viernes, 19 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El Ministeri d’Hisenda avançarà el pagament a la Comunitat Valenciana dels lliuraments a compte pendents a la fi d’octubre

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha assenyalat que “el canvi del model de finançament continua sent la premissa fonamental del Consell i el principal objectiu de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, i a aquest objectiu estem dedicant tots els nostres esforços, ja que constitueix un requisit indispensable per a garantir la sostenibilitat dels serveis públics fonamentals i materialitzar la resta de projectes del Consell”.

“Ho hem reclamat davant Montoro i ho continuem reclamant davant Montero. És igual qui estiga al capdavant del Govern d’Espanya, mai hem rebaixat les nostres exigències per a aconseguir el que correspon als cinc milions de valencians i valencianes”, ha afirmat Soler, en al·lusió a les peticions realitzades davant els responsables ministerials d’Hisenda dels governs populars i socialistes.

En aquest sentit, el conseller s’ha congratulat per l’anunci, aquest dimecres, de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, qui ha assegurat que el pagament del finançament pendent per a la Comunitat Valenciana per la no actualització dels lliuraments a compte tindrà lloc a la fi d’octubre o principis de novembre, abans que el de la majoria d’autonomies.

El conseller d’Hisenda ha realitzat aquestes manifestacions durant la seua compareixença en el ple de les Corts, on ha exposat les línies mestres de l’actuació que està desenvolupant el seu departament. El conseller ha explicat també en la mateixa intervenció les grans línies que guiaran les polítiques que depenen de la Conselleria de Presidència.

Soler ha destacat també l’aposta del Consell “per impulsar la transformació del model econòmic valencià, augmentant la seua competitivitat i productivitat, amb la col·laboració del banc públic de la Generalitat, que ha adjudicat ja 40 milions de finançament europeu per a la materialització d’iniciatives empresarials innovadores, al mateix temps que s’ha impulsat un sector clau com el turisme, que ja suposa el 14% del nostre PIB i que pràcticament ha duplicat el seu pressupost des de l’inici de l’anterior legislatura”.

“Per part seua, la reforma fiscal del Consell ha permés que més d’un milió i mig de valencians amb rendes mitjanes i baixes paguen ara menys imposats que abans”, ha assenyalat el conseller.

“Hem continuat amb la racionalització del sector públic instrumental, eliminant fundacions innecessàries i reorientant l’activitat d’altres societats que podien ser útils, i hem realitzat una decidida aposta per l’Administració electrònica que ha comportat que en 2017 el 100% dels tràmits de la Generalitat puguen realitzar-se telemàticament”, ha indicat Soler.

Brexit

Entre els reptes de futur, Vicent Soler, ha destacat que “ens estem preparant per a les conseqüències del Brexit i, per a això, hem dissenyat un Pla de Mesures de Contingència enfront del Brexit, continuarem impulsant processos d’extinció d’ens públics que siguen innecessaris i crearem un registre informàtic del personal del sector públic instrumental per a aportar claredat a aquesta àrea de gestió. També es potenciarà l’oficina d’atracció d’inversions, que comptarà amb una xarxa internacional d’agents especialitzats en captació d’inversions en la col·laboració amb l’Institut Valencià de Finances (IVF) i iniciarà la seua labor el Jurat Econòmic-administratiu, que s’ha constituït aquest mateix mes de setembre, entre altres iniciatives”.

Soler: “Ara tenim un govern que ens atén”

Soler ha destacat en la seua intervenció que aquests quatre anys de legislatura s’han caracteritzat per “l’estabilitat política gràcies a un acord de govern progressista enfocat cap a les persones i la justícia social”. “Som un Govern divers, però amb un sol full de ruta, centrat a avançar i A aprofundir un projecte de transformació social que garantisca més benestar a les valencianes i valencians”.

“Des del Consell estem realitzant un gran esforç per a convergir amb la resta de comunitats autònomes, garantint la sanitat, l’educació, la igualtat, els serveis socials i la dependència, i, per a això, és necessari que la nostra comunitat reba el finançament que li correspon d’acord amb la seua població”, ha afirmat Soler.

“Ens hem reunit amb el Govern actual i amb l’anterior, i als dos els hem demanat el canvi del sistema de finançament, al mateix temps que hem anat negociant mesures transitòries per a millorar la nostra situació fins que el nou model de finançament es faça efectiu”, ha indicat el conseller.

Segons Soler, “bona mostra d’això és la reunió preparatòria que vaig mantindre ahir a Madrid amb la secretària d’Estat d’un Govern en funcions, però que no per això deixa d’atendre les seues responsabilitats i manté un diàleg bilateral amb representants d’aquesta comunitat autònoma”.

“En la reunió vaig tindre ocasió d’exposar la totalitat de reivindicacions del Consell i de tractar en profunditat algunes de les qüestions més urgents, de manera que se’ns ha concedit una pròrroga per a la presentació del Pla Econòmic Financer (PEF), la qual cosa suavitzarà les tensions financeres que tenim”, ha explicat Soler.

Soler: “El rebuig als PGE ens ha fet perdre més de 1.000 milions”

El conseller ha recordat que “l’anterior Executiu no tenia voluntat de canviar el sistema de finançament, ja que ni tan sols va iniciar les converses polítiques, i a més va aplicar una sèrie de retallades que augmentaven el maltractament cap a la Comunitat Valenciana, ja que va retallar els lliuraments a compte i es va oblidar de pagar-nos una mensualitat de l’IVA en 2017. Amb l’actual Executiu s’han iniciat les negociacions per a canviar el sistema de finançament després d’anys de paràlisis”.

Soler també ha recordat que “els Pressupostos Generals de l’Estat per a 2019, als quals el Partit Popular, Ciutadans i els independentistes van votar en contra, incloïen, per primera vegada, una inversió del 10% per a la Comunitat Valenciana, d’acord amb el seu pes poblacional i atenent el mandat de l’Estatut d’Autonomia; revertien la situació de la província d’Alacant, que passava de ser una de les pitjor tractades a ser una de les quals més creixia en inversió, i incloïen inversions per a millorar la dependència, el copagament sanitari i la condonació del deute de la Marina”.

“Els representants dels partits que estan en l’oposició en aquesta Cambra també van votar en contra d’un augment del sostre de dèficit autoritzat per Brussel·les, que hauria suposat 237 milions d’euros addicionals per a la Comunitat Valenciana. Aquesta decisió, unida al rebuig dels Pressupostos, han suposat que els valencians deixem de rebre 1.400 milions d’euros. De tot això, hauran de rendir comptes els qui van votar en contra a la ciutadania valenciana”, ha afirmat el conseller.

Reivindicacions en finançament

“Mentre uns altres posen pedres en el camí, nosaltres continuarem reclamant el que creiem que és just: el canvi del model de finançament, i l’exigència que els nous Pressupostos Generals de l’Estat recullen inversions territorialitzades per a la Comunitat Valenciana, d’acord amb el seu pes poblacional, que estiguen a més repartides equilibradament al llarg del nostre territori”, ha insistit Soler.

El conseller ha enumerat les principals reivindicacions del Consell en matèria de finançament autonòmic: en primer lloc, el canvi de model, i fins que es duga a terme, l’aprovació de mecanismes temporals de compensació. També es continuarà reclamant el reconeixement del deute històric per la infrafinanciació.

Així mateix, el Consell reivindica la posada en marxa d’una comissió integrada per les administracions estatal, autonòmica i local per a participar en les decisions d’inversió de l’Estat en la Comunitat Valenciana, l’assumpció per part de l’Estat, del 50% de la despesa en atenció de la dependència i el pagament del deute històric per atenció sanitària a persones desplaçades d’altres comunitats autònomes i persones estrangeres.

Una política fiscal progressiva

En matèria fiscal, Vicent Soler ha lamentat que “algunes autonomies estiguen fent plantejaments fiscals insolidaris i ha apostat per trobar un marc de col·laboració basat en la solidaritat i la corresponsabilitat entre territoris”.

“La reforma fiscal del Consell ha permés baixar els tributs a les rendes mitjanes i baixes i pujar-los per a les rendes més altes. Així, s’han recaptat 154,2 milions per l’impost de Patrimoni, tribut que només paguen 21.495 persones, la qual cosa suposa l’1% dels contribuents valencians. Al mateix temps, un milió i mig de contribuents amb rendes mitjanes i baixes paguen ara menys que abans, ha apuntat Soler.

Segons el conseller, “hem garantit un sistema fiscal progressiu que garanteix la justícia social, de manera que ara els que més tenen són els que més paguen, i, no com ocorria abans, quan el major pes tributari requeia sobre les rendes mitjanes i baixes”.

“A més, hem posat en marxa l’Agència Tributària Valenciana, que s’ha convertit en un instrument fonamental per a gestionar el nou sistema tributari valencià, guanyar eficiència en la gestió dels ingressos i lluitar de forma més eficaç contra el frau fiscal. Així mateix, aquest mateix mes de setembre s’ha posat en funcionament el Jurat Econòmic-administratiu, un òrgan especialitzat que millorarà la revisió ordinària d’actes tributaris”, ha informat Vicent Soler.

L’IVF ja ha adjudicat 40 milions en finançament europeu

El conseller també s’ha referit a l’estratègia del seu departament per a impulsar la transformació del model econòmic valencià, una acció que es duu a terme també de forma transversal amb la resta de conselleries.

En aquest punt, Vicent Soler ha destacat el paper que ve exercint l’IVF, que s’ha consolidat com a banc de promoció pública, i que ha permés disposar d’instruments financers per a atraure inversions a aquells projectes que tenen més difícil l’accés al crèdit, al mateix temps que ha contribuït a la internacionalització de les nostres empreses.

“En l’anterior etapa l’IVF era un quiosquet i la seua gestió es caracteritzava per operacions opaques i crèdits atorgats a amics i coneguts impossibles de retornar. Això va fer que l’IVF acumulara 192 milions en pèrdues per préstecs atorgats abans del canvi de Govern, 73 milions dilapidats en avals i derivats financers absurds concedits en el passat i 400 milions malgastats per la Societat de Garanties Recírpocas (SGR), que hui ha sigut recuperada per als valencians. En total, 665 milions d’euros, més de l’1% del deute valencià en pèrdues i quitacions del passat”, ha assenyalat Soler.

“L’IVF ara s’ha convertit en un autèntic motor públic d’ajuda a emprenedors i ja portem més de 40 milions adjudicats en finançament europeu a projectes innovadors”, ha explicat el conseller.

“A més, si abans la morositat de l’institut estava en un 70% i les incidències sobre el 40% ara només representen el 2%”, ha revelat Soler

Turisme

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic també s’ha referit a l’àrea de Turisme, ja que ha sigut l’encarregat de presentar la gestió de Presidència. Així, ha assenyalat que “el turisme és un dels nostres sectors més productius, moderns, innovadors i consolidats”.

El pressupost en matèria turística ha passat de poc més de 23 milions en 2015 a prop de 46 en 2019, pràcticament el doble. S’ha treballat en documents essencials per al sector com el Llibre blanc del Turisme, l’adaptació del Codi Ètic de l’Organització Mundial del Turisme o la Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat, “un treball que es completarà amb l’aprovació i presentació d’un ambiciós i innovador Pla Estratègic de Turisme, que servirà de guia per a avançar en els pròxims anys”.

“Tot això sense oblidar la lluita contra l’intrusisme i les ajudes per a projectes de turisme ètic i responsable. Hem sigut la primera autonomia a presentar una guia de recomanacions per a aplicar els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides i hem passat de poc més de 6.000 lloguers registrats en 2015 a 79.000 en l’actualitat”, ha revelat Soler.

Segons el conseller, el sector s’enfronta ara a grans reptes com el Brexit o la competència amb noves destinacions. “Per a això, posarem en marxa una campanya destinada a traslladar seguretat als turistes britànics que visiten la Comunitat Valenciana i continuarem apostant per la formació amb els cursos i activitats del CDT i de l’Institut Valencià de Tecnologies Turístiques”.

El 100% de les tramitacions poden fer-se telemàticament

Vicent Soler s’ha centrat també en la seua intervenció en un altre dels objectius del seu departament, la implantació d’una Administració electrònica moderna i actualitzada que es convertisca en una eficaç eina de gestió interna i que millore la comunicació amb els ciutadans.

“Quan arribem al Govern en 2015, l’índex de digitalització en l’administració era del 6%. En l’actualitat, gràcies a l’aprovació del Pla de Transformació Digital, la tramitació electrònica ha augmentat considerablement i des de 2017 pràcticament el 100% de les tramitacions poden fer-se per via telemàtica”, ha indicat Soler.

“Només en 2018 s’han realitzat més de 5 milions de tramitacions electròniques, la qual cosa suposa una mitjana diària de 25.000 tramitacions”, ha indicat Soler. A més, el Consell ha dotat als centres educatius amb 70.000 ordinadors, 1.700 tauletes digitals i 250 equips d’impressió.

El conseller també ha indicat que el nou contracte centralitzat d’infraestructures i serveis ha suposat des de l’1 de maig un estalvi acumulat de 29,5 milions d’euros.

Un sector públic instrumental controlat i reduït

Pel que respecta al sector públic instrumental, Vicent Soler, ha subratllat que ha experimentat una “transformació radical” en l’última legislatura, ja que “s’han eliminat entitats que no complien la seua funció o no tenien viabilitat econòmica, i s’ha reorientat l’activitat d’unes altres que ja existien perquè siguen de debò útils a la societat”.

“El procés s’ha realitzat des de tres premisses bàsiques: transparència, seguretat jurídica i gestió responsable. A més hem rebutjat aquelles fórmules poc segures que s’utilitzaven en el passat, com les fundacions, que van arribar a constituir la meitat de les entitats en l’anterior etapa”, ha assenyalat el conseller d’Hisenda.

“La gestió financera que hem dut a terme ha suposat la reducció del deute financer que arrossegava el sector públic, que ha passat de 7.240 milions en 2011 a 1.117 en 2018, un 84,6% de reducció. A més, hem passat de tindre només una entitat amb una Relació de Llocs de treball aprovat al fet que la tinguen aprovada totes”, ha assenyalat Soler.

Segons el conseller, “els nostres reptes de futur impliquen continuar impulsant processos d’extinció d’ens, per crear un registre informàtic del personal del sector públic instrumental, aprovar una nova llei del sector públic i adoptar mesures que augmenten la transparència i la responsabilitat social”.

Desbloqueig de fons europeus i preparació enfront del Brexit

Finalment, Vicent Soler s’ha referit a un altre eix fonamental per al desenvolupament de la Comunitat Valenciana, com és la gestió dels fons europeus, “uns fons que ens permeten sumar esforços per a aconseguir una economia i una societat més avançades”.

“Durant l’anterior etapa es van succeir tres programes operatius que no van ser aprofitats per a apuntalar un creixement intel·ligent. Quan arribem al Govern ens trobem amb 100 milions de fons bloquejats i pendents de cobrament per part de la Comissió Europea. Aquesta hipoteca reputacional enfront d’Europa ens ha costat molt de recuperar, però finalment ho hem aconseguit”, ha indicat Soler.

“València va acollir el mes de juny passat una reunió del Comité de Seguiment del Programa Operatiu FEDER i els representants de la Comissió Europea i del Ministeri d’Hisenda van felicitar la Comunitat Valenciana per la bona execució d’aquest programa”, ha assenyalat el conseller.

“L’aprovació del Pla d’Acció de Fons Europeus 2018-2020 cerca, entre altres coses, adaptar i preparar la Comunitat Valenciana per al següent marc Financer Pluriennal de la Unió Europea 2021-2027. Ens preparem per al futur”, ha afirmat Soler.

El conseller ha explicat que un dels principals objectius als quals ens enfrontem és el Brexit, i que, independentment del que passada el pròxim 31 d’octubre, el Consell ja va començar a preparar-se fa temps. Per a això, el mes de febrer passat es va presentar el Pla de Mesures de Contingència enfront del Brexit que donarà resposta a les eventualitats que puguen sorgir, ha indicat Soler.

“Així mateix, durant la nova legislatura continuarem treballant per posicionar a la Comunitat Valenciana en el lloc que es mereix i reforçarem l’oficina de la Comunitat Valenciana a Brussel·les per a estar més pendents de les oportunitats de finançament que puguen sorgir”, ha assenyalat el conseller.

Últimas noticias

Contenido relacionado