viernes, 19 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El Govern pacta amb Ciutadans que la nova pròrroga siga només de 15 dies, fins al 7 de juny

Montero ha justificat la necessitat de prorrogar l'alarma perquè sense aquest instrument no és possible restringir la mobilitat dels ciutadans.

El Govern d’Espanya ha pactat amb Ciutadans que la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma, a partir del 24 de maig, siga només de 15 dies, tal com s’ha realitzat fins ara i en lloc del mes que plantejava inicialment l’Executiu, han anunciat fonts governamentals.

Es tracta d’un acord d’última hora, perquè en el decret que estudiava aquest matí el Consell de Ministres figurava el 27 de juny com a data de conclusió de la cinquena pròrroga, que el Govern plantejava que fora l’última. Finalment, la decisió del Consell de Ministres és la de sol·licitar a la Cambra baixa autorització per a ampliar l’estat d’alarma fins a les 00.00 hores del 7 de juny, ha anunciat la ministra d’Hisenda i portaveu de l’Executiu, María Jesús Montero, en roda de premsa des del Palau de la Moncloa.

Montero ha justificat la necessitat de prorrogar l’alarma perquè sense aquest instrument no és possible restringir la mobilitat dels ciutadans, per açò ha advertit els partits que aquest dimecres no recolzaran la nova pròrroga al fet que amb el seu vot el que estan traslladant és que, si d’ells depenguera, alçarien ja les restriccions a la llibertat de circulació.

Aquest acord és fruit dels contactes que l’Executiu ha vingut mantenint amb Ciutadans, des que aquesta formació negociara amb el Govern el contingut de la quarta pròrroga, i que va permetre que el partit que lidera Inés Arrimadas mantinguera el seu suport a la pròrroga, que es va tornar indispensable després de la decisió d’ERC de votar en contra i l’abstenció del PP.

El Govern ha informat en un comunicat que les dos parts mostren la seua satisfacció per la interlocució que han mantingut des del seu acord del passat 5 de maig sobre la quarta pròrroga i precisa que el cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, i la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, han mantingut contactes setmanals amb la voluntat de seguir consensuant mesures pensant en l’interés general de tots els espanyols. Els dos coincideixen que l’estat d’alarma ha de perllongar-se només pel temps estrictament necessari.

En eixos 15 dies de la cinquena pròrroga a partir del 24 de maig, el Govern es compromet a analitzar les mesures, i si escau, reformes legislatives necessàries que permeten una eixida ordenada de l’estat d’alarma i la gestió de la pandèmia en eixe moment, ja sense el recurs de l’estat d’alarma, segons l’acord aconseguit. L’Executiu es compromet així mateix a comunicar i intentar, si és possible, consensuar eixes mesures i reformes legislatives necessàries.

Mesures fiscals

L’acord amb Ciutadans afecta també el compromís per part del Govern d’ampliar en un mes (de tres a quatre) el termini per a ingressar impostos pels contribuents sense interessos de demora en els ajornament tributaris motivats per l’impacte de la Covid-19.

També s’agilitzarà el pagament de prestacions per ERTO o atur als qui encara no ho han cobrat perquè puguen percebre durant el mes de juny com a molt tard. Es donarà prioritat a la resolució de possibles incidents sobre aquest tema.

Un altre dels compromisos assumits davant Ciutadans en aquest últim acord té a veure amb el compromís del Govern a analitzar la possibilitat d’ampliar més enllà de la vigència de l’estat d’alarma la prestació extraordinària per cessament d’activitat dels treballadors autònoms i la conseqüent exempció de les seues quotes de Seguretat Social durant la percepció d’aquesta prestació.

A més, s’acorda impulsar que el mes de juliol del 2020 siga hàbil en el Congrés dels Diputats a l’efecte d’agilitzar el treball parlamentari i recuperar part del retard provocat per la Covid-19.

Últimas noticias

Contenido relacionado