sábado, 18 mayo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El jutge obri juí a Camps pel contracte de Fitur amb la trama Gürtel

A més de processar-li pels delictes de prevaricació i frau a l'administració, el magistrat inclou també tràfic d'influències.

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata ha dictat este dijous, interlocutòria d’obertura de juí oral a l’expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps per les presumptes irregularitats en l’adjudicació d’un contracte a la trama Gürtel en l’edició de Fitur de l’any 2009. A més de processar-li pels delictes de prevaricació i frau a l’administració, el magistrat inclou també tràfic d’influències. Fonts jurídiques calculen que el juí s’assenyalarà per a la pròxima primavera.

El titular del Jutjat Central d’Instrucció número 5 considera que ha quedat acreditat que “amb la finalitat d’afavorir els interessos econòmics d’Orange Market, tal com havia ocorregut en les edicions anteriors de Fitur, i per a acontentar els seus gestors davant l’elevat deute acumulat fins a l’any 2008 en favor d’esta mercantil per la celebració d’actes del PP en esta comunitat”.

Segons el jutge, el qui fora responsable d’Orange Market i ‘mà dreta’ de Francisco Correa a la Comunitat Valenciana, Álvaro Pérez Alonso ‘El Bigotes’, i el gerent d’esta empresa Cándido Herrero, “sota la superior direcció” del líder de la Gürtel i del seu ‘número dos’, Pablo Crespo, “es van concertar amb Camps perquè este, com a màxima autoritat autonòmica, disposara el necessari perquè el contracte del muntatge de l”estand de Grans Projectes’ de Fitur fora directament adjudicat a Orange Market al marge de la tramitació de procediment de contractació algun”.

A més, segons la interlocutòria, “van actuar perquè esta adjudicació il·lícita no l’assumira l’Agència Valenciana de Turisme com fins aleshores, sinó directament Presidència de la Generalitat a través de la Direcció general de Promoció Institucional com a centre directiu sota l’autoritat del president”.

De la Mata detalla al llarg de la resolució els indicis acumulats contra l’expresident i assenyala que altres investigats que han apuntat cap a ell, com Pérez Alonso, no han fet una “declaració aïllada o inconnexa”, com invoca la defensa de Camps, sinó que existeix un “arsenal d’indicis, molt consistents, cadascun d’ells suficientment acreditat, que permet afirmar” que l’exdirigent ‘popular’ va participar directament en l’adreçament del contracte.

“Ho va fer per a afavorir Orange Market, com venia fent des de 2005, a canvi de la seua paciència i resignació davant l’impagament del multimilionari deute que el Partit Popular de la Comunitat Valenciana tenia i la seua col·laboració en acceptar les il·legals fórmules de pagament que el Partit Popular utilitzava per a anar cancel·lant l’indicat deute”, assevera el magistrat.

Així doncs, l’instructor conclou que l’aleshores directora general de Promoció Institucional, Dora Ibars, “sí va rebre indicacions dels seus superiors en la Generalitat, i més concretament de Camps, perquè actuara en la forma que ho va fer en relació amb l’adjudicació de l’estand de Grans Esdeveniments en Fitur 2009”.

EVITAR LA PUBLICITAT I TRANSPARÈNCIA
Per al jutge, els fets encaixen dins del delicte de prevaricació mentre que l’adjudicació a Orange Market es va basar en “actes verbals, que van aprovar senzillament una contractació directa, sense més tràmits”.

“Van ser per tant actes decisoris de l’Administració que van emparar una situació en la qual es va prescindir totalment i absolutament del procediment establit en la llei i, de fet, de qualsevol classe de procediment, vulnerant amb açò de manera evident els principis de legalitat, igualtat, concurrència i publicitat que han d’estar presents en l’actuació de l’Administració”, afirma.

“Es va tractar d’una actuació injusta duta a terme per a evitar la transparència, publicitat i lliure concurrència d’altres empreses que pogueren estar interessades a concursar i que hagueren pogut realitzar l’oferta més avantatjosa per als interessos públics”, afig el magistrat.

Respecte al delicte de frau a l’administració, que inclou la Fiscalia Anticorrupció en el seu escrit d’acusació, De la Mata creu que no es pot descartar que Camps i Ibars acordaren un “pla criminal” seguint esta última les indicacions del primer i engegaren “certs artificis amb la finalitat de dur-ho a terme”, organitzant els processos de contractació de manera que s’asseguraren que Orange Market fora finalment l’adjudicatària de la construcció dels estands de Grans Esdeveniments.

Quant al delicte de tràfic d’influències que inclou l’acusació popular en el seu escrit d’acusació, el jutge entén també raonable sostindre que l’expresident valencià va exercir influència sobre Ibars per a aconseguir que este “donara els ordes inapel·lables perquè se li adjudicaren a Orange Market (que va obtindre un benefici econòmic directe per açò) els treballs relatius al muntatge del referit estand de Grans Projectes”.

Així doncs, Anticorrupció acusa Camps de prevaricació i frau i demana 2 anys i mig de presó. L’acusació popular que exerceix el PSOE eleva la seua petició a 9 anys en afegir a estos delictes el de tràfic d’influències, a més de 15 anys d’inhabilitació absoluta i 16 anys d’inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic.

Últimas noticias

Contenido relacionado