El Museu de la Valltorta augmenta un 30% els seus visitants en els 100 anys del descobriment de les pintures rupestres

El Museu de la Valltorta, gestionat per la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, ha rebut 17.120 visitants durant 2017, any en què s’ha commemorat el centenari del descobriment d’aquestes pintures rupestres. Això suposa un augment de vora el 30% respecte a l’any 2016, unes xifres que s’esperen mantenir o superar el 2018.

Es confirma així la tendència creixent experimentada en aquesta legislatura. En concret, l’any 2015 es registraren 13.106 visites i al 2016 es va arribar a un total de 14.089 visitants. En 2017, any de celebració de descobriment de les pintures s’han incrementat en 3.000 persones. Les visites a la principal mostra de patrimoni de la humanitat en matèria d’art rupestre de les comarques valencianes.

La freqüència dels visitants ha sigut constant durant tot l’any. Destaca el mes de març, en què es tripliquen les xifres de visitants del mes de febrer, amb 1.451 visitants, coincidint amb la presentació de les activitats i el centenari dels jaciments. El mes amb major nombre de visitants va ser abril, quan es van celebrar les jornades de portes obertes del museu.

Per grups, destaquen les persones adultes, amb més de 8.000 visites a les mostres, i els grups organitzats, amb més de 6.800 visites. En els dos casos, la majoria dels turistes provenen de la resta del territori valencià o de la resta de l’Estat. A més, cal destacar que les visites de ciutadans de països de la Unió Europea cada vegada és més important.

A més, no només el Museu de la Valltorta registra bones xifres d’afluència, sinó que també ho fan les visites als diferents abrics rupestres. Concretament, la Cova dels Cavalls, el primer abric que es va descobrir l’any 1917, ha doblat el nombre de visites respecte a anys anteriors, amb un total de 10.042 turistes. També destaca l’abric del Civil, amb 2.057 visites durant 2017.

També s’ha constatat un creixement de visites d’investigadors i de científics als diferents abrics i als fons museístics de la Valltorta-Morella la Vella. Aquest interés de la comunitat científica i acadèmica s’ha enfortit amb la celebració de les jornades ‘100 anys d’art rupestre a Castelló’, organitzades per la Conselleria d’Educació, Investigació Cultura i Esport i la Universitat Jaume I de Castelló, el passat mes d’octubre.

Amb les diferents millores i l’increment notable de visitants, s’obri una nova etapa en el vaixell insígnia de l’art rupestre valencià. Amb noves accions, com la renovada web del Museu, i les intervencions que es duran a terme, com el nomenament del nou equip directiu, s’espera que 2018 esdevinga un nou punt d’inflexió en la gestió i la difusió de l’art rupestre valencià.

CatalanSpanish