miércoles, 17 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El juí pel presumpte desfalc en el Palau de les Arts es retarda al 21 de novembre

Està previst que s'allargue fins al 23 de desembre, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

El juí pel presumpte desfalc en el Palau de les Arts de València s’ha retardat fins al 21 de novembre i està previst, segons el calendari, que s’allargue fins a Nadal. En concret, fins al 23 de desembre, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

La vista, que havia d’iniciar-se el 4 de novembre però s’ha hagut d’ajornar per coincidència d’assenyalaments d’un lletrat, asseurà en el banc dels acusats quatre persones: el qui fora director financer del Palau Ernesto Moreno; el president del consell d’administració de Patrocini –empresa vinculada al Palau i dedicada a captar patrocinadors–, José Antonio Noguera PucholJoaquín Maldonado; i l’excònsol de França a València i administrador de la societat Radcliffe –mercantil que actuava d’intermediària en les contractacions–, Pablo Broseta.

En esta causa, oberta per delictes de prevaricació, malversació i falsedat en la captació de patrocinadors del coliseu, també estava acusada l’ex intendent del Palau de les Arts, però va morir el passat 25 de setembre. La Sala ja ha donat traslladat a les parts la interlocutòria d’extinció de responsabilitat penal pel que fa a ella.

El juí, que tindrà lloc en la secció segona de l’Audiència Provincial de València, arrancarà el 21 de novembre i les següents sessions assenyalades són –dies 25, 26, 27 i 28 de novembre i els dies 2, 3, 4, 5, 9, 10, 11, 12, 19, 20 i 23 de desembre–.

LA CAUSA
Segons es desprén de la interlocutòria d’obertura de juí dictat pel Jutjat d’Instrucció número 15 de València, la Fundació Palau de les Arts Reina Sofia es va constituir el gener del 2005, sent una fundació pública adscrita a la Conselleria. Les funcions executives les desenvolupava Schmidt des de la constitució de l’entitat fins a gener del 2015. Entre altres clàusules en el seu contracte, se li exigia exclusivitat.

Malgrat açò, en un moment determinat, Schmidt es va reunir amb Noguera i Maldonado, i amb coneixement de Moreno, van decidir crear una societat de naturalesa mercantil –Patrocini– per a gestionar la captació de patrocinadors, malgrat que el Palau tenia un departament que es dedicava a esta funció.

D’esta societat, “que tenia un evident ànim de lucre, doncs no era ni una ONG ni una fundació sense ànim de lucre”, va ser consellera Schmidt, amb incompliment de la llei d’incompatibilitats i del seu propi contracte. Durant el període en què Schmidt va compatibilitzar els càrrecs, va subscriure un total de cinc contractes que “suposaven un evident benefici econòmic per a la societat privada”.

Per a açò, “no es van seguir en cap moment els tràmits essencials de la contractació administrativa i, per tant, es va eludir la publicitat, concurrència i transparència dels procediments que pretén garantir la normativa vigent”.

L’empresa privada va rebre de la fundació 508.040 euros en concepte de preu fix per l’organització d’esdeveniments Viva Europa i comissions per captació de patrocinadors, “sense que s’haja pogut establir prèviament la capacitat de l’empresa, la possible existència d’ofertes més avantatjoses o si el preu establit resultava ajustat a dret”.

Per la seua banda, Patrocini mancava d’infraestructura personal i material per a la realització de la tasca per a la qual va contractar de manera irregular amb la Fundació. A més, en el període 2007-08, 2008-09 i 2009-10, l’any en què va començar la tasca de Patrocini, es va reduir considerablement el nombre de patrocinadors, és a dir, va empitjorar la situació. Per tant, no es justificarien “en absolut” les comissions que Patrocini –10% per manteniment i 30% per nova captació– hauria pactat contractualment.

Últimas noticias

Contenido relacionado