El Peset informa els adolescents sobre els efectes del tabaquisme en l’empitjorament de l’asma

Publicitat

L’Hospital Universitari Doctor Peset ha celebrat el Dia Mundial de l’Asma (en 2018 es commemora l’1 de maig) amb una sèrie d’activitats que s’han desenvolupat en el vestíbul principal i que s’han enfocat principalment a informar i formar als més joves sobre els efectes del tabaquisme en l’empitjorament de l’asma.

“És fonamental que els adolescents entenguen l’associació entre l’exposició al tabac i la incidència de l’asma. De fet, el risc relatiu de desenvolupar asma és 3,9 vegades major en els fumadors. I si parlem de menors asmàtics, aconseguir que no comencen a fumar és encara més important lloc que si escau els efectes nocius del tabac van a ser majors”, ha assenyalat Eva Martínez Moragón, cap del Servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari Doctor Peset.

PublicitatRovira  

Tal com han explicat els especialistes del Doctor Peset, en les persones amb asma que segueixen fumant és més freqüent que tinguen símptomes malgrat el tractament, pitjor control clínic, que sofrisquen més aguditzacions i que tinguen un asma més greu amb una pèrdua accelerada de la funció pulmonar.

“Amb deixar de fumar estos problemes es minimitzen: milloren els símptomes, el control de l’asma, la funció pulmonar i es redueix la necessitat de medicació. Així mateix, el tabaquisme matern durant i després de l’embaràs també s’associa amb un risc de patir sibilàncies o asma durant la infància que podem evitar”, ha apuntat Martínez Moragón.

Els pacients i familiars que han volgut participar en les activitats que ha organitzat este dilluns l’Hospital Universitari Doctor Peset han estat informats per especialistes en pneumologia i professionals d’infermeria dels símptomes de l’asma, el seu tractament, la seua prevenció, els sistemes d’inhalació i com reciclar els inhaladors.

A més, s’han realitzat proves diagnòstiques als voluntaris: espirometries per detectar problemes obstructius de la via aèria, cooximetríes en fumadors o mesuraments d’òxid nítric en aire exhalat per valorar la inflació en la via respiratòria.

L’Hospital Universitari Doctor Peset s’ha unit també a la campanya #SoplaPorElAsma de la Fundació AstraZeneca, en la qual participen més de 35 hospitals espanyols amb l’objectiu visibilitzar la malaltia i conscienciar sobre els símptomes perquè els pacients milloren la seua qualitat de vida.

Unitats especialitzades

L’asma és una malaltia inflamatòria crònica de les vies respiratòries que afecta aproximadament al 5% dels adults, especialment a dones. És una de les malalties respiratòries cròniques més comunes a tot el món. La prevalença de l’asma en l’adolescència és d’un 10% i este percentatge augmenta quan es consideren els sibilants induïts en l’exercici físic.

La sensibilització a al·lergògens és una causa freqüent d’asma i en moltes àrees contribueix potencialment a explicar entre el 65% i el 90% dels casos d’asma en la població de xiquets i adolescents. El 80% dels pacients amb asma sofreix també rinitis. A més, en esta població són més freqüents altres manifestacions d’al·lèrgia com a dermatitis atòpica. Altres factors externs que contribueixen a desencadenar els símptomes són les infeccions víriques i l’exposició a irritants.

Malgrat l’alta prevalença de l’asma, al voltant del 50% dels pacients no està diagnosticat i, entre un 60% i un 70% dels diagnosticats, no té ben controlada la malaltia. A més, existeix un grup de pacients asmàtics (menys del 5% del total) que té una malaltia molt greu que no s’aconsegueix controlar amb les estratègies de tractament habituals i que precisen ser avaluats en unitats especialitzades d’asma de manera individual.

L’Hospital Universitari Doctor Peset compta amb dos d’estes unitats especialitzades en asma greu que avaluen cada any a uns 200 pacients: una d’estes unitats està a càrrec del Servei d’Al·lergologia i ha rebut la certificació d’excel·lència de la Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC); i l’altra està a càrrec del Servei de Pneumologia i compta amb l’acreditació d’excel·lència de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR).

PublicitatJuega Limpio Orihuela