La proposta està dirigida també al Ministre de Consum, responsable de la política sobre joc.

ATENCIÓ EN LÍNIA

D’acord amb el decret dictat pel Govern i com a centre sociosanitari especialitzat en addiccions, Patim ha reforçat durant l’última setmana la seua atenció telefònica i habilitat canals en línia (videoconferència) per a atendre famílies i persones que demanden assessorament des de les seues cases així com aquelles que requeresquen un seguiment o busquen informació per a rebre tractament.

En els últims anys, el joc s’ha convertit en una de les principals causes de tractament en el centre de dia de Patim a Castelló, assumint el protagonisme que fins ara tenien les substàncies tòxiques.

Últimas noticias

Contenido relacionado