jueves, 28 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El Consell declara com a bé d’interés cultural la Reial Fàbrica de Pisa Fina i Porcellana del Comte d’Aranda a l’Alcora

L'expedient va ser incoat al juliol de 2018 i disposa dels informes favorables del Consell Valencià de Cultura, la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles i la Universitat Jaume I de Castelló.

El Ple del Consell ha aprovat el decret pel qual es declara bé d’interés cultural, amb categoria de lloc històric, la Reial Fàbrica de Pisa Fina i Porcellana del Comte d’Aranda, situada a la localitat castellonenca de l’Alcora.

La tramitació de l’expedient es va iniciar per resolució d’incoació de 16 de juliol de 2018, de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport. En l’expedient consten els informes favorables del Consell Valencià de Cultura, de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles i de la Universitat Jaume I de Castelló. A més, es va sol·licitar informe a les conselleries afectades, sense que s’haja formulat cap al·legació.

La fàbrica de pisa fina i superfina de l’Alcora, coneguda també com la Fàbrica Gran, constitueix la primera i més important empresa de la Il·lustració destinada al proveïment de productes ceràmics d’alta qualitat, principalment per al consum nacional, no obstant això va aconseguir una gran projecció internacional que la va situar a l’altura de les ja existents a Europa.

Hui dia es conserven peces en importants museus i col·leccions privades de tot el món, com per exemple en el Museu Nacional de Ceràmica de València, el Museu Arqueològic Nacional, el Musée National de Céramique de París, el Victoria and Albert Museum de Londres o el Metropolitan Museum de Nova York.

Els seus valors històrics i etnològics es reconeixen ara mitjançant la declaració com a bé d’interés cultural pel decreto que es publicarà en el BOE i entrarà en vigor l’endemà de la data en què es publique en el ‘Diari Oficial de la Generalitat Valenciana’.

A través d’aquest decret es determinen els valors que justifiquen la seua declaració com a BIC, es delimita i es descriu el bé i s’estableix la normativa protectora corresponent, així com el règim d’intervencions i actuacions en el lloc històric.

La fàbrica va ser edificada en 1727 als terrenys propietat del comte d’Aranda, propiciada per la política proteccionista implantada per Felip V. La confluència de diversos factors, com per exemple la continuada formació dels operaris, la contractació de destacats tècnics, la recerca de les millors matèries primeres o l’obtenció de privilegis reals per a la importació de matèries primeres i la comercialització de la pisa, va donar com a resultat l’obtenció d’un producte de la màxima qualitat tècnica i artística, considerat pels especialistes com la millor pisa europea del segle XVIII.

La fàbrica va continuar en mans de la família fundadora fins a mitjans del segle XIX. A la fi d’aquest segle es va produir un gran declivi que es va agreujar en els anys següents fins a arribar al seu tancament durant la guerra civil.

Finalment, cal destacar que aquesta fàbrica, de la qual es conserva la nau amb una zona de dues plantes, constitueix un antecedent de l’actual sector del taulell de la província de Castelló basada en la tradició transmesa per la mà d’obra altament qualificada procedent de la fàbrica.

Últimas noticias

Contenido relacionado