7.5 C
Valencia

El Govern retira quasi 3.600 milions de la vidriola de les pensions per a pagar la nòmina de desembre

A més, inclou també l'increment en 600 milions de la transferència de l'Estat a la Seguretat Social per a garantir el seu equilibri pressupostari.

- Publicitat -AVL
- Publicitat -

El Consell de Ministres ha aprovat este divendres un acord per a retirar 3.598,2 milions d’euros del Fons de Reserva de la Seguretat Social per a garantir el pagament de més les pensions al desembre, que inclou la paga extra de Nadal.

Així ho ha assenyalat la ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social en funcions, Magdalena Valerio, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, on ha explicat que este import és el límit que es pot extraure segons estableix la Llei del Fons de Reserva de la Seguretat Social, encara que ha confiat que finalment no s’haja d’usar tota la quantitat. Així, fonts de la Seguretat Social van indicar a Europa Press que l’import final superarà lleugerament els 3.000 milions.

Així mateix, el Govern ha aprovat un Reial decret llei per a l’ampliació de crèdit del Pressupost de la Seguretat Social amb càrrec a la previsió de majors ingressos sobre el pressupost inicial per a 2019, ja que les cotitzacions socials estan creixent enguany a un ritme pròxim al 8% i el Govern confia que continuen fent-ho en els mesos de novembre i desembre.

Com el pressupost actual és el de 2018 prorrogat, l’Executiu ha hagut d’incorporar en este decret estos majors ingressos. Segons van traslladar a Europa Press en fonts de la Seguretat Social, l’organisme recaptarà una mica més de 8.000 milions d’euros respecte al que es preveu en els pressupostos prorrogats de 2018.

- Publicitat -

“La situació de pròrroga pressupostària motiva una important distància entre les magnituds que van servir de base per a confeccionar el pressupost de 2018 i el volum d’obligacions que han de suportar els crèdits dels seus respectius pressupostos de despeses per al present”, ha posat l’accent la ministra.

Així mateix, Valerio ha destacat que l’augment de les pensions de l’1,6% enguany i del 3% en el cas de les mínimes no estava prevista en els comptes públics prorrogats, com tampoc ho estava el major augment dels ingressos per cotitzacions, a causa de la millora dels salaris, a l’alça de l’SMI i a l’augment de les bases mínimes i màximes de les cotitzacions. “El Reial decret llei aprovat hui incorpora totes dues circumstàncies i equilibra la partida de despeses i la d’ingressos”, ha afegit.

- Publicitat -

Juntament amb l’import de la ‘vidriola de les pensions’ i la incorporació dels majors ingressos, la norma aprovada este divendres inclou també l’increment en 600 milions de la transferència de l’Estat a la Seguretat Social per a garantir el seu equilibri pressupostari, a causa de la menor emissió de deute del qual es preveu per part del Tresor Públic i pel menor pagament d’interessos.

En concret, estos 600 milions se sumen a la transferència ja prevista de 1.331,9 milions d’euros. “Esta quantitat, a més de la inicialment prevista, es deu al fet que hem hagut d’emetre menys deute i els interessos pagats han sigut inferiors”, ha postil·lat Valerio.

La ministra ha explicat que este increment serveix per a “reorientar el transatlàntic de la Seguretat Social” i que esta major transferència de l’Estat és conseqüència del creixement econòmic que ha determinat una minoració del pagament dels interessos de deute (emissió d’una menor quantitat de deute a interessos més baixos i en terminis més prorrogats).

En l’últim mes de l’any, la Seguretat Social abona la paga ordinària i extraordinària de més de 9,5 milions de pensions, la qual cosa suposa un desemborsament total superior als 19.000 milions d’euros. La Tresoreria General de la Seguretat Social finançarà el pagament amb l’ampliació de crèdit per l’increment de quotes i la disposició del Fons de Reserva aprovats hui.

DE 66.000 A 1.500 MILIONS
El Fons de Reserva de la Seguretat Social va aconseguir el seu import màxim en 2011, quan va sumar un total de 66.815 milions d’euros i, a partir de 2012, el primer any de disposició, es van retirar 7.003 milions d’euros; en 2013, es va disposar d’11.648 milions d’euros; en 2014, 15.300 milions d’euros; en 2015, 13.250 milions d’euros; en 2016 es va disposar de 20.136 milions d’euros; en 2017, de 7.100 milions d’euros, i en 2018 es van retirar 3.000 milions d’euros.

Després d’esta última disposició de la ‘guardiola de les pensions’, a tancament de 2019 el seu import se situarà en els 1.543 milions d’euros, enfront dels més de 66.000 milions que va arribar a disposar en 2011 i a pesar que el Govern ha anat aprovant diversos préstecs per a no deixar el Fons a zero.

NO DESCARTA UNA NOVA PUJADA DE LES BASES DE COTITZACIÓ
D’altra banda, preguntada sobre si el Govern contempla baixar les cotitzacions, Valerio ha descartat que es vaja a aprovar una baixada davant la situació actual de la Seguretat Social i la voluntat del Govern de garantir el poder adquisitiu de les pensions, perquè és revalorassin conforme a l’IPC real cada any i finançar les prestacions del sistema.

En este sentit, ha recordat que en la Comissió del Pacte de Toledo hi ha un “preacord” respecte a la revaloració de les pensions conforma a la inflació, si bé ha apuntat que la presidenta d’esta comissió, Celia Villalobos, no “va tindre a bé” convocar el plenari per a elevar el preacord a acord i les més de 20 recomanacions van quedar paralitzades.

En tot cas, ha assegurat que les cotitzacions a la Seguretat Social “aniran pujant”, ja que espera que augmente l’ocupació, els salaris conforme als convenis, i gràcies a la labor de la Inspecció de Treball, que en els últims mesos ha emergit més de 100.000 llocs de treball, la qual cosa ha suposat 1.300 milions d’euros més de recaptació per a la Tresoreria General de la Seguretat Social.

Una vegada que es forme Govern amb plenes funcions, ha dit Valerio, “caldrà decidir sobre la pujada del salari mínim, que implica una pujada de la base mínima en la mateixa proporció i caldrà veure si puja o no la base màxima”. “Necessitem que es vagen incrementant les cotitzacions, les transferències de l’Estat i com més prompte millor de reprenga el Pacte de Toledo”, ha emfatitzat.

La ministra ha advocat per consensuar un pla a cinc anys per a “reorientar el transatlàntic” des del punt de vista de sostenibilitat financera perquè entorn de 2024 i 2025, quan es jubile la generació del ‘baby boom’, la Seguretat Social estiga “sanejada”, a través de més ocupació i de més qualitat, més cotitzacions, lluita contra el frau i traslladar gats impropis del sistema a l’Estat, encara que “no d’un any i de colp”, sinó “progressivament”.

Segons Valerio, no hi ha un problema de despesa “excessiva”, ja que el muntant en pensions representa el 12% del PIB, si bé ha insistit en la necessitat d’una reforma fiscal “justa”, i fer “el que fa la resta de la UE”, com França, que ha “inventat” un impost específic, o Alemanya, que complementa les pensions amb impostos.

 

: Valencià

- Publicitat -
- Advertisement -
- Publicitat -Apunt

Segueix-nos

13,561FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -CJCV
- Publicitat -Plataforma

Notícies relacionades

- Advertisement -

: Valencià