El Consell es personarà en la part civil de la peça número 5 del cas Gürtel

El Consell ha acordat personar-se en la part civil de la peça separada número 5 del cas Gürtel, que afecta el període 2005-2009.

Així ho ha assegurat la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, en la seua compareixença davant els mitjans de comunicació després de la reunió setmanal del Govern valencià.

Oltra ha explicat que el Consell ha acordat revocar l’autorització per a l’exercici d’accions judicials en el procediment abreujat 1/2014, mitjançant acord del Consell de 10 d’octubre de 2014, pel qual “el Govern d’Alberto Fabra va decidir no exercir accions, ni penals ni de responsabilitat civil, en el procediment per a defensar els interessos dels valencians, a pesar que l’informe de l’Advocacia de la Generalitat era favorable a fer-ho”.

No obstant això, segons ha insistit la vicepresidenta, l’actual Consell “no deixarà de fer tot el necessari per a recuperar els diners dels valencians i les valencianes que es va emprar de manera il·legal”. En aquest cas concret, s’estima que es poden recuperar un total de 250.000 euros.

D’aquesta manera, el Consell ha autoritzat l’exercici d’accions legals mitjançant la contractació externa amb professionals de l’acció de responsabilitat civil derivada del delicte.

“Sarao” per a una ampliació de l’Hospital Clínic que ha fet l’actual Consell

La peça separada número 5 del cas Gürtel es refereix a una sèrie de contractes menors subscrits per la Generalitat i amb nou proveïdors diferents pertanyents a un mateix grup empresarial, entre els quals destaca, per la quantia de les operacions realitzades, la mercantil Orange Market.

Comprén un total de 71 operacions, entre les quals es troba un acte per a l’ampliació de l’Hospital Clínic de València en 2008.

Segons ha explicat la vicepresidenta, el Govern del Partit Popular “va pagar un acte per a l’ampliació de l’Hospital Clínic quan ha sigut aquest Consell, fa tres setmanes, el que va aprovar un conveni amb la Universitat Politècnica perquè aquesta li embena l’edifici contigu a l’hospital a la Generalitat per a poder fer aqueixa ampliació”.

“És a dir, els valencians i valencianes van pagar fa deu anys un sarao vinculat a una ampliació d’un hospital que mai es va fer i que es troba dins d’una peça del cas Gürtel, que ara està investigant a empreses vinculades a la trama presumptament de finançament il·legal del Partit Popular”, ha incidit Oltra.

Garantir una mort digna

En un altre ordre de coses, el Consell ha aprovat el Projecte de Llei de la Generalitat de drets i garanties de la dignitat de la persona en el procés d’atenció al final de la vida, que es remetrà a Les Corts per a continuar amb la seua tramitació definitiva.

Compromís del Seminari de Govern de Morella, la futura llei regularà l’exercici dels drets de la persona per a evitar el dolor i el sofriment, respectant la seua última voluntat, “assegurant així el respecte a la seua dignitat i autonomia i vetlant per la qualitat de la seua vida durant aquest procés”, ha indicat Oltra.

En la llei s’estableixen també els deures que han de complir el personal de les institucions i centres, sanitaris i socials, tant de titularitat pública, com a privada, que atenguen a les persones en aquest procés.

La Generalitat exercirà l’acció popular per la mort de Maricica a Guadassuar

D’altra banda, el Consell també ha autoritzat a l’Advocacia General de la Generalitat a exercir l’acció popular per la mort de Maricica, de 53 anys, presumptament assassinada a Guadassuar com a conseqüència dels fets violents produïts en l’àmbit de la violència de gènere.

La vicepresidenta ha insistit, una vegada més, en què la responsabilitat de les administracions públiques per a “interpel·lar a tota la societat i socialitzar el conflicte com una qüestió estructural de totes i tots i no una qüestió solament de l’àmbit domèstic”.

Promocionar la venda de proximitat de productes primaris i agroalimentaris

El Consell també ha aprovat el decret pel qual es regula la venda de proximitat de productes primaris i agroalimentaris.

Oltra ha explicat que el Consell, “complint un dels compromisos del Seminari de Torrevieja”, pretén “garantir amb un decret, quan abans es regulava amb una ordre, la seguretat alimentària de productes agraris i els transformats que es venen directament als consumidors o en circuits curts de comerç”.

Per tant, d’aquesta manera, es redueix el procés d’intermediació i venda, i, per tant, el cost derivat; s’afavoreix la diversificació de les fonts d’ingressos de les persones que els produeixen; i es contribueix a la consolidació del turisme rural i la venda de proximitat dels productes agraris.

CatalanSpanish