```
miércoles, 24 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El Ministeri de Sanitat concedeix a La Fe dos noves acreditacions com a unitats de referència a Espanya

L’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València ha rebut dues noves acreditacions com a unitats de referència dins del Sistema Nacional de Salut (CSUR) concedides recentment pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

Concretament han estat designades la Unitat de Cardiopatia Congènita i Tumors Renals amb Afectació Vascular.

Cal destacar que l’acreditació d’aquests serveis dins del Sistema Nacional de Salut té com a objectiu garantir l’equitat en l’accés a una atenció de qualitat, segura i eficient a les persones amb patologies que per les seues característiques -presenten molt baixa prevalença i precisen cures amb elevat nivell d’especialització-, requereixen concentrar els casos en determinats centres.

Les bases i el procediment per a l’acreditació es regulen per Reial decret i a través d’un comité de designació format per representants ministerials i autonòmics.

Els centres, serveis o unitats de referència han de complir les condicions prèvies de ser estar inclosos en la cartera de serveis comuns, així com garantir a tots els usuaris del SNS que ho precisen el seu accés en igualtat de condicions amb independència de la regió de residència.

Unitat de Cardiopaties Congènites de l’Adult

La Unitat de Cardiopaties Congènites de l’Adult, integrada dins de l’Àrea Clínica de Malalties del Cor, tracta a pacients amb defectes estructurals del cor presents al moment del naixement.

Des de la seua creació en 2008 s’han atés a més de 1.600 pacients amb seguiment clínic en consultes externes i realitzat 320 cirurgies. La intervenció més freqüent és l’implant de pròtesi valvular pulmonar en els pacients amb Tetralogia de Fallot i insuficiència pulmonar.

Durant aquest període s’han realitzat a més, 5 trasplantaments cardiopulmonars, 6 trasplantaments cardíacs i 152 procediments percutanis (cateterismes cardíacs terapèutics), que destaca l’implant de pròtesi pulmonar que permet que els pacients siguen donats d’alta de l’hospital en 48-72 hores. També s’han realitzat 59 ablacions de taquiarítmies, implantat 64 dispositius (desfibril·lador automàtic, re-sincronitzador o marcapassos) i s’han controlat 55 gestacions de risc. Anualment, aquest servei duu a terme més de 1.000 ecocardiografies.

El doctor Joaquín Rueda, cap de la Unitat de Cardiopaties Congènites de l’Adult de l’Hospital La Fe ha explicat que “aquesta unitat tracta d’implementar un abordatge multidisciplinari que oferisca una medicina personalitzada als pacients amb cardiopaties congènites per resoldre qüestions mèdiques relatives al diagnòstic i al tractament, incloent-hi també altres qüestions com a rehabilitació funcional, ajuda psicològica, consell genètic i gestacional”.

A més de la labor assistencial, la unitat ofereix una destacada activitat docent i investigadora amb la publicació de 15 articles en revistes científiques i més de 50 activitats formatives relacionades amb les cardiopaties congènites tant en l’àmbit de difusió per a atenció primària, com en congressos internacionals, nacionals i regionals de cardiologia.

Unitat de Tumors Renals amb Afectació Vascular

La Unitat de Tumors Renals amb Afectació Vascular, integrada a l’Àrea Clínica de Ronyó i Vies Urinàries funciona com a unitat assistencial dins del Servei de Nefrologia.

Des d’aquesta unitat s’atén a pacients amb càncer de ronyó que envaeix els grans gots retro-peritoneals (vena cava i aorta).
L’Hospital La Fe practica una mitjana de 6-8 cirurgies per any per a l’extirpació d’aquest tipus de càncer. El doctor José Luis Pontones, cap de la Unitat de Tumors Renals amb Afectació Vascular, ha destacat que “és important tenir en compte que aquesta patologia té una incidència relativament baixa, ja que, en el conjunt dels pacients amb càncer renal, els casos que presenten afectació vascular representen un 4-10%”. Des que va començar a funcionar aquesta unitat en 2010, s’han tractat 39 pacients amb aquesta patologia.
La complexitat de la cirurgia per al tractament d’aquestes afeccions requereix la col·laboració de diverses especialitats. Per aquest motiu, la Unitat de Tumors Renals amb Afectació Vascular de la Fe disposa d’un equip multidisciplinari format per dos cirurgians urològics amb experiència en cirurgia de trasplantament renal, un cirurgià hepàtic amb experiència en trasplantament hepàtic, un cirurgià cardíac, un cirurgià vascular, dos anestesistes amb experiència en cirurgia cardíaca i trasplantament d’òrgans, dos radiòlegs amb experiència en radiologia intervencionista, oncòloga i radioterapeuta; així mateix de personal d’infermeria en quiròfan i en planta amb ensinistrament per a l’atenció a aquest tipus de pacients.

Unitats de Referència Nacional en La Fe Amb aquestes acreditacions, l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe suma un total de 17 unitats de referència nacional per al Sistema Nacional de Salut (CSURSNS) des que en 2008 el Ministeri de Sanitat decidís fer aquesta catalogació dels serveis sanitaris nacionals.

Així, La Fe és referència també en l’atenció a cremats crítics, trasplantament renal infantil, trasplantament pulmonar adult, trasplantament cardio-pulmonar adult, tractament de les infeccions osteoarticulars resistents, trasplantament de progenitors hematopoètics al·logènic infantil, epilèpsia refractària, atàxies i paraplegies hereditàries, esclerosi múltiple, neurocirurgia pediàtrica complexa, atenció a la patologia vascular raquimedular, malalties metabòliques congènites (adult i infantil), malalties rares que cursen amb trastorns del moviment, neurocirurgia pediàtrica complexa, atenció a la patologia vascular raquimedular i sarcomes en la Infància.

Últimas noticias

Contenido relacionado