30.2 C
Valencia

El Palmerar d’Elx s’inclourà en la Llei de protecció i promoció

D'acord amb la UNESCO, pretenen que actue de facilitador del desenvolupament sostenible i afavorisca el vincle entre la població i el seu entorn.

- Publicitat -AVL

El ple del Consell ha donat conformitat a la tramitació de l’Avantprojecte de llei de protecció i promoció del palmerar d’Elx, i a acordar el compliment del tràmit d’audiència a les entitats interessades, a sol·licitar informe del Consell Jurídic Consultiu i a l’elevació posterior del text per a l’aprovació com a projecte de llei.

Una vegada finalitzats aquests tràmits, el projecte es traslladarà a les Corts Valencianes per al seu debat i tramitació.

L’impuls de la tramitació d’esta normativa busca acomplir l’acord pres pel Patronat del Palmerar d’Elx. La nova llei busca aconseguir una sèrie d’objectius, entre els quals cal destacar la reducció de les amenaces urbanístiques del palmerar, la resolució de la carència de tutela legal de l’àrea declarada patrimoni de la humanitat, la millora de la definició dels usos socials i econòmics de l’espai, el reconeixement d’alguns béns etnològics vinculats al palmerar i la garantia en l’aconseguiment de la sostenibilitat financera.

La proposta vol incidir en la salvaguarda i en la promoció del palmerar en tot el seu conjunt, conformat per components culturals, agraris i ambientals. En definitiva, pretén aconseguir, d’acord amb la UNESCO, que el patrimoni cultural del palmerar actue de facilitador del desenvolupament sostenible i, concretament, afavorisca el vincle entre la població i el seu entorn.

Cal recordar que el reconeixement del palmerar d’Elx com a integrant del patrimoni cultural valencià es va iniciar en els anys vint del segle passat, i la seua protecció jurídica efectiva va començar amb el Decret, de 8 de març de 1933, del Ministeri d’Agricultura, que va declarar d’interés social la conservació del palmerar, al qual va seguir, en anys posteriors, diferent normativa relativa a l’esmentada conservació.

Pel que fa a la Generalitat, la Llei 1/1986, de 9 de maig, regula la tutela del palmerar d’Elx i, amb el seu desenvolupament normatiu, pretén fer possible una harmonització sistemàtica i efectiva de les regulacions sectorials concurrents, la clau de la qual radicava en la integració en l’òrgan encarregat de la tutela, el Patronat del Palmerar d’Elx, en què s’integren representants de l’Administració autonòmica, de l’Administració municipal i dels conreadors de palmeres. Tanmateix, esta llei pateix de descoordinació respecte del règim de tutela dels béns immobles d’interés cultural, categoria en què va quedar adscrit en aplicació de la Llei 16/1985, del patrimoni històric espanyol.

D’altra banda, la inscripció del palmerar d’Elx en la Llista del patrimoni mundial de la UNESCO, l’any 2000, ha posat de manifest la necessitat d’impulsar un nou text legal que garantisca l’aplicació d’un règim de protecció homologable al que la Llei de patrimoni cultural valencià atorga als béns d’interés cultural i que es corresponga amb els valors excepcionals reconeguts en la declaració de la UNESCO.

: Valencià

- Advertisement -
- Publicitat -DiVal

Segueix-nos

12,817FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -DipCas
- Publicitat -DipCas
- Publicitat -Borriana_SantBlai
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

Castelló de la Plana regista un nou focus de coronavirus per contacte social

Castelló de la Plana te 228 casos actius de coronavirus

Detectat un nou focus de coronavirus a Guadassuar per contacte social

Des que es comptabilitzen els casos de coronavirus, el municipi ha tingut 58 positius (asimptomàtics o no)

Sanitat detecta un nou focus de coronavirus a Alberic amb 7 persones contagiades

Des que es comptabilitzen els casos de coronavirus, el municipi ha tingut 70 positius (asimptomàtics o no)

Sanitat torna a detectar un brot de coronavirus a Banyeres de Mariola per contacte social

Qualsevol ciutadà pot comprovar les dades actualitzades en la web d’informació estadística de la Conselleria de Sanitat i Salut Pública.

Alzira suma 3 focus més de coronavirus amb 18 casos en 24 hores

Tots els contagiats han sigut per contacte social.
- Advertisement -

: Valencià