```
sábado, 27 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El Gabinet de Promoció del Valencià de Sagunt presenta la campanya ‘Digues Bon Dia!’

Amb este programa es pretén donar suport a la llengua mitjançant un missatge senzill i directe amb elements de sensibilització a través d’una provocació amable amb uns efectes immediats provocats.

El Gabinet de Promoció del Valencià de l’Ajuntament de Sagunt ha presentat la campanya de sensibilització de la llengua Digues Bon Dia! que tracta de convidar a iniciar una conversa en valencià mitjançant un missatge senzill i directe com és dir bon dia.

La campanya consta de diversos materials que es distribuiran massivament al carrer i en contextos concrets, com ara adhesius, xapes, bosses de tela multiusos i blocs de notes adhesives. A més, en els principals edificis municipals s’exposaran permanentment unes lones amb el lema de la campanya i pantalles enrotllables que invitaran la ciutadania a traure la llengua.

El regidor de Promoció del Valencià en funcions, José Manuel Tarazona, ha declarat que es tracta d’una campanya que busca la dinamització social de l’ús del valencià en l’àmbit educatiu, social, comercial i econòmic: “També treballa l’assertivitat lingüística, buscant el benestar d’aquelles persones que utilitzen la nostra llengua per a comunicar-se”. Tarazona ha assegurat que, moltes vegades, “només dir bon dia obri la porta a l’ús i a la normalització lingüística del valencià a Sagunt”.

També, els establiments comercials que poden oferir una atenció de qualitat a la clientela podran demanar uns vinils per fer saber que col·laboren en la campanya de sensibilització i que també diuen bon dia i ajuden la gent a sentir-se millor. Un complement de l’acció serà la difusió en les xarxes al llarg de l’estiu i la temporada turística de l’enneàleg titulat Saber llengües t’obri moltes portes/Saber lenguas te abre muchas puertas amb 9 consells per a valenciano-parlants habituals i altres 9 consells per a castellano-parlants habituals, amb la intenció de promoure la concòrdia social i augmentar el nombre de persones que entenguen i parlen valencià.

“Als valenciano-parlants se’ns ha negat moltes vegades l’ús lliure de la nostra llengua, per la qual cosa volem que esta campanya siga el punt de partida perquè les persones parlen el valencià amb més llibertat, que l’utilitzen fóra de casa i en molts més contextos”, ha declarat el tècnic de Dinamització Lingüística, Óscar Pérez Silvestre. Esta acció sociolingüística es complementa amb altres activitats com és el ‘Voluntariat pel Valencià’ que, segons el tècnic, ajuda a les persones a aprendre des de l’àmbit de la quotidianitat i d’una manera més informal: “Vivim en una ciutat i un territori en el qual hi ha dues llengües oficials i no sempre s’han reconegut ni respectat”.

La campanya naix, segons el Gabinet de Promoció del Valencià, arran de situacions com ara quan els valenciano-parlants amaguen la seua llengua davant de persones desconegudes, o quan ixen de casa, o quan van als centres comercials, o als restaurants. Ho fan per vergonya o per por, en previsió de no tindre una mala experiència en les relacions interpersonals. En realitat, s’estan avançant a la situació perquè pensen que no els entendran i prenen una decisió ràpida que a vegades és, fins i tot, automàtica, no meditada. És una resposta que tenen interioritzada. En termes psicològics, és una falta de confiança i d’autoestima que se sol detectar en els parlants de les llengües minoritzades, és a dir, aquelles que no tenen un estatus social normal per pressions i causes històriques i externes. Cal saber que ocultar una característica pròpia (i la llengua ho és) ens fa mal, ens crea inseguretat i malestar interior. Per tant, ens lleva qualitat de vida i, alhora, això contribuix a l’arraconament i la invisibilització del valencià en la vida quotidiana.

Un dels recursos més senzills que tenim a l’abast és iniciar qualsevol conversa amb la salutació bon dia. Això, a banda de ser molt educat, ja dona pistes al nostre interlocutor sobre la llengua que volem fer servir i sobre la que l’altra persona pot utilitzar si vol. És una invitació, no una imposició. En conclusió, estem posant les cartes damunt la taula, ens estem presentant com som, i en molts casos això evitarà que un valenciano-parlant (o dos, o tres…) oculten en una conversa la seua llengua, en la qual es poden expressar millor i, per tant, sentir-se millor.

El missatge és senzill i directe: és una invitació a saludar i a fer-ho en la teua llengua, una clau que obri les situacions a mantindre socialment més converses en valencià. La campanya combina elements de sensibilització mitjançant la provocació amable, amb uns efectes immediats provats. La gent se sorprendrà de la quantitat de desconeguts que parlen valencià amb un simple bon dia.

Últimas noticias

Contenido relacionado