El Consell mobilitza a més de 5.000 efectius per a una jornada electoral a la qual estan cridades a les urnes 3,6 milions de persones

La consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, ha presentat aquest dissabte el dispositiu que la Generalitat ha organitzat per a la celebració de les eleccions per a configurar la que serà la X Legislatura de les Corts Valencianes

274

La titular de Justícia del Consell ha explicat que més de 5.000 persones treballaran perquè 3,6 milions de valencians i valencianes “puguen exercir un dret tan fonamental com és el de la participació política”.

Per a Gabriela Bravo, aquest diumenge, 28 d’abril de 2019, “les institucions de l’autogovern valencià inicien un camí de singularitat electoral després de 37 anys de vigència del nostre Estatut d’Autonomia”. La consellera ha explicat que la Generalitat destinarà entorn dels 3,5 milions d’euros per a “cobrir els costos de les primeres eleccions autonòmiques que se celebren en la Comunitat Valenciana seguint un calendari propi”.

La consellera ha explicat que 5.039 treballadores i treballadors de l’administració estan mobilitzats per a la jornada electoral, repartits entre els col·legis electorals i en la Ciutat Administrativa de València, lloc on se situa el Centre de Recollida d’Informació (CRI) i el Centre de Difusió de Dades (CDD).

En concret, hi haurà 2.223 persones que seran les que òbriguen els centres educatius públics i disposen les taules i les urnes en el seu interior. També seran les encarregades de tancar les instal·lacions quan acaben les votacions i l’escrutini, així com d’adequar les dependències en el cas que fóra necessari. A elles cal sumar altres 2.583 persones que exerciran com a representants de l’Administració durant el recompte i, tal com marca la llei, seran les encarregades de recollir les actes i transmetre els resultats al Centre de Recollida d’Informació.

A aquests mitjans personals cal unir els 122 treballadors i treballadores que estaran en la Ciutat Administrativa Nou d’Octubre en diferents tasques de control de l’escrutini i difusió d’aquest. El dispositiu es completa amb els 111 agents de la Unitat del Cos Nacional de Policia adscrita a la Generalitat que demà prestaran servei en labors de custòdia i seguretat.

99 representants per a conformar la X Legislatura de les Corts

Aquest diumenge es trien als 99 representants que conformaran Les Corts de la Desena Legislatura. Un total de 1.574 persones opten a un dels escons. D’elles, el 52 per cent (823) són homes mentre que 751 (el 48 per cent) són dones. Això suposa, segons Gabriela Bravo, “que s’ha anat més enllà del que estableix la Llei d’Igualtat que fixa en el 40 per cent el percentatge mínim de presència femenina en les candidatures”.

A més, en aquestes eleccions concorren 18 formacions polítiques. Deu d’elles es presenten en les tres circumscripcions mentre que les altres huit ho fan solament en una o en dues de les tres províncies valencianes.

Per a demà estan cridades a les urnes un total de 3.657.140 persones, de les quals, 109.153 estan censades com a residents a l’estranger. En aquests comicis, a més, el cens ha augmentat en 47.916 electors més que l’any 2015. Els 3,6 milions de valencians i valencianes votaran en 6.044 meses electorals repartides en els 2.223 col·legis electorals. A més, s’han imprés 55 milions de paperetes per a les Corts.

Aquestes meses electorals seran ateses per 18.132 persones que actuaran com a presidents i vocals i comptaran amb l’assistència del personal de la Generalitat, ajuntaments i Administració General de l’Estat, així com la dels interventors i apoderats de les diferents formacions polítiques.

En aquesta convocatòria ha destacat el volum de les sol·licituds de vot per correu, que ha registrat un augment del 235,7 per cent respecte als últims comicis autonòmics. Si al maig de 2015 un total de 54.484 valencianes i valencians van optar per aquesta modalitat de sufragi, per a les eleccions de demà aquest número ascendeix a 189.655. Una xifra que suposa multiplicar per més de tres les peticions de vot per correu de les últimes eleccions autonòmiques.

En total, la Generalitat destinarà entorn dels 3 milions i mig d’euros per a cobrir els costos de les primeres eleccions autonòmiques que se celebren en la Comunitat Valenciana seguint un calendari propi.

La immensa majoria dels representants de l’Administració que estaran en els col·legis electorals estarà equipat amb un dispositiu mòbil per a transmetre les dades de l’escrutini al Centre de Recollida. S’han repartit 2.308 aparells que faran arribar la informació del 94,6 per cent de les meses electorals.

La resta (poc més de 300 taules) transmetran el seu escrutini per telèfon, atés que estan situades en municipis molt xicotets o de difícil cobertura. Per a garantir aquest sistema s’han disposat línies segures que estaran assistides per 45 telefonistes/gravadors que han sigut especialment formats no solament per a la recollida de dades, sinó també per a solucionar qualsevol incidència que es produïsca amb els dispositius mòbils.

La difusió de les dades

La Generalitat també ha habilitat un portal web divulgatiu en diversos formats per a la difusió dels resultats. Aquests formats són la web http://resultats2019.gva.es així com una versió per als dispositius mòbils amb sistema operatiu Android. Aquesta aplicació podrà descarregar-se de forma gratuïta amb el nom ‘Eleccions a les Corts 2019’. D’igual manera, la web http://eleccions2019.gva.es continuarà operativa amb tota la informació sobre el procés durant tota la jornada electoral i els dies posteriors.

A més, la consellera ha informat que estan previstes dues compareixences per a informar sobre els índexs de participació que se celebraran al voltant de les 14.30 i les 19.00 hores. També hi haurà una tercera compareixença al voltant de les 20.45 hores per a oferir un balanç de la jornada.

En virtut del que estableix l’article 95.3 de la Llei orgànica del Règim Electoral General, la coincidència de les eleccions autonòmiques amb les generals fixa que primer es faça l’escrutini del Congrés i, després, el del Senat. D’aquesta forma, el recompte del contingut de les urnes per a les Corts es farà en tercer lloc. Tal com ha explicat la consellera Bravo, el format de la papereta del Senat “fa que el recompte siga més laboriós i, per tant, els resultats es coneixeran més tard respecte a altres convocatòries electorals”.

Finalment, la consellera ha felicitat el personal de l’Oficina Electoral “pel magnífic treball que han realitzat” en la preparació de la jornada d’electoral i, posteriorment, ha visitat les instal·lacions del centre de recepció i difusió de dades instal·lat en la Ciutat Administrativa Nou d’Octubre. També ha agraït per endavant la dedicació dels més de 18.000 valencians i valencianes que demà compliran amb el seu deure cívic com a presidents i vocals de taula. L’agraïment també l’ha fet extensiu als centenars d’interventors i apoderats de les diferents formacions polítiques que participaran en el procés. En suma, “gràcies a tots ells, els valencians i valencianes podrem triar als nostres representants a les Corts per als pròxims quatre anys”.