25.9 C
Valencia

El Consell fa oficial l’acord entre la EPSAR i els ajuntaments de Xest i Xiva per a infraestructures de sanejament i depuració

Les actuacions estan cofinançades a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder).

- Publicitat -AVL

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha publicat la resolució relativa a l’acord, per a l’execució d’infraestructures de sanejament i depuració d’aigua, entre la Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana (EPSAR) i els ajuntaments de Xest i de Xiva.

L’acord, al qual va donar llum verda el ple del Consell el mes d’abril passat, permet la participació de la Generalitat, a través de la Conselleria, de la EPSAR i dels dos ajuntaments en el finançament, expropiació dels terrenys i execució de les obres.

En concret, per a la construcció d’una nova EDAR i els col·lectors i estacions de bombament associades, dissenyada per al tractament d’un cabal mitjà de 8.000 m3/dia, mitjançant un tractament de ventilació prolongada tipus carrusel amb eliminació de nutrients, s’estima un import de 25.315.000 euros i 660.000 euros per a les expropiacions.

Totes aquestes actuacions seran cofinançades a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder), dins del marc del Programa Operatiu de la Comunitat Valenciana per al període 2014-2020.

El projecte pretén donar solució a la situació generada, després que les depuradores existents en les localitats de Xest i Xiva s’hagin quedat obsoletes al no disposar d’un sistema d’eliminació de nutrients que permeti garantir l’abocament a zona sensible. De la mateixa manera, tampoc disposen d’un tractament terciari que permeti la reutilització de les aigües depurades, abocant a una zona amb dèficit hídric.

El nou acord de cooperació, permetrà construir una nova EDAR mancomunada per a les aglomeracions de Xest i Xiva, per a la centralització del tractament d’aigües residuals de tot el municipi de Xest i zona urbana de Xiva, en una nova i única depuradora que disposi d’un sistema complet i fiable d’eliminació de nutrients, i que possibiliti reutilitzar les aigües tractades.

Amb aquesta actuació s’aconseguirà que l’actual població servida formada per la suma de totes les aglomeracions que es concentraran en la nova EDAR de Xest-Xiva, estimada en 42.337 habitants (dada 2013) compleixi els requisits establerts per a abocament a zona sensible (eliminació de nutrients), així com dotar al sistema de depuració d’aquesta aglomeració de la capacitat necessària per a assumir el creixement poblacional estimat durant la vida útil de la depuradora.

D’altra banda, permetrà posar a la disposició dels agricultors de la zona un volum anual d’aigua regenerada de 1,6 hm3/any (dada de 2013), complint els requeriments de qualitat establerts en el Reial decret 1620/2007, pel qual estableix el règim jurídic de la reutilització d’aigües depurades, aspecte d’especial interès en aquesta zona amb un important dèficit hídric.

Execució del projecte 

La Conselleria, a través de la Direcció General de l’Aigua, iniciarà, tramitarà i resoldrà els expedients d’expropiació forçosa dels terrenys necessaris per a executar les obres de les quals serà titular la Generalitat. La EPSAR s’encarregarà de la redacció, aprovació i finançament íntegre dels projectes de construcció de les obres; contractarà i finançarà la direcció facultativa de la construcció i també contractarà, executarà i finançarà les obres i instal·lacions.

A més, haurà d’anticipar l’import de l’expropiació que es porti a efecte per la Direcció General de l’Aigua. Aquest import serà recuperat per la EPSAR dels Ajuntaments de Xest i Xiva. Correspon a l’Ajuntament de Xest reintegrar a la EPSAR el 56,15% del cost de les expropiacions i al de Xiva el 43,85% restant, d’acord amb els cabals que corresponen a cada municipi.

: Valencià

- Advertisement -
- Publicitat -GVA_CEICE

Segueix-nos

12,792FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -DiVal
- Publicitat -DipCas
- Publicitat -onda
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

La Fira de Sant Miquel d’Onda 2021 estudia fer conviure ‘paradetes’ i ruta comercial

La bona acollida de la nova iniciativa d'enguany, per temes d'aforament per la qual els comerços oferiren els descomptes propis de fira als seus establiments obre noves fórmules per a futures edicions on podrien conviure els expositors provisionals amb els recorreguts per la ciutat.

El PP de Castelló presenta l’informe de la infermera escolar del 2016 que Marco va afirmar desconéixer

La regidora Maria España ha recordat que este informe "es va encarregar sota el seu mandat el setembre de 2016 al Col·legi Oficial d'Infermers de Castelló i va comptar amb 16.000 euros de l'erari públic". A més concloïa que era necessari que els centres escolars de Castelló comptaren amb esta figura sanitària.

El Suprem inhabilita a Torra per unanimitat i deixarà de ser president de la Generalitat

Catalunya es prepara per a un escenari incert, ja que Quim Torra s'ha negat a convocar eleccions.

La campanya de fruita d’estiu per als productors de la Comunitat es torna a saldar amb un balanç desastrós

La diferència entre el que percep el llaurador en origen i el que paga el consumidor en botiga és de quasi el 300%.

València té 108 centres escolars amb 148 grups confinats

Pel que fa al total de la Comunitat Valenciana, en la tercera setmana del curs, del 21 al 25 de setembre, les autoritats sanitàries han determinat el confinament de 219 grups de 153 centres educatius.
- Advertisement -

: Valencià